Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Stadswandeling Breda … | Home | Stadswandeling Breda … »

Stadswandeling Breda 2

Woensdag 29 Augustus 2012 om 00:00

Als Jan en ik een stadswandeling maken, dan winkelen we niet. Daarvoor ontbreekt de tijd. Wij zijn dus snel door het winkelgebied gelopen. We wilden graag de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk bezichtigen. De 97 hoge toren is heel markant aanwezig.


Een van de fraaiste en rijkst versierde torens van ons land.


De geheel met natuursteen beklede kerk is vanaf 1410 gebouwd in de zogenaamde Brabants gotische stijl. Dat uit zich bijvoorbeeld in de opengewerkte puntgevels, spitsen, hoge vensters, een groot aantal luchtbogen en heel veel details en decoraties.


De Grote Kerk te Breda beschikt over een uniek orgel. In 1969 werd het huidige orgel door de firma Flentrop opgeleverd waarbij zeer veel oud materiaal werd gebruikt. Het heeft de kleuren van het huis Nassau, blauw en goud. Het behoort tot de grootste 4-klaviers mechanische instrumenten in de zuidelijke Nederlanden.


Een van de weinige dingen in de kerk die de beeldenstorm hebben overleefd, is het geelkoperen doopvont uit 1540, gemaakt door Joos de Backer uit Antwerpen. De smeedijzeren kraan werd gemaakt door de Bredase smid Pieter van Beers.


Ik heb genoten in de kerk van de lichtval in de zijbeuken. Daarom vond ik het frappant om in de folder van de kerk te lezen: 'Van origine is de Grote Kerk een 'wandelkerk'. Wandelend door het monument wordt u gefascineerd door de prachtige lichtinval door de grote kerkramen, die door de grafzerken en blauwe vloertegels gevarieerde vloer tot leven lijkt te komen.'.


De epitaaf (grafschrift, grafteken, voor een persoon die (meestal) in de buurt ervan is begraven, aangebracht aan de kerkmuur of zuil, veelal voorzien van wapens en een randversiering, uitgevoerd als houten bord, stenen plaat of monumentaal reliëf) voor Van Assendelft en zijn echtgenote Adriana van Nassau hangt hoog in een kapel van de noordelijke zijbeuk van het schip. Opvallend was dat dit monument, in tegenstelling tot andere graven of grafmonumenten, in goede staat verkeerde. De Beeldenstorm was voornamelijk gericht tegen religieuze voorstellingen. Vandaar dat de epitaaf slechts weinig schade heeft opgelopen.


De Heren van Breda, met name de Nassaus, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de wordingsgeschiedenis van de Grote Kerk. Die Heren van Breda liggen er ook begraven. Hun graftomben zijn ware kunsthistorische pronkstukken. Zoals de tombe op de foto. Deze marmeren graftombe is in 1538 opgericht voor Engelbrecht II van Nassau en zijn vrouw Cimburga van Baden. Prins Willem van Oranje, die in 1584 in Delft werd vermoord, had in de Grote Kerk onder het prachtige grafmonument van Graaf Engelbert II een laatste rustplaats gereserveerd. Toen Willem werd doodgeschoten, was Breda in Spaanse handen. Daardoor werden zijn stoffelijk overschot en dat van de na hem komende Oranjevorsten voortaan in Delft ter aarde besteld.


Dit beeld stelt David voor als koning met kroon, gekleed in quasi-klassieke militaire dracht. Hij zingt en speelt op zijn harp. Maar waarom moet ik bij het zien van dit beeld toch aan ons buurmeisje denken. ;-)


Na een laatste blik op de gewelfschilderingen, die tussen 1994 en 1996 zijn gerestaureerd, hebben wij de kerk verlaten en hebben wij de stadswandeling voortgezet. Wandelen jullie morgen weer mee?


14 reacties

Persoonlijk zie ik liever jullie buurmeisje dan dit beeld. Maar dat is puur persoonlijk natuurlijk. Mooie kerk trouwens. En voldoende licht. Dat had ik laatst in de grote kerk bij ons niet. Jammer genoeg.

Love As always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 29 08 12 - 07:19

Leuk en duidelijk is je uitleg van de kerk
Een betere gids is er niet :-)
marjolein vd fotokraam (URL) - 29 08 12 - 08:59

Een rijke historie van deze kerk heb je prachtig in beeld gebracht Hanny.
Uiteraard wandel ik morgen verder met je.
ada (URL) - 29 08 12 - 09:00

Ha, bekend terrein voor mij, je was bij me in de buurt!!
Leuk zoals je achtergrondinformatie over de grote kerk erbij plaatst, veel wist ik nog niet!
Ben benieuwd wat je morgen laat zien!!
Yvonne (Email) (URL) - 29 08 12 - 09:08

geweldig mooi hanny,
je hebt het licht erg mooi gevangen in de kerk,
schitterende foto's
klaproos (Email) (URL) - 29 08 12 - 09:41

Prachtige kerk ! En kerkorgels is voor mij het mooiste instrument met de mooiste geluiden !
ollie (Email) - 29 08 12 - 10:36

Schitterend gedaan, mooie uitleg erbij, helemaal top..... heb weer genoten van deze (zittende) wandeling en morgen ga ik er weer lekker voor zitten en 'wandel' dan natuurlijk met je mee
? Mel?dy ? (Email) (URL) - 29 08 12 - 11:19

Wat een mooi blog, net of ik zelf Breda bezocht heb. Ik ben er nog nooit geweest maar wat een mooie stad, gezien ook je vorige blog. Prachtige uitleg over de kerk. Nogmaals ik wist niet dat Breda zo'n mooie kerk had. Het lijkt wel buitenlands (Frans)
hanscke (Email) (URL) - 29 08 12 - 12:08

bijzonder mooie en heel interessante reportage over deze kerk...

de laatste foto van de kruisbeuk is schitterend

en morgen wandel ik met genoegen mee

fijne dag
willy (Email) (URL) - 29 08 12 - 14:40

Breda lijkt zo op jouw log de moeite om te bezichtigen.
De foto van de kerk met de lichtinval vind ik het mooist.
Jetske (URL) - 29 08 12 - 14:40

ben even heel snel met je meegewandelt want ik was eigenlijk nog nooit in breda geweest. Best mooi zo te zien.
Sandra (Email) (URL) - 29 08 12 - 20:52

Mooie serie van dit indrukwekkende bouwwerk.
Vooral de foto's van het orgel en die zuilenrij vind ik weer erg fraai.
Jan K. alias Afanja (URL) - 30 08 12 - 15:38

Wat een práchtige kerk laat je ons zien , ik zou het boek nog eens van zolder moeten halen met "de beschrijving ven den stand en landen van Breda " want waarschijnlijk kom ik daar nog wel prenten in tegen die met deze kerk te maken hebben !
Rietepietz (Email) (URL) - 30 08 12 - 17:48

Hele mooie kerk. Kenden hem niet van binnen, maar zeker de moeite waard.
Foto's zijn je heel goed gelukt.
Tiny (Email) (URL) - 30 08 12 - 20:35


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.