Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

« Een tussendag bij de … | Home | Kampen deel 2 »

Kampen

Zondag 20 April 2008 om 00:00

Jan en ik hebben een seniorenkaart van de NS. Sinds begin vorig jaar hebben wij deze gebruikt om naar mijn vader te reizen. Voordat hij minder werd, gingen we stadswandelingen maken o.a. in Leiden, Zutphen, Deventer e.a. Het voordeel van het met de trein reizen is dan dat het station vaak bij het centrum van een stad ligt. Een goed start­punt van zo'n wandeling, want de VVV-kantoren, waar we de routes halen, liggen meestal dichtbij het station. Omdat we binnenkort een weekje op de camping in Zoutelande staan en we mijn vader dan een aantal keren kunnen bezoeken n omdat binnenkort de periode eindigt waarbinnen gebruik gemaakt kan worden van een "gratis" kaartje, hadden we besloten naar Amersfoort te gaan. Een laatste controle vrijdagavond hoe laat de treinen zouden vertrekken, leerde ons dat op het traject Zwolle-Amersfoort zaterdag geen treinen reden wegens werkzaamheden aan het spoor. Er waren twee mogelijkheden: of per trein reizen via Deventer, of met de bus. In beide mogelijkheden had­den we niet zoveel zin. Daarom hebben we een andere bestemming gekozen en dat werd de Hanzestad Kampen.

Zoals we inmiddels wel gewend zijn, verliep de treinreis nu ook niet geheel volgens het boekje. Op Zwolle aangekomen, hoorden we dat de eerstvolgende trein naar Kampen vervallen was. Vervolgens werd omgeroepen dat de trein NAAR Zwolle niet vertrok. Blijkbaar heerst er zoveel stress bij de NS of bij Prorail als er gewerkt wordt aan het spoor, dat medewerkers niet meer weten welk bandje ze op welk station moeten laten afspelen. Maar goed, uiteindelijk zijn we toch in Kampen aangekomen. Alwaar we meteen te maken kregen met een open brug over de IJssel. Een heel aparte brug deze hefbrug.


Wat we onderweg naar Heerenveen onder een stralende hemel via de radio al hoorden, klopte. In Kampen scheen de zon NIET. :-( De kade lag er dan ook een beetje somber bij.


Ontelbare foto's heb ik gemaakt, die niet allemaal voor publicatie geschikt zijn. Daarom doe ik een willekeurige greep. Vandaag wat (gedeelten van) gebouwen en wat sfeerbeelden. Morgen zal ik laten zien wat me nog meer opviel in de stad.

Dit schitterende Gotische huis was vroeger een koopmanswoning.


Een doorkijkje naar de IJssel waar deze windjammer lag afgemeerd.


Het "Oude Raadhuis" wordt momenteel verbouwd tot het nieuwe onderkomen van het Stedelijk Museum Kampen.


Kampen heeft een groot aantal steegjes. In veel van deze steegjes zie je regelmatig steunbogen. Zij laten zien hoe vroeger al aan het behoud van huizen werd gedacht. Als gevolg van de drassige grond traden regelmatig verzakkingen op. Extra steun door overkluizingen zorgde ervoor dat veel woningen konden worden behouden.


Kampen kent een Botermarkt. Het zal duidelijk zijn wie je daar kunt vinden. Klopt, Catootje!


Wat me enorm getroffen heeft, waren twee bossen bloemen in een portiek. Alleen maar 2 bossen.Het is het portiek van de Joodse Synagoge. De volledige joodse ge­meen­schap te Kampen is in de nacht van 17 op 18 november 1942 gedeporteerd.


Kampen heeft een aantal mooie stadspoorten. Als je vanuit het cen­trum door de Cellebroederspoort loopt, kom je in het park van Kam­pen. Daar staat het beeld van een man met een fluit in zijn hand. Wie de man moet voorstellen, is mij niet bekend.


Hadden we geweten dat we dit te zien zouden krijgen, dan was het niet nodig geweest om de afgelopen week naar de Keukenhof te gaan. ;-)


Kampen is ook bekend om zijn theologische universiteit. Verspreid over de stad vind je meerdere prachtige universiteitsgebouwen. Dit vind ik wel de mooiste.


Zo her en der verspreid over de stad vind je muurreclames. Oude die gerenoveerd zijn en nieuwe, zoals deze reclame voor de Kamper Ui. Kamper Ui is de folkloristische aanduiding van een verhaal over een onnozelheid van de Kamper bevolking, met daarin altijd een wijze raad. Er zijn meerdere "Uien" bekend. Deze zijn gebundeld in het Kamper Uien boekje.


Op onze tocht kwamen we ook langs het kleinste huisje van Kampen. Het is als het ware tegen de andere bebouwing "aangeplakt". De steeg waar het aan ligt, is zeer waarschijnlijk vroeger een verbinding geweest tussen Burgel en IJssel. De voor bepaalde schepen toen wat moeilijk te nemen bocht is er oorzaak van geworden, dat de zijgevel van dit kleine huisje zo bijzonder van vorm is. Het huisje is, op particulier initiatief, ingericht met spulletjes "uit grootmoeders tijd". Toevallig was de beheerster aanwezig en konden we even binnen kijken. Het was een waar feest der herkenning. Draadomroep, oude scheerspullen, thee­serviesje van Van Nelle, handschoenspanners, breikokers, emaille potten, pannen en lepelrek en ga zo maar door.


Toen we uitgewandeld waren, liepen we aan de andere kant van de IJsselbrug terug naar het station. Ook de kade aan deze kant lag er weer wat somber bij, omdat de zon, die zich toch zo nu en dan had laten zien, weer achter de wolken zat.


En deze aanblik van de rivier deed me denken aan Marsmans gedicht: Denkend aan Holland .....71

Uit "Een doosje vol GELUK"
11 reacties

Heb je nooit overwogen om voor zo'n stadsgids te werken? Foto's maken, verhaaltje erbij plakken en het uitgeven? En hing de koe alweer in de toren? Ben benieuwd of je dat verhaal ook kent ;-) Ik ben verschillende keren in Kampen geweest en ik blijf het een leuk en fotogeniek stadje vinden!

@: Is niets voor mij.
Door de verbouwing hing de koe er nog niet. Het gras op de toren groeit dus lustig door. ;-)
Suzan - 20 04 08 - 05:32

Prachtige stad Kampen met een rijke historie. Jammer dat de treinreis weer niet soepeltjes verliep maar oke je bent er weer gekomen en hebt prachtige foto's geschoten!

@: De NS en ik hebben een haat/liefdeverhouding.
Belinda (Email) (URL) - 20 04 08 - 12:28

Prachtige reportage van jullie stadswandeling, Hanny!
Het was dan wel niet super zonnig, maar dat komt sommige foto's volgens mij alleen maar ten goede.

@: Het was hartstikke fijn om weer eens te kunnen "wandelen". Nou ja, veel stilstaan natuurlijk, tot verdriet van Jan. ;-)
Jan K. (URL) - 20 04 08 - 12:49

Wat een leuke wandeling en op de meeste foto's ziet het weer er toch echt mooi uit, of heb je dat er later bij geshopt?;-)

@: De beste foto's uitgezocht!
Sandra (URL) - 20 04 08 - 17:02

Leuk dat je mijn geheugen even opgefrist hebt , het is rg lang geleden dat ik in Kampen was .De stad is zeker de moeite waard de kennismaking toch eens te hernieuwen .
liefs , Riet

@: Je kunt er goed wandelen!
rietepietz (Email) (URL) - 20 04 08 - 17:36

Wat een prachtige reportage heb je gemaakt van Kampen. Het is een mooie historische stad die ik sinds de digitale camera nog niet heb bezocht. Een goede tip van je.
En van de Kamper "Uien" schoot me te binnen toen ik je log las, het verhaal over de Kamper steur met belletje...
Binnen onze kerk, ben je een goede dominee als je beroepen wordt door de kerk in Kampen. Een soort "Mekka".
Weer alle bewondering voor Jan, die geduldig stond te wachten.

@: Vanavond als Kamer Ui het verhaal van de koe.
Ik zou bijna zeggen in "het heiligste der heiligen" als je daar beroepen wordt.
Jetske - 20 04 08 - 19:45

Prachtig stadje zo te zien. Die huizen etc aan het water doen me beetje denken aan Mestreech. Maar daar kan toch eigenlijk niks aan tippen!

Jullie donderdag in de keukenhof, wij vandaag er langs! :-)
Heb genoeg bolletjes gezien en nog een andere leuke ontmoeten gehad. :-D

@: Ik ben benieuwd naar je log!
Annemarie (Email) (URL) - 20 04 08 - 21:05

Kampen is een heel mooie stad.
Geweldig hoe je die windjammer erop hebt gezet, en ja een beetje bizar idee he die twee nossen bloemen.
Off topic, Annemarie heeft weer heel wat bloemen gezien vandaag, sterker ze verdronk zowat in de bloemen, maar dat zal je moren wel bij mij en of haar zien.

@: Ik ben heel benieuwd.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 20 04 08 - 22:36

Wat een prachtig stadje is Kampen.
Eigenlijk zijn alle Hanzesteden mooi .
Heb weer van je rondwandeling genoten...
Dag.

@: De Hanzesteden die per trein bereikbaar zijn, willen we allemaal bezoeken. Voorlopig kunnen we nog vooruit.
marjolein (URL) - 20 04 08 - 22:52

Wat een pracht shot van die windjammer...ook de andere foto's zijn schitterend. Toch wel handig zo'n Seniorenkaart ;))

@: Zo zie je nog eens wat van ons landje.
quidam (Email) (URL) - 21 04 08 - 09:27

De Paljas ken je inmiddels al, heb ik gelezen, maar in het oude raadhuis werd vroeger recht gesproken. Daar is nog een rol te zien waarop het perkament zat als er recht werd gesproken. Dan werd zaak vor zaak afgerold, vandaar de uitdrukking, dat het op de rol staat. Als er mensen veroordeeld waren, werden ze soms achter de tralies gezet. Ik bedoel de tralies,die je ziet op de foto. Als ze daar stonden, werden ze met allerlei fruit bekogeld. Dit was een echte straf, Hanny.

@: Als het zacht fruit was, zal het wel meegevallen zijn. Maar hard fruit, brrrr.
Vedat (URL) - 21 04 08 - 22:13


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.