Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Toch voor elkaar! | Home | Ogen »

Koekhappen

Donderdag 03 Mei 2007 om 00:09

Zoals gezegd, zouden wij gaan koekhappen. Dat hebben wij gedaan onder dit bord.

De koek smaakte uitstekend.

De koek hebben wij gehapt bij het Deventer Koekwinkeltje van J.B. Bussink.

Zoals ik al eens eerder heb verteld, gaan wij 1 keer in de 2 maanden met de trein op stap, omdat we een oude-l*llenkaart hebben. De laatste keren hebben wij deze steeds gebruikt om naar mijn vader in Zeeland te gaan. Aangezien we vorige week een paar dagen daar geweest zijn voor een korte vakantie, zijn we daar naar toe gereisd met de auto. Zodoende konden wij weer eens een stadswandeling maken. De keus was gevallen op Deventer. Deventer is een van de zogenaamde Hanzesteden. Steden die gelegen zijn aan de IJssel: Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Kampen en Hasselt. Iedere Hanzestad aan de IJssel kent een Hanzestadswandeling. Deze willen we allemaal eens lopen. In Zutphen zijn we al eens geweest. Gisteren dan Deventer.

Het deel van Deventer dat wij bezichtigd hebben, kent vele prachtig gerestaureerde oude huizen. Ik zal er een paar laten zien. Bijvoorbeeld een schitterend pakhuis, thans in gebruik als woonhuis, gebouwd in de zogenaamde Gelders-Overijsselse stijl. Kenmerkend voor deze stijl is het afwisselende spel van hol en bol (renaissance), versierd met pinakels (gotiek). Een ander kenmerk is ook de toepassing van een horizontale rij van zogenaamde muizentandjes, met als doel het regenwater tegen te houden.

Of een paar verschillende Gelders-Overijsselse gevels naast elkaar. Een klokgevel, een eenvoudige tuitgevel en een tuitgevel met pinakels.

Als laatste voorbeeld het huis "den Lingen". Daar woonde in de 15e eeuw ene Machoris van Hoxer, "Custer oppen Berge". Hij had in zijn achtertuin huisjes voor arme vrouwen laten bouwen. Zoals te zien is dateert de Gelders-Overijsselse gevel uit 1629.

Deventer heeft meerdere kerken. Daarvan hebben wij er een bezocht, de Bergkerk. Deze kerk is als romaanse kruisbasiliek in de jaren 1198-1209 gebouwd, door het klooster Varlar nabij Coesfeld in Duitsland. De kerk is voor Nederland uniek in ligging en in opbouw en onderstreept de invloed van de Hanzerelaties tussen Deventer en zijn achterland. In de 15e eeuw is de kerk verbouwd tot een laat-gotische basiliek. De kerk wordt tegenwoordig als provinciaal presentatiepunt voor moderne kunst gebruikt. Aanwezig is nog een imposant kerkorgel.

Deventer heeft een grote brink met rondom platanen en kastanjebomen. Deze laatste stonden prachtig in bloei.

In een hoek van de Brink, de Penninckshoek genoemd, staat een standbeeld van Albert Schweitzer, gemaakt in 1975 door Pieter de Monchy. Het beeld is hier geplaatst, omdat in de Penninckshoek enkele jaren het internationale Albert Schweitzercentrum was gevestigd, dat nu in Maarssen zetelt.

Deventer heeft niet alleen oude gebouwen. Er wordt niet alleen veel gerestaureerd, maar ook veel nieuw gebouwd. Toen wij teruggingen naar het station, zagen wij aan de Handelskade een voorbeeld van een nieuwere bouwstijl.

Maar er zijn nog meer interessante oude en nieuwe gebouwen. Wij hebben deze keer de stadswandeling "het Bergkwartier en de Brink" gemaakt. Een volgende keer (want we willen zeker nog een keer terug) zullen we ons "van het oudste stenen huis van Nederland tot het Noordenbergkwartier" laten voeren. Dan komen we ook meer in de buurt van nieuwe wijken.

Voordat we naar het station gingen, hebben we het vogeleiland bezocht. Toen in 1874 Deventer officieel opgeheven werd als vestingstad, mocht er gebouwd worden op en buiten de vesting. Er werd onder andere een stadspark aangelegd op een deel van de oude vestingwerken. Een opmerkelijk onderdeel hiervan was het Vogeleiland in de gracht. Ter verfraaiing van het eiland werden er enkele grote vogelkooien geplaatst, vandaar de naam. De meest hoorbare en zichtbare vogels waren de pauwen en dan met name de mannen. Zijn ze niet prachtig?Als je niet beter wist, zou je denken dat hier een trotse koninklijke bruid staat.En deze moeder en dochter/zoon kun je toch niet voorbij lopen zonder te fotograferen.

Als watermens kan ik het ook niet laten wat water op de foto te zetten.

En bij een heerlijk geurend bloemetje moet ik ook even stilstaan.

Waar ik echter het meeste heb stilgestaan ter bezinning was in het Etty Hillesumcentrum. Dit centrum is gevestigd in een pand van het voormalige Voorster Gasthuis, gesticht in 1471. In de vorige eeuw is het in gebruik geweest als synagoge en als Joodse school. Het Etty Hillesum Centrum wil een ontmoetingscentrum zijn waar voor alle mensen ongeacht geloof, overtuiging, nationaliteit, culturele- of etnische afkomst activiteiten worden georganiseerd die zijn gericht op verdraagzaamheid en vrijheid van denken en handelen. Daarbij vormen de dagboeken, brieven en de persoonlijke geschiedenis van Etty Hillesum de centrale inspiratiebron. Op een muur is de volgende tekst geschreven:

En op een paneel was De gouden regel geschreven uit verschillende geloven. Als iedereen zich aan deze gouden regel zou houden, wat zou de wereld er dan een stuk mooier uitzien.

Het is denk ik wel duidelijk dat we genoten hebben en dat bepaalde dingen ons geraakt hebben. We hebben nog lang niet alles gezien in Deventer en zullen er daarom zeer beslist nog een keer gaan wandelen.

PS Er was er eentje hartstikke blij dat we weer thuis waren. Zij begroette ons met wijd open ogen. Verschil moet er toch zijn, nietwaar Annemarie?!


17 reacties

Ja dat is een stad waar je ook wel eens rond kan hangen.
moet nog zoveel zien van nederland.

@: Dat geldt voor ons ook. Er is nog zoveel dat wij nog niet gezien hebben.
zoomerseleeuwtjes (Email) (URL) - 04 05 07 - 10:38

Maar ogen open heb ik ook! Alleen ik wilde hem buiten, want dan is haar groen zo mooi groot!

@: Ik zei toch al, verschil moet er zijn. Binnen heeft ze haar ogen meestal goed open en buiten minder.
Annemarie (Email) (URL) - 03 05 07 - 21:00

Deventer is echt een mooie stad he.
Mooie foto's Hanny en ja inderdaad verschil moet er wezen.
Off topic, ze is hier een jaar of 10 geleden eens geweest en toen was gelijk het centrum afgezet het werd pas feest nadat ze weg was.

@: Deventer is zeker zo mooi als Leiden.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 03 05 07 - 20:43

Ik heb door jouw foto's méér van Deventer gezien dan de keer dat wij Deventer bezochten .Dat was in de winter ,als het centrum van Deventer in "Dickens styl " is ! Hoe leuk ook gedaan , het is dan zó druk dat "het feest"aan z'n eigen succes te gronde gaat . Het was niét leuk meer !
lieve groetjes ,Riet

@: Dan ben ik blij dat we nu geweest zijn, want ik kan niet zo goed tegen al te veel drukte.
rietepietz (Email) (URL) - 03 05 07 - 17:46

Prachtige stad, zo te zien.
En koekies, daar ben ik gek op.
Ziet er een leuk pitoresk winkeltje uit.
Mooie gevels ook.

Wat een mooie foto van de poes.

En dan die spreuken, ik vind ze schitterend hoor.

Fijne dag.

PS nee, ik ben nog niet aan het werk. Normaal gezien pas 21/5.
We wachten af want ik moet 18/5 terug naar de Orthopeed.

@: Ze verkopen heerlijke koek. Kruidkoek, peperkoek, ontbijtkoek enz.
* Garfield * (Email) (URL) - 03 05 07 - 15:22

De mensen zouden eens wat meer naar die tekst moeten kijken. We willen immers allemaal hetzelfde!

@: Niet alleen kijken, maar er ook naar handelen.
Sis (Email) (URL) - 03 05 07 - 14:19

Ik ben gek op dat soort oude winkeltjes!

@: Heerlijke nostalgie.
Rianne (Email) - 03 05 07 - 13:31

Wat een schattig winkeltje!Mooie foto's verder!

Fijne donderdag!

@: Echt een winkeltje uit grootmoeders tijd.
Nancy (Email) (URL) - 03 05 07 - 13:03

Leuk zeg, zo te zien hebben jullie een pracht dag gehad, qua weer en qua uitje!

Fijne dag ook vandaag gewenst!

@: We hebben echt genoten.
Cynthia (Email) (URL) - 03 05 07 - 12:28

Wat een prachtige oude gevels heb je gezien! Die eerste die je laat zien,is dat alleen een gevel of zit er ook nog iets achter??

@: Daar is een woonhuis en praktijk achter van een fysiotherapeut.
nieta (Email) - 03 05 07 - 11:11

Wat een mooi verslag van Deventer!

Dat eerste geveltje... zit daar echt een huis achter?

Die spreuken van de verschillende geloven zijn natuurlijk prachtig!! De wereld zou er zeker heel anders uitzien als we ons daar eens aan zouden houden!

Bedankt voor je prachtige verslag. Ik heb het gevoel ook even in Deventer te zijn geweest!

@: In dat eerste huis woont en werkt een fysiotherapeut. Geen slecht beroep lijkt mij.
Belinda (Email) (URL) - 03 05 07 - 11:06

Deventer staat al heel lang op mijn verlanglijstje... ik heb enorm genoten van dit logje en het gaat nu echt kriebelen. Het is mooier dan ik dacht *zucht* Ik wil er heen :-)

Maar Groningen is ook een Hanzestad, terwijl die niet aan die rivier ligt toch?

Deventerkoek... jammie :-)

Die pauwen wat mooi :-)

Die teksten van alle geloven die ik ken... de teksten ken ik ook, maar ze zetten wel ff aan het denken. Kan me voorstellen dat je veel indrukken heb opgedaan.

@: Ik noemde alleen de hanzesteden aan de IJssel. Dit zijn ze allemaal: Arnhem, Bolsward, Deventer, Doesburg, Doetinchem (echter alleen officieel, niet actief in handel met het buitenland), Elburg, Groningen, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Hindeloopen, Kampen, Nijmegen, Oldenzaal, Ommen, Roermond, Stavoren, Tiel, Venlo, Zutphen en Zwolle. Die aan de IJssel hebben gezamenlijk Hanzestadswandelingen uitgezet, om een compleet beeld te krijgen van de Handel en Wandel in de Hanzetijd. De andere steden kennen vast ook stadswandelingen.
Zakina (Email) (URL) - 03 05 07 - 09:13

Ik heb altijd al gedacht dat ik ook een koekebakker geweest zou kunnen zijn.

@: Wat dacht je van een verlate carrière?! ;)
Jan (Email) - 03 05 07 - 08:25

Ik ben nog nooit in Deventer geweest maar het ziet er wel heel erg gezellig uit allemaal. Je hebt weer leuke foto's gemaakt zodat wij gezellig mee konden genieten.

En het verbaasd me niets dat poes het fijn vond dat jullie weer thuis waren. hihi.

fijne donderdag
liefs natazz

@: We hebben echt genoten. Een aanrader.
Natazz (Email) (URL) - 03 05 07 - 08:10

Wat een geweldig log Hanny, ik heb ervan genoten! Ik ben ooit eens een keer in Deventer geweest, maar dat was meer op doorreis, ik zie dat Deventer zelf ook heel erg de moeite waard is.

@: Wij hebben ook genoten, zoals je kon zien.
Pasula (Email) (URL) - 03 05 07 - 01:38

Ik ben erg onder de indruk van die gouden regels uit allerlei religies. EWat vstaan we toch eigenlijk allemaal dichtbij elkaar. En waarom lukt het dan toch niet écht bijelkaar te komen?
Deventer is prachtig. Ben je er al eens geweest tijdens het jaarlijkse boekenfestijn met honderrden kraampjes? Ontzettend gezellige 'happening'!

@: Dit evenement heb ik nog nooit bezocht. Ik denk ook niet dat het goed is voor mij als ik daar in de drukte ga rondlopen. Dan gaat mijn hoofd heel erg protesteren, denk ik.
tagrijn (Email) (URL) - 03 05 07 - 00:29

via google zoekend naar de naam Machoris kwam ik op deze log terecht. Ik ken u niet maar complimenten voor de prachtige beschrijving, foto's en open kijk op het leven.
Tess - 10 05 11 - 19:02


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.