Home

Uitdaging

Bloemschikken

Mail

Linken

Weer


Over mijzelf

Waarschuwing

« Roparun | Home | Zomaar een zaterdag »

De gemeente wist het beter

Zaterdag 19 Mei 2007 om 00:00

Kortgeleden schreef ik dat ik graag een foto van een gebouw wilde maken bij avond. In het gebouw is het Centrum voor Lichtarchitectuur gevestigd. 's Avonds wordt het gebouw schitterend verlicht met steeds wisselende kleuren. Deze verlichting is echt reclame voor de zaak. De foto('s) heb ik nog niet gemaakt, want het statief van Annemarie is nog in Groningen.

Het gebouw had oorspronkelijk een andere functie, namelijk het agentschap van De Nederlandsche Bank en werd in 1992 geopend. Ter gelegenheid hiervan bood Anne Woudwijk, een kunstenaar uit Drachten, zowel de filiaalhouder, drs. L.S.J. Andringa, als de toenmalige president directeur dr. W. F. Duisenberg een gans aan. Het vrouwtje noemde hij Frisia en de gent Gruno. Het ganzenpaar, dat elkaar levenslang trouw blijft, staat symbool voor de verbondenheid tussen Groningen en Fryslân. De vestiging was namelijk opgezet voor beide provincies.

Als beveiliging voor het gebouw is er rondom veel water. In opdracht van De Nederlandsche Bank heeft Anne Woudwijk een kunstwerk gemaakt uit klieversteen: de Ganzentrek. Het is 5,50 meter hoog. Drie vleugels staan, met een hoek van 17 graden, schuin achterover, in de vijver voor het bankgebouw.

Ze hebben de vorm van een driehoek en zijn verschillend van grootte. Tegen de achtergrond van het gebouw, met zijn horizontale en verticale lijnen, vormt het kunstwerk een opvallend contrast. Op de vleugels zijn v-vormen gehakt. Dit is de kenmerkende vliegformatie van ganzen. Juist over deze plaats vliegen ze jaarlijks, duizenden kilometers van en naar hun broedgebieden in noord oost Europa en Siberië. Op elke vleugel heeft de kunstenaar een ander patroon aangebracht. Op de kleine vleugel maakte hij stippen omdat kuikens nog weinig tekening hebben. Op de tweede vleugel, die van een jonge gans, hakte hij streepjes. Op de derde steen, bracht hij de vleugeltekening van een volwassen gans aan.

Toen Anne Woudwijk heeft kunstwerk wilde plaatsen, vond de gemeente Smallingerland dat het dat zelf wel kon, ondanks protesten van de kunstenaar, die precies wist hoe hij het gemaakt had en hoe het het beste geplaatst kon worden in de vijver. De gemeente ging desondanks toch aan de slag. En jullie raden het al: het ging faliekant mis. De vleugels bleven niet goed in de positie staan waarin ze moesten staan. Met hangende pootjes kwam men bij de kunstenaar terug. En onder zijn deskundige oog en met zijn deskundigheid van het materiaal is de Ganzentrek toen geplaatst. Inmiddels zijn we 15 jaar verder en het beeld staat er nog net zo als in 1992.

Ik geniet altijd in de herfst en het voorjaar altijd van de overvliegende ganzen op de ganzensnelweg boven ons huis, of het nu overdag of  's nachts is. Altijd zijn ze aan het gakken, of ze elkaar vertellen waar ze naar toe moeten vliegen, of dat ze elkaar vertellen dat er obstakels zijn op hun weg. Zie ik het beeld, dan kijk ik bijna automatisch naar boven of er ook een zwerm ganzen in v-vorm hun weg zoekt in de wijde wereld.

De foto('s) van het gebouw bij avond houden jullie van me te goed. Dit beeld geeft al een beetje de sfeer rondom het gebouw.


negen reacties

Ik zie gewoon drie omhoogstaande lange smalle keien .
Dit soort “kunstwerken “zegt me niets , als je uit moet leggen wat het is zegt het dus niet genoeg uitzichzelf . Maar wie het mooi vindt zal er wel meer in zien dan ik , mag best van mij hoor !
fijn weekend en lieve groetjes , Riet

@: Wat in de keien gebeiteld is, komt op de foto’s iets minder uit. Als je het aan mij vraagt, vind ik de beelden van Verkade ook mooier.
rietepietz (Email) (URL) - 19 05 07 - 16:20

Ik moet maar een paar uurtjes per dag werken hoor, dus dat valt goed mee.
Maar ik ben wel ontzettend graag thuis.

@: Ik hoop dat het dan niet teveel tegenvalt als je maandag weer begint.
* Garfield * (Email) (URL) - 19 05 07 - 14:24

Als je niet weet dat het ganzenvleugels zijn dan zou ik niet weten wat het kunstwerk zou inhouden. Dankzij jouw uitleg weet ik dat nu dus wel!

Fijn weekend!

@: Een kunstenaar ziet soms de dingen wat anders dan wij “gewone” mensen.
Belinda (Email) (URL) - 19 05 07 - 14:00

Mooi !
Fijn weekend.

@: Jij ook!
* Garfield * (Email) (URL) - 19 05 07 - 13:48

apart de foto’s. (de kunstwerken.) ik ben benieuwd naar de andere foto’s die je hebt gemaakt. Groetjes Rebecca

@: Ik moet ze nog maken. Maar zodra dat gebeurd is, komen ze meteen op mijn log.
Rebecca (Email) (URL) - 19 05 07 - 11:34

Het is dat je erbij hebt gezet wat de betekenis ervan is want ik zie alleen drie stenen. hihi. En nu ben ik benieuwd naar het gebouw bij avond. hahaha.

fijne zaterdag
liefs Natazz

@: Dat komt er gegarandeerd aan. Met of zonder statief!
Natazz (Email) (URL) - 19 05 07 - 10:35

Het verhaal erachter vind ik heel erg mooi :-) maar als ik niet zou weten nu dat het met Ganzen te maken heeft zou ik gewoon 3 stenen in het water zien.

Fijn weekend!!

@: Die ganzen vallen ook niet zo op. De stenen uiteraard wel. Ik vind het knap zoals ze bevestigd zijn en niet omvallen.
Zakina (Email) (URL) - 19 05 07 - 10:18

We komen hier wel eens langs (als we een keer naar het ziekenhuis moeten of als we naar MLK Boulevard gaan). Maar dat van dat kunstwerk wist ik niet. ‘t Is me ook nooit opgevallen, de gravure. ‘t Is inderdaad een mooi gebouw ‘s avonds.
Enne Hanny, je hebt me niet aangestoken, ik had er al een tijdje last van.

@: Dat “aansteken” was een grapje. We kunnen elkaar de hand geven en samen de pijn overwinnen.
Sis (Email) (URL) - 19 05 07 - 09:12

Wat heb ik toch ook een knappe oom!;)

xx Elsa

@: Als Anne Woudwijk jouw oom was, is hij zeker knap!
Elsa (Email) - 16 10 07 - 16:14


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Spam is vervelend... En zo te voorkomen
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Bezoekers

Linkdump




Archieven

Mei 2008
Apr 2008
Mrt 2008
Feb 2008
Jan 2008
Dec 2007
Nov 2007
Okt 2007
Sep 2007
Aug 2007
Jul 2007
Jun 2007
Mei 2007
Apr 2007
Mrt 2007
Feb 2007
Jan 2007
Dec 2006
Nov 2006
Okt 2006
Sep 2006
Aug 2006

Zoek!

Stuff

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed