Home

Uitdaging

Bloemschikken

Mail

Linken

Weer


Over mijzelf

Waarschuwing

« Garnaal | Home | De geest »

Pinksteren

Maandag 28 Mei 2007 om 00:17

Als eerste wil ik uitdrukkelijk zeggen dat ik niemand wil kwetsen met deze log en dat ik ook niet de draak wil steken met het geloof van velen. Daar heb ik diep respect voor.

In de christelijke kerken wordt met Pinksteren herdacht dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen. Deze geschiedenis wordt beschreven in het Nieuwe Testament, De Handelingen der Apostelen 2:1-6. Op Pinksteren verspreidden zich tongen als van vuur over de apostelen. Deze begonnen daarop alle volken in hun eigen taal toe te spreken. Het betekende het begin van de verbreiding van het christendom.

Gisteren, op eerste pinksterdag, is een goede vriend van Annemarie bij ons geweest om te kijken naar de computer van Jan. Wat ik nu hoopte was dat hij de computer van Jan ook in zijn eigen taal kon toespreken, waardoor deze zijn geheimen prijs zou geven. Helaas. De vriend sprak wel de goede taal, maar het had geen zin. De bestanden waren overschreven en niet weggeschreven naar een ander stukje van de harde schijf. De gegevens januari tot heden kunnen niet meer tevoorschijn gehaald worden. Jammer, het zou er zo'n mooie dag voor zijn geweest.

Om de teleurstelling een beetje te verwerken, ben ik met Annemarie een therapeutisch rondje gaan fietsen/lopen met de camera in de aanslag. Wij wonen vlakbij een rotonde. Deze rotonde is vrij uniek omdat hij beplant is met verschillende mooie bloeiende planten. Inwoners van een nabijgelegen zorginstelling voor geestelijk gehandicapten zorgen met veel liefde voor het onderhoud en de planten gedijen er uitstekend.

Er staan bloemen die ik totaal niet ken, maar die ik wel prachtig vindt. Zoals deze:

Of deze:

En deze:

Waar een hommel heel diep in kruipt om maar bij de nectar te kunnen komen.

Nadat we uitgefotografeerd waren op de rotonde, gingen we verder met ons rondje. Terwijl Annemarie op haar achterwerk druppels zat te fotograferen, sprak een man, met een mooie witte herder bij zich, mij aan en vroeg welke bloemen wij gefotografeerd hadden op de rotonde. Hij had ons gezien toen we bij de gele bloemen waren. Ik zei dat ik geen flauw idee had. Hij wist het wel: de Gele Gentiaan. Ik kon me daar niets bij voorstellen. Ik ken een gentiaan als een klein blauw bloemetje, maar niet als zo'n grote plant. Thuisgekomen heb ik natuurlijk op internet gesnuffeld en ik vond het volgende:
Gentiana lutea, die in alle talen Gele Gentiaan heet, komt in de hele Alpen, de Apennijnen en de Pyreneeën voor, maar ze geven wel de voorkeur aan kalk. Ze staan op de voedselrijkere delen. Het zijn heel forse planten die je absoluut niet over het hoofd kan zien. Van de wortel van deze plant wordt een kruidenbitter gemaakt. Het heet Enzian in de Duitstalige delen en Suze in de Franstalige.
Zo leer je nog eens wat op een mooie pinksterzondag.

We kwamen bij een slootkant. Het riet was zo prachtig met veel regendruppels er nog aan. Het fotograferen daarvan laat ik over aan de mensen met een macrolens. Mijn toestel is daarvoor te klein. Ik zag een zweefvlieg heel stilletjes zweven bij koekoeksbloemen, tot hij eindelijk de voor hem juiste gevonden had.

Even verderop zwom de familie zwaan. Zo te zien hadden ze geen last meer van de hordes mensen die vorige week hun rust verstoorden. Wat zijn de kleintjes in een week tijd gegroeid.

Toen we halverwege het rondje waren, kwamen we langs de fietsbrug. Ik heb hem nog maar een keer op de foto gezet. Want het blijft toch een heel apart bouwwerk.

Weer bij huis gekomen, zagen we dat in de voortuin de eerste pioenrozen gaan bloeien. Deze hebben geen last van de mieren zoals in de achtertuin en ontplooien zich daarom zoals het hoort.

Al met al is het toch een geslaagde pinksterzondag geweest, ook al is het vuur niet overgeslagen op de pc van Jan.


17 reacties

Die mooie brug ken ik, daar rijden we wel eens onder door naar een plek waar de jongens zich heerlijk vermaken!
Wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Die zwanen, zo lief, maar pa en ma kunnen ook heel boos worden als je té dichtbijkomt!

@: Ik rij er regelmatig overheen.
richtsje (Email) (URL) - 30 05 07 - 09:55

Hanny, dan heb ik het wel eens gezien.
Ik weet namelijk wel in welke woonplaats je woont, dat wist ik al van eerdere logjes. ;-)
Alleen je tuinmuurtje kwam me zo bekend voor en ik wist dat ik die wel eens vaker had gezien maar waar…
Maar nu heb ik wel zo’n idee waar je woont, als we nog eens richting kidsfarm gaan zal ik eens goed opletten.
Mijn zus ligt idd in dat ZH.

@: Als je zwaait, zwaai ik terug.
Jalos (Email) (URL) - 29 05 07 - 13:35

Hallo Hanny, die gele gentiaan is een bekend heilmittel hier! Kijk maar eens hier…
http://www.awl.ch/heilpflanzen/gentiana_..
Hoe kan dat nu, zo bestanden verliezen, geen backup gemaakt? Voor mij zou het een ramp zijn !!!!!
Een prettige dag, love Joanna

@: Jan is nooit zo backupperig.
Het blijkt geen gele gentiaan te zijn.
Joanna (Email) (URL) - 29 05 07 - 10:56

Het heilige vuur heeft bij jullie dus niet echt gewerkt.
Enne, het was nat op de Coolsingel maar wel erg leuk.

@: Vandaag was er meer vuur.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 28 05 07 - 22:11

Ik zou je net de namen van de planten vertellen maar ik zie dat Miriam me al voor is geweest.
Ik blijf me toch afvragen waar je woont, volgens mij heb ik die muur van je achtertuin wel eens gezien en ben ik er wel eens langsgereden, het blijft een puzzeltje ;-)

@: In principe mag iedereen weten waar ik woon. Maar ik ben een beetje voorzichtig met het noemen van namen op internet. Ik woon vlak bij een grote kinderboerderij, die naast de zorginstelling voor geestelijk gehandicapten is. Aan de rand van het grootste dorp van zuidoost Friesland. Misschien ligt jouw zus wel in mijn woonplaats in het ziekenhuis.
Jalos (Email) (URL) - 28 05 07 - 22:08

Hoi, ik kwam via de Bloggel op je log terecht. Ik kon het niet laten even de juiste namen van de planten te vermelden…... Ik weet het, flauw, maar toch…:) De bovenste blauwige bloemen zijn volgens mij van de Amsonia tabernaemontana, de tweede foto is de Gillenia trifoliata, oftewel de braakwortel, de derde en vierde foto zijn niet van de Gentiaan maar is de Phlomis Russeliana. Mooie planten, stuk voor stuk niet vaak aangeplant….. Dat moet een mooie rotonde zijn…:)

@: Bedankt voor de namen. Wat betreft de zogenaamde gele gentiaan heb je helemaal gelijk. Ik heb gekeken op internet en het klopt. Als ik de man nog een keer zie, zal ik het hem vertellen.
Miriam (Email) (URL) - 28 05 07 - 21:20

mooie foto’s. 1 foto lijk wel op de erasmusbrug (misschien wel een beetje overdreven maar ja) fijne 2e pinksterdag (geniet ervan) groetjes Rebecca

@: Daar lijkt hij inderdaad op. Maar de “zwaan” is veel mooier met dat knikje bovenin.
Rebecca (Email) (URL) - 28 05 07 - 12:53

Wat vervelend dat de computer van Jan niet gereanimeerd kon worden… Wat je zegt: het zou een mooie dag geweest zijn om het wel te laten lukken maar ja, dat dwing je niet af, zelfs niet op Pinksteren! :-)

Maar wat je wel weer gelukt is met je kleine cameraatje is prachtige foto’s maken en dat is ook wat waard!

@: Op deze tweede pinksterdag krijg ik (hopelijk) wel de computer van mijn vriendin aan de “praat”. Levert het pinksterweekend op pc-gebied toch iets positiefs op.
Belinda (Email) (URL) - 28 05 07 - 12:21

Op een mooie Pinksterdag samen in de zon…..wat zijn die zwaantjes gegroeid zeg!
Jammer dat die vriend de boel niet kon redden Hanny, dat word veel rekenen voor Jan….

@: Jan heeft gelukkig een ijzersterk geheugen voor getallen.
quidam (Email) (URL) - 28 05 07 - 10:25

Volgens mij zijn de de letters PC in dit geval voor jou de afkorting voor Persoonlijk Complex

@: Helemaal mis. Mijn Privé Centercourt.
jan (Email) - 28 05 07 - 10:18

Het is triest dat mensen zich tegenwoordig al bij voorbaat gaan verontschuldigen dat men niet de bedoeling heeft anderen te kwetsen , natuurlijk is dat van vrijwel niemand de bedoeling en ik wil daar óók zonder verontschuldiging áltijd van uit gaan!
Het eind is zoek want je kunt met de állerbeste bedoelingen mensen nog kwetsen zonder dat je daar zelfs maar benul van te hebben .
Ik kan me dagen herinneren dat het opgewekte “en een fijne dag mevrouw” van mijn groenten man erin hakte als een zwaar cynische opmerking !
Moet de goede man zich dan maar gaan verontschuldigen voor het geval dat het érg onwaarschijnlijk is dat zijn welgemeende wens weerklank zal vinden?
Voor mij hoef je jezelf dus niet op voorhand te verontschuldigen , je gebruikt een aardige beeldspraak en wéét nog wat het Pinksterfeest betekent , kom daar maar eens om tegenwoordig!
lieve groetjes , Riet

@: Het is inderdaad jammer, zo niet triest, dat je jezelf moet indekken van te voren. Maar het is een gegeven en daar moet je mee leven. Jammer vind ik het wel, want ik ga altijd van het goede van de mens en vertrouw erop dat niemand iemand wil kwetsen.
rietepietz (Email) (URL) - 28 05 07 - 10:15

Ohh dat is balen zeg dat de boel toch niet te redden was, gelukkig is er maar een deel weg. Volgende keer wat vaker een backup maken dus.

Die fietsbrug vind ik zo appart, ik heb zo het idee dat hij verschrikkelijk wiebelt als je eroverheen fietst. hahaha.

fijne dag
liefs Natazz

@: Jan krijgt nu een cd waar hij nu zelf iedere keer een backup kan maken. (Dan ben ik er niet meer verantwoordelijk voor hihihi.)
Natazz (Email) (URL) - 28 05 07 - 09:31

Juist met pinksteren heb je dan wat meer tijd en vermoed je dat het wel goedkomt…nee dus. Gelukkig was de fietstocht indrukwekkend genoeg. Je maakte weer mooie plaatjes Hanny, ik vind juist dat je heel goed omgaat met de mogelijkheden die je toestel biedt.

@: Tijdens een fiets/wandeltochtje van ca 1 km is al heel wat te zien.
Pasula (Email) (URL) - 28 05 07 - 09:08

Balen van die bestanden. Ik wist wel waar pinksteren voor stond… met name de afgelopen jaren wist ik het weer. Want moet eerlijk bekennen dat ik het na de lagere school weer vergeten was :-)

Lekker zo’n therapeutisch rondje. Altijd leuk om te weten hoe een bloem heet die je op de foto hebt geplaatst. En die zwaantjes blijven schatjes om te zien, maar groeien idd hard :-)

En de verzorgers van de rotonde mogen met recht trots zijn, want ze stoppen er hun ziel en zaligheid en vast ook een boel liefde en dat is aan de bloemen te zien.

@: Een waar paradijsje is de rotonde. Alleen zien de meeste automobilisten dat niet.
Zakina (Email) (URL) - 28 05 07 - 08:43

Het mooiste van je log van vandaag vind ik dat je meldt dat de bloemen bij de rotonde door geestelijk gehandicapten worden verzorgd. Deze mensen gaan hier dan helemaal in op en zijn trots op het resultaat. Ontroerend…

@: Dat is zeker ontroerend. En ze zijn zo trots op “hun” rotonde. Ze glimmen als ze daar aan het werk zijn.
tagrijn (Email) (URL) - 28 05 07 - 01:34

Balen van die verloren bestanden, maar wat een geweldige fietstocht. Biedt inderdaad een hoop afleiding. Ik verbaas me telkens weer wat er toch een hoop extra te leren valt als je fotografeert.

@: Was een heel klein, maar heel fijn therapeutisch tochtje, van hooguit 1 km, voor mijn rug/been. Maar wat je allemaal niet tegenkomt, daar sta je versteld van.
Lette (Email) (URL) - 28 05 07 - 00:34

Idd wat zijn die kleintjes gegroeid! Wow! :-)
Jammer dat het hem niet gelukt is… Gelukkig weet Jan t meest nog wel!!

@: Wat bij mij helemaal een ramp zou zijn, omdat ik totaal geen cijfers kan onthouden, is gelukkig voor Jan niet zo’n hele grote ramp. “Cijferkunstenaar” die hij is. Maar het is wel bijzonder vervelend dat het gebeurd is.
Annemarie (Email) (URL) - 28 05 07 - 00:29


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Spam is vervelend... En zo te voorkomen
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Bezoekers

Linkdump




Archieven

Mei 2008
Apr 2008
Mrt 2008
Feb 2008
Jan 2008
Dec 2007
Nov 2007
Okt 2007
Sep 2007
Aug 2007
Jul 2007
Jun 2007
Mei 2007
Apr 2007
Mrt 2007
Feb 2007
Jan 2007
Dec 2006
Nov 2006
Okt 2006
Sep 2006
Aug 2006

Zoek!

Stuff

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed