Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

« Stadswandeling Breda … | Home | Stadswandeling Breda … »

Stadswandeling Breda 3

Donderdag 30 Augustus 2012 om 00:00

Na de kerk gaf het routeboekje aan dat we nog een stukje door winkelstraten moesten lopen. Eťn van die straten is de Ridderstraat. Met wat verbeelding waan je je daar in de Hall of Fame in Los Angeles. Op regelmatige afstand van elkaar liggen allemaal koperen gedenktegels. Het verhaal dat hierbij hoort is: Begin 20? eeuw werd het carnavalsfeest door de Katholieke Kerk verboden. Wanneer de Kielegatters, zo heten de Bredanaars tijdens carnaval, vroegen naar de terugkeer van hun carnavalsfeest, was steevast het antwoord: 'Met St. Juttemis'. Gelukkig konden in 1936 de feestmutsen weer uit de kast gehaald worden. Jaren later ontstond het idee om ieder jaar een gedenktegel voor Prins Carnaval te leggen. De winkeliers uit de Ridderstraat, tijdens carnaval Prinsenstraat, hebben de handen ineengeslagen en dit project gezamenlijk gefinancierd. Er liggen al veel van deze gedenktegels in de straat.


In 1991, toen het Bredase carnaval 55 jaar bestond, heeft de Stichting ter bevordering van Carnavalsviering (BCV) het beeldje van St. Juttemis aan de inwoners van Breda geschonken.


Toen we bij Sint Juttemis linksaf sloegen naar de Grote Markt, moesten we uitwijken voor de grote hoeveelheid fietsen die op het trottoir lag.


Het was gezellig op de Grote Markt. Het wordt een Bourgondisch marktplein genoemd. Dat bleek ook wel toen wij er waren. Alle tafeltjes waren bezet. Er werd markt gehouden. En er was een fotosessie gaande.


In het verleden was de Grote Markt ook wel het toneel van minder plezierige zaken. Er werden ook terechtstellingen voltrokken. Het torentje op het dak van het stadhuis herinnert daar nog aan. In dat torentje hing een klok die werd geluid als op het schavot voor het stadhuis terechtstellingen plaatsvonden.


Op de Grote Markt staat het bevrijdingsmonument 'Judith' van Niel Steenbergen. De voorstelling is geÔnspireerd op de bijbelse figuur Judith (uit het apocriefe boek), die in haar eentje de vijand 'Holofernes' verslaat. Hiermee wordt het kwaad overwonnen. Tijdens eerdere stadswandelingen hebben we tweemaal eerder deze Judith gezien, maar dan anders uitgebeeld. In Gouda en in Hoorn .


We moesten weer terug over de Grote Markt om onze wandeling voort te zetten. In de St. Janstraat staat de Antonius Kathedraal. Een waterstaatskerk, de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiŽle steun van de landelijke overheid werden gebouwd. Deze kerk is in 1836 gebouwd als eerste katholieke kerk na de schuilkerkenperiode, die officieel gebouwd mocht worden. In 1853 werd het de eerste bisschopskerk (kathedraal) van het nieuwe bisdom in Breda. De zetel van de bisschop van Breda keerde in 2001, na een afwezigheid van 32 jaar, terug naar de Antoniuskerk, die daarmee de status van kathedraal opnieuw verwierf. Er vindt een restauratie plaats. We konden helaas niet naar binnen. Het beeld boven de ingang stelt 'de Godsdienst' voor.


Op nummer 16 in de St. Janstraat bevindt zich de pastorie. De erker van dit pand had een controlerende functie. Zo kon de pastoor goed in de gaten houden wie er naar de kerk ging.


In de volgende straat waar wij kwamen, de Molenstraat, staat de bibliotheek, ontworpen door architect Herman Hertzberger. Omdat de Molenstraat vrij smal is, heeft de architect ruimte gecreŽerd door de bibliotheek schuin oplopende wanden te geven. Een beetje een kleurloos gebouw, maar de vrolijk gekleurde fietsen ervoor fleuren het geheel op.


We hebben nu ongeveer driekwart van de Historische Kilometer afgelegd. Morgen het laatste gedeelte.


14 reacties

We hebben tot nu genoten van je stadswandeling door Breda. We zijn zelf nog nooit in Breda geweest, dus alles van deel 1 t/m 3 is nieuw voor ons. Hartelijk dank voor het uploaden en de informatie. Groetjes Mara
Albert y Mara fotoblog (URL) - 30 08 12 - 00:15

Zo leuk om de meeste bekende plekjes te zien
Maar jij als reisgids is toch wel heel leuk en interrest
marjolein vd fotokraam (URL) - 30 08 12 - 06:41

Leuk die verhalen weer van je erbij. Ik kan er elke keer wel iets uitleren.

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 30 08 12 - 07:32

gezellige dag is dat geweest hanny,
ik wil ook wel lekker op een terras in de zon:-)
maar ehhh dat gaat 't vandaag niet worden geloof ik:-)
klaproos (Email) (URL) - 30 08 12 - 07:43

O wat kan je het toch fijn uitleggen allemaal, en dan met de foto's erbij zijn we helemaal op de hoogte. Heerlijk gewoon. benieuwd naar het laatste deel :-)
Gisella (Email) (URL) - 30 08 12 - 08:00

Hť , Breda echt de moeite eens te bezoeken , mooie reportage Hanny !
ollie (Email) - 30 08 12 - 09:00

Nooit een gezicht of voorstelleing van St. Juttemis gehad :)
Als een volleerd gids leidt je ons rond door Breda en er is heel wat te zien op een km.
ada (URL) - 30 08 12 - 10:31

De figuur Judith kom je vaak in de kunst tegen.. Klimt heeft haar ook uitgebeeld.Leuk om dat hier ook weer te zien..en dat beeld "religie" lijkt wel een beetje op vrouwe Justitia, maar dan met een kruis... grappig dat verhaal over die pastoor die vanuit het raam alles in de gaten hield..en St. Juttemis... ik wist niet dat dat echt bestond... wat geinig, zeg.. en nu nog iets.. het stadhuis van Breda lijkt precies op het gerechtsgebouw in Assen..interessant je stadswandeling..AgnŤs
Agnès (Email) (URL) - 30 08 12 - 11:10

Een mooie wandeling. Ik kan het nooit zo goed uitstaan dat mensen zo onzorgvuldig met hun fietsen omgaan. Gelukkig was er een tweede plaatje waar de kleurige fietsen netjes gestald stonden
hanscke (Email) (URL) - 30 08 12 - 12:01

Ja daar op de markt is het goed toeven! Daar hebben wij wat gegeten... :-)
Annemarie (Email) (URL) - 30 08 12 - 14:42

Nu weten we dan ťindelijk waar me moeten zijn als St Juttemis aan de orde is ;-) grote steden zijn altijd het leukst op marktdag ( vind ik ) ,het geeft een gezellige drukte ,anders dan zonder markt !
Rietepietz (Email) (URL) - 30 08 12 - 17:55

uitnodigend om Breda te bezoeken Hanny..

logje met heel interessante duiding

groeten
willy (Email) (URL) - 30 08 12 - 18:59

Dankzij je foto's en verhalen krijgen we een mooi beeld van Breda. Echt een mooie stad en een bezoek meer dan waard. Kijk al uit naar het volgende "deel".
tagrijn (Email) (URL) - 30 08 12 - 21:10

Weer een stukje geschiedenisles rijker!
En is ook met prachtige beelden verrijkt!
Gr.
P-TER
P-TER (Email) (URL) - 30 08 12 - 21:29


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.