Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Kampen | Home | Tuinrondje »

Kampen deel 2

Maandag 21 April 2008 om 00:00

Als ik rondwandel in een plaats, dan kijk ik niet alleen naar de ge­bou­wen, maar ook naar van alles en nog wat boven, onder, voor en naast me. Zo ook zaterdag in Kampen. Ik liet in de vorige log al een muur­re­clame voor Kamper Uien zien. Een voorbeeld van een Kamper Ui is:

De "Ui" over "Het Hoge Weiland".
Als gevolg van blikseminslag verloor één van de Kam­per kerktorens haar spitse top. Op het stompe deel van deze toren ontstond na verloop van tijd wat gras­ach­tige begroeiing. Op een zeker moment kon men vanaf de straat deze begroeiing goed onderscheiden. Zui­nig­heid was toen al troef en daarom vond het stads­be­stuur dat dit gras niet zomaar kon blijven staan. Er moest een goede bestemming voor worden gezocht. Na een korte beraadslaging werd er een koe uit het wei­land gehaald. Het beest kreeg een strop om de nek en werd vervolgens omhoog gehesen. Boven aangekomen zou het zich tegoed kunnen doen aan dat lekkere malse gras. In ademnood liet het dier echter halverwege het leven, waarbij de tong uit de bek kwam. Beneden, aan de voet van de toren, werd dat in eerste instantie an­ders beoordeeld: de geur van het malse gras deed de koe "likkebaardend" uitzien naar haar op handen zijnde maal
.


Normaal gesproken hangt er een (namaak)koe halverweg de Nieuwe Toren. Maar vanwege restauratiewerkzaamheden is de koe tijdelijk weggehaald. Wel staat op het pleintje waar deze toren staat, ook wel "Koeplein" genoemd, een standbeeld van de Kamper Koe, gemaakt door Jits Bakker ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Kamper Ui-t-dagen Comité.


Ik heb trouwens in de vorige log de makers van de standbeelden niet genoemd. Catootje is gemaakt door Peter Leijenaar ter gelegenheid van de herinrichting van de Botermarkt. Het andere beeld bij de Cellesbroederpoort is De Paljas, gemaakt door A.P. Schaller. De ge­meen­te heeft dit beeld gekocht voor een beeldententoonstelling in het stadspark.

Hoe zit het nu. Loopt Kampen voor in de tijd, of misschien achter?
Op een gegeven moment zagen wij een reiger. Het beest bleef rustig zitten terwijl wij hem al heel dicht genaderd waren.


Even later bleek waarom.


Toen we al een paar uur gewandeld hadden, moest er nodig een sa­ni­taire stop ingelast worden. Op dat moment waren we bij de haven, waar een gezellige havenkroeg stond. Binnen was een aantal mannen aan het kaarten. De kroegbaas keek of alles en iedereen wel snor zat.


In de haven lagen 2 botters klaar om uit te varen. Mijn hart ging open, want op zo'n oude Zuiderzee vissersboot heb ik diverse malen gevaren op het IJsselmeer.


Ook in de haven lag de Kamper Kogge. Aan boord daarvan was veel lopend en staand want (alle mogelijke lijnen) te zien. Schitterend betakeld. Betakelen doet men om het uitrafelen van de einden van een touw of lijn te voorkomen. Echt prachtig gedaan.


Er werd ook gezwommen in de haven. Een moedereend met 3 pul­le­tjes. Ook al was het water wat groenig, het was zo helder als wat, waar­door je de pootjes heel goed door het water zag gaan.


Regelmatig keek ik ook omhoog. Zo zag ik deze poes een poging wagen naar de goot te klimmen. Het gekke was dat hij niet echt veel opschoot terwijl ik stond te kijken.


Hier ben ik met een grote boog omheen gelopen, want ik had niet direct de behoefte aan een koude douche op deze koude zaterdag.


Op een gegeven moment dacht ik dat ik een stadswandeling in Delft maakte. Zouden de vogels nu doorhebben dat ze in Kampen zijn en niet in Delft?


Als laatste geef ik een tip. Als je een bureaustoel over hebt en je weet niet wat je er mee aan moet, zet hem buiten. Na verloop van tijd komt er een mostapijt op en heb je een leuke straatversiering.


Nu maak ik even pas op de plaats. Het schoolreisje, de logeerpartij en de uitstapjes zijn verleden tijd. Ik kan me nu met andere zaken gaan bezighouden. Voorlopig heb ik genoeg kilometers in de benen zitten van de afgelopen 10 dagen. Ik denk dat dat haast meer kilometers zijn dan we straks reizen in onze vakantie.72

Uit "Een doosje vol GELUK"
22 reacties

Je bent vergeten iets af te sluiten.. Want hij zet van alles dik!!!

Maarre ziet er uit als een mooie stad. Toch pakt hij me op de 1 of andere manier niet..

@: Opgelost. Miste een "r".
Deventer vond ik mooier.
Annemarie (Email) (URL) - 21 04 08 - 00:08

Dit lijkt wel 'Ontdek je plekje'. Prachtig volksverhaal over de koe en ook een mooi beeld ervan. Ik verbaas me er steeds weer over dat reigers (en katten)zich in de buurt van een hengelaar opstellen. Ze zijn toch slimmer dan wij vaak denken. Alles bijelkaar een interessant en humoristisch logje. Maar kan me voorstellen dat je nu even op honk blijft.

@: Genoeg gereisd voor dit moment. :-)
tagrijn (Email) (URL) - 21 04 08 - 00:18

Wat een mooie typerende foto van die man met snor. ;-)
Die reiger is ook enorm goed gelukt. Lekker geweest zo te lezen.

@: Is toch prachtig zo'n snor.
Pasula (Email) (URL) - 21 04 08 - 07:37

wat is Kampen een prachtige stad en
samen met je vorige log is het
een compleet reisverslag geworden.
Hele mooie foto's heb je erbij geplaatst.
Het nodigt uit om daar zelf eens te gaan kijken.

@: Hoewel ik Deventer mooier vind.
thea (Email) (URL) - 21 04 08 - 08:36

Mooie foto's Hannie, en wat een pracht beeld van die koe. Bij die man zit het wel snor hahahahaha

@: Typische zeemanskroegbaas!
quidam (Email) (URL) - 21 04 08 - 09:25

Goedemorgen Hanny, de friese spaarzaamheit, ik heb wel moeten lachen, Kampen is een leuke plaats, tenminste de skyline is super ;-) Elk jaar als wij naar Makkum reden kwamen wij er voorbij
Love Joanna

@: De brede rivier en kadehuizen zijn inderdaad mooi.
Joanna (Email) (URL) - 21 04 08 - 09:55

Mooie foto`s en de uitleg is er ook zo leuk bij :))
Ja, jullie hebben heel wat loopkilometers gemaakt :))
En je camera maakt overuren !
Maar wel leuk voor ons ...
@ Dit was ook de enige plek waar ik fluitekruid vond !! Beschut in een hoek !
Dag

@: Daarom nu: op de plaats rust! :-)
marjolein (URL) - 21 04 08 - 10:00

Ohh je hebt maar een klein stukje Nederland gehad hoor. hahaha.
In elk geval is Kampen een mooi stadje, het vriendje van mijn nichtje komt er vandaan en ondanks dat ik er nooit geweest ben heb ik het vaak genoeg moeten aanhoren van mijn nichtje ;-)

ik wens je een hele fijne dag en rust lekker uit.

liefs Natazz

@: Persoonlijk vind ik Deventer mooier.
Natazz (URL) - 21 04 08 - 10:07

Je hebt gewoon een rondje Nederland gemaakt. Wat een triest verhaal van die koe die ze naar het gras wilde brengen... Volgende keer maar het gras naar de koe brengen!

Nu bijkomen van je rondje Nederland en daarna hoppa op vakantie!

@: Zoiets als "water naar de zee dragen". :-)
Het bijkomen is al aardig gelukt!
Belinda (Email) (URL) - 21 04 08 - 10:22

Zijn die uie nou helemaal zot geworre!!! Wat een verhaal zeg, haha.
Prachtige plaatjes geschoten met oog voor detail, erg leuk om te zien allemaal.

@: Zo zijn er meer van die verhalen. :-)
Sandra (URL) - 21 04 08 - 12:50

Inderdaad leuke details Hanny, heerlijk om te lezen.
En wat goed dat je die snor op de foto hebt gezet, je blijft er naar kijken hé!

@: Het moest een beetje in het geniep gebeuren, anders had hij er mooier op gestaan.
Yvonne (URL) - 21 04 08 - 15:44

Nou weet ik van wie Annemarie dat heeft, dat reizen in den lande. ;-)
Een hele boeiende en afwisslende serie in Kampen. Erg leuk om te lezen en de plaatjes te bewonderen.
Als je zo'n snor afscheert en weer laat groeien, dan heb je toch tijdelijk een nicotinevrije snor....nou ja hij zal er zelf wel niets om geven. Dat maakt deze portretfoto ook zo geslaagd. :-)

@: Misschien vindt hij het wel goed dat "doorrookte"!
Jetske - 21 04 08 - 16:24

Ben ooit wel eens in Kampen geweest, maar is lang geleden.
Gisteren wel in de buurt geweest,maar was in dronten dus heb het gepasseerd, ga het eens een keer bekijken komende zomer, want er schijnt veel te fotograferen te zijn.
Dus leuk.
Groetjes

@: Er is genoeg te zien!
Tiny (Email) (URL) - 21 04 08 - 18:55

Mooie foto's.
Leuke uitstap, zo te zien.
Fijne week.
Groetjes.

@: Er was genoeg te zien.
Garfjeuh (Email) (URL) - 21 04 08 - 20:10

De fotos van het vorige blogje en het verhaal vandeze blog doet mijn hart even sneller slaan. Ik heb drie jaar in Kampen gewoond. Eerst in éen van die zes witte flats en later op Thijm waar zoonlief is geboren. Dochterlief was toen een peutertje. Ik ben daar zo gelukkig geweest.....

@: Ik ben blij dat ik in ieder geval iemand plezier heb gedaan met deze serie.
Hanscke (Email) (URL) - 21 04 08 - 20:24

Mooi vervolg op je eerste Kampenlog en volgens mij wten ze daar gewoon niet welk seizien het is, dus hangen ze voor de zekerheid de kerst en de pasen maar het hele jaar op.

@: Een Kamper Ui dus. ;-)
Leidse Glibber (Email) (URL) - 21 04 08 - 21:03

Waauwww wat een prachtige serie heb je in kampen gemaakt Hanny, met vele mooie details. Jammer dat de zon hier niet scheen...
Stond het water van de IJssel nog hoog.. en buiten z'n oeveres, want ik wil dit schouwspel nog steeds eens kieken.. Maar het komt er steeds niet van.

@: Het water stond niet overdreven hoog en zeker niet buiten zijn oevers.
H@@Pee (Email) (URL) - 21 04 08 - 21:11

's Zomers heb je op een aantal achtereenvolgende donderdagen de zogenaamde Kamper-Ui(t)-dagen. Tijdens die dagen wordt er in de toren een koe gehangen. Op een keer, ik had nachtdienst, was de koe uit de toren gehaald en vervangen door een spandoek van de Rode Jeugd, die toentertijd nogal actief was in Kampen. Ik weet nog, dat de brigadier, met wie ik was, uit de auto sprong en de rest van de nacht vol verbazing was hoe dat toch kon. De toegangsdeur van de toren was namelijk dicht en niemand kon vertellen hoe ze dat gelapt hadden. Was wel een leuke stunt, Hanny.

@: Ben je nog te weten gekomen hoe ze dat gedaan hadden?
Vedat (URL) - 21 04 08 - 22:18

Wooooow wat een verhaal Hanny!
Maar wel heel leuk en gezellig geschreven!
Voorzien van prachtige foto's, kortom een
SUPER log!
Nog even weer naar boven scrollend verbaas
ik me weer over het verhaal van de koe!!

Welterusten,
beuzeblaadje

@: De Kampenaren kunnen er zelf om lachen gelukkig.
beuzeblaadje (Email) (URL) - 21 04 08 - 23:57

Nee Hanny, dat ben ik nooit te weten gekomen en eerlijk gezegd wil en wilde ik dat ook niet. Zo blijft het verhaal veel leuker, vind ik.

@: Ben ik met je eens. Maar ik was wel een beetje nieuwsgierig.
Vedat (URL) - 22 04 08 - 00:12

Aha, daar is de koe ;-) Maar je hoeft niet altijd te reizen om mooie verhalen en foto''s te maken hoor. Gewoon vanuit je stoel moet ook lukken!

@: Ik lees ze liever bij anderen en smelt dat wat samen, dan dat ik ze zelf moet verzinnen.
Suzan - 22 04 08 - 11:11

Mooi he die schepen , of ik er mee het ijselmeer op zou willen .... ik heb gehoord dat het daar nog áárdig kan spoken !

@: Zeker weten dat het daar behoorlijk kan spoken, spreekt ze uit ervaring. :-(
Rietepietz (Email) (URL) - 24 04 08 - 11:09


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.