Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

« Utrecht 2 | Home | Lokkertjes »

Utrecht 3

Vrijdag 16 Maart 2012 om 00:00

Ondertussen zijn we bij de Domkerk en de Domtoren aangekomen. De toren hebben we al zo vaak van een afstand gezien. Nu hadden we de kans om hem van dichtbij te bekijken. Nee, we zijn niet naar boven gelopen. 465 treden omhoog en daarna weer omlaag is echt teveel van het goede voor mijn knie. De kerk en de toren zijn niet meer met elkaar verbonden. In 1674 verwoestte een tornado het schip van de Domkerk, sindsdien is er een groot gat tussen toren en kerk. Voor die tijd zaten toren en kerk trouwens niet helemaal vast aan elkaar: er was een brugverbinding tussen beide delen, de 'Bisschoploge', met daarin de kapel voor de bisschop. De brokstukken van het ingestorte schip zijn overigens blijven liggen tot 1826, pas toen ontstond het Domplein.


Er zijn maar een paar gebrandschilderde ramen in de kerk. Toen de kerk nog een katholieke kathedraal was, waren er rondom veel gekleurde glazen. In 1926 en 1936 had de protestantse gemeente geld voor de drie grote ramen die er gekomen zijn, meer niet.


We hebben allemaal op school geleerd dat in 1580 een beeldenstorm is geweest. Tijdens de beeldenstorm werd de inventaris van honderden katholieke kerken, kapellen, abdijen en kloosters geroofd of vernield. Altaren, beelden, doopvonten, reliekschrijnen, koorgestoelten, preekstoelen, orgels, kelken, schilderijen, kerkelijke boeken en gewaden moesten het ontgelden. Zelfs het stucwerk aan de binnenkant werd soms vernield door woedende menigten. Van de ravage is tegenwoordig in de meeste kerken weinig te zien. In deze kerk zijn duidelijk zichtbare sporen van de beeldenstorm. Die beschadigingen vertellen een belangrijk historisch verhaal. Alleen al daarom worden ze niet hersteld. Daar komt bij dat niet precies bekend is wat er vroeger zat. Een voorbeeld van de vernieling is dit altaarretabel met de voorstelling 'Anna te DrieŽn". Alle hoofden zijn afgeslagen.


Textiel spreekt mij altijd aan. In de kerk hangt een prachtig wandkleed 'De Heilige Geest'. In werkelijkheid zijn de kleuren veel en veel mooier dan hier op de foto te zien is.


In de kerk is een prachtig orgel, het grote Bštz-orgel, gebouwd in de 16? eeuw.


Nadat we uitgekeken waren, werd het tijd om terug te gaan naar de trein, die ons naar Zwolle moest brengen. Daar werden wij verwacht door de oudste kleindochter. De eerste die op kamers is gaan wonen. Op een mooi plekje hebben we nog wel even gezeten en een kaart geschreven voor een jarige. Wij moesten daarna verder. Net als het beeld 'Gaande man'.


Nog een laatste blik achterom naar de Domtoren.


Tot slot zag ik nog een soort rijtjes. Een vrolijke noot op een grijze dag.


TWEE zag ik in de kerk.

(klik ?) klik voor de uitdaging voor de Thursday Challenge

onderwerp: VOEDSEL .....
10 reacties

Utrecht is een gezellige stad. Je kunt er heerlijk stappen.. en winkelen hoor ik over mijn linkerschouder. ;-)

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 16 03 12 - 08:04

Geweldig om te zien hanny,
zo'n mooie stad, zo'n mooie kerk en errrrg gezellig,

fijn weekend gewenst hť
klaproos (Email) (URL) - 16 03 12 - 08:23

Je hebt je goed vermaakt in Utrecht en schottelt een flink stuk min of meer vergeten geschiedenis voor. Toch weer leerzaam Hanny en dat geeft de beelden iets extra's.
ada (URL) - 16 03 12 - 08:25

Wat leuk en boeiend. Dat van het niet herstellen, wist ik niet. Goed dat ze dat zo hebben gelaten. Raar i heb de Dom zo vaak gezien en niet naar binnen geweest.......
staart - 16 03 12 - 10:22

Dat ziet er uit als een gezellig dagje uit, leuk dat je al die wetenswaardigheden op je blog zet, ik leer nog steeds bij!
Fijn weekend!
Yvonne (Email) (URL) - 16 03 12 - 10:23

Je kan wel aan die mandjes zien dat het een studentenstad is. Voor elk wat wils. Die Domtoren is prachtig, ook van binnen. Ze hebben zelfs kleine Domtorentjes van chocolade, zag ik op tv. Meegenomen?
Annette (Email) - 16 03 12 - 10:48

Dat was weer een mooie en leerzame afsluiting van deze stadswandeling.
Maar ja, stiekem had ik natuurlijk toch gehoopt op een uitzicht over de stad ...
Maak er een mooi weekend van, al valt het weer nu helaas alweer tegen.
Jan K. alias Afanja (URL) - 16 03 12 - 10:50

Je slaagt er Šltijd weer in om me "lekker te maken"met je foto's voor een bezoekje aan de stad die jij net bezocht hebt ....het komt er meestal toch wťťr niet van . Gelukkig heb ik dan toch veel van de stad gezien door jouw ogen ;-)
rietepietz (Email) (URL) - 16 03 12 - 10:53

Mooie serie foto's die je gemaakt hebt in Utrecht, de dom is vanbinnen ook heel mooi.
Ben er in mijn jonge jaren wel eens op geweest, wel de moeite waard, maar een hele klim.
Zou het nu niet meer kunnen vrees ik.
gezellig weekend en groetjes.
Tiny (Email) (URL) - 16 03 12 - 17:44

Niet te vergelijken met het weer op dit moment hier...
Ik zie toch liever de bergen in een strakblauwe atmosfeer. :-)
maar inderdaad, de kerk is prachtig!
Annemarie (Email) (URL) - 16 03 12 - 19:12


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.