Nijmegen 4
Vrijdag 07 December 2012 om 00:00Vandaag maar een hele kleine wandeling. Ik had niet veel tijd om de foto's en de bijbehorende verhalen uit te zoeken. Bezoek aan de cardioloog, die me zo maar twee jaar vakantie gunde (hieperdepiephoera!) en bij familie heerlijk uit eten, waren de oorzaak.
We waren gebleven bij de Kerkboog. De doorgang is nu geplaveid, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger lag hier een rooster met een kuil eronder. Zo konden loslopende varkens van de Markt niet op het St. Stevenskerkhof terechtkomen.
Voor ons ligt de Grote Markt, met links het Waaggebouw en rechts is het beeld van Mariken te zien.
Zij staat op de Grote Markt haar zonden te overdenken en hier kwam zij tot inkeer. Na een zevenjarig verblijf in het klooster werden haar alle zonden vergeven en leidde zij voortaan een deugdzaam en vroom bestaan.
We bekijken de Kerkboog vanuit een ander standpunt. Er is een duidelijk verschil in bouwstijl tussen het pand boven de Kerkboog en de Kerkboog zelf. De Kerkboog dateert uit 1542 en bevat veel gotische elementen, zoals natuurstenen pilaren, een kruisbooggewelf en gebeeldhouwde kopjes. Het pand erboven is amper een halve eeuw ouder en ziet er totaal anders uit. Voornaamste bouwmateriaal is hier baksteen, afgewisseld met beeldhouwwerk in natuursteen. In de topgevel zijn speelse, klassieke elementen te herkennen.
Het Waaggebouw stamt uit 1612 en is een voorbeeld van Hollandse renaissancestijl. In het rechtergedeelte hing de officiële weegschaal, waarmee alle marktwaar werd gewogen. Door de grote poort kwamen de kooplui met hun kar naar binnen. Door eenzelfde poort aan de achterkant reden ze weer naar buiten. In de linkerhelft van het Waaggebouw was het officiële Vleeshuis ondergebracht. Ter plekke werden de dieren geslacht en ter verkoop aangeboden.
Aan het einde van de Grote Markt, precies op een kruising van twee straten, is een blauwgrijze steen in het plaveisel ingemetseld. De twee stadsassen snijden elkaar hier en verdelen de stad in de vier historische kwartieren. Bovenop deze Blauwe Steen werden eeuwenlang de openbare executies uitgevoerd. Voor de burgers betekende dat een bron van vermaak.
Morgen laat ik mijn licht schijnen over het volgende deel van de stadswandeling.
voor de UITDAGING (Thursday Challenge)
onderwerp deze week: TEKENS