Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Utrecht 1 | Home | Utrecht 3 »

Utrecht 2

Donderdag 15 Maart 2012 om 00:00

Aan het eind van de vorige log ging de rondvaartboot keren bij de Weerdsluis. De verbinding met de Vecht. In de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers een bijzonder plekje uitgezocht voor een bunker. Hier bij deze brug. Vanuit de bunker hadden ze heel goed zicht op de sluis. Voor hen ongewenst bezoek dat over de Vecht kwam, was daardoor gemakkelijk af te weren.


Bijna weer terug bij het vertrekpunt voeren we langs deze bijzondere boom, die ik voor vertrek al had gezien (de eerste foto van de eerste log over Utrecht). Wat me voor vertrek niet was opgevallen, was nu goed zichtbaar. De boom staat dichtbij de Sint Augustinuskerk met de witte pilaren. Iets daarvoor is een zwarte bioscoop 'Rembrandt'. En tussen deze twee gebouwen in staat een veel kleiner gebouw: ' 't Vagevuur'.


Langs de werven staan veel lantaarnpalen me daaronder zogenaamde consoles. Wikepedia zegt hierover:

Rond 1953 begon de gemeente Utrecht de voorgevels van de werfkelders aan de Oude- en Nieuwegracht te restaureren. De gemeente verwierf zich daarbij alle werven aan de stadsbinnengrachten, die onder meer ontdaan werden van particuliere erfafscheidingen en gaandeweg opgeknapt werden. Omdat daarmee de werven een openbaar karakter kregen, was zowel verlichting op de werf als op de bovenliggende straat gewenst. Besloten werd de verwijderde uit ca. 1875 daterende gietijzeren gaslantaarns terug aan te brengen. De lantaarnpalen kregen een plaats op de bovenzijde van de werfmuur, met een aangepaste lampenkap voor de elektrische verlichting ontworpen door Pyke Koch. Aangezien de werfmuur smaller was dan de lantaarnvoet en overige ruimte schaars was, werd de oplossing gevonden in het aanbrengen van consoles. Niet alleen werden er consoles aangebracht bij de werven, ook zijn gebeeldhouwde consoles aangebracht op plaatsen langs de stadsbinnengrachten met werfloze kelders.

Er zijn ongeveer 330 consoles aangebracht onder de lantaarnpalen. Teveel om allemaal te fotograferen en bovendien wat lastig door het varen. De consoles hebben vaak betrekking op indertijd op die plaats gevestigde bedrijven of bewoners. Waar vroeger de smidse was, is onderstaande console te zien. Het verhaal dat erbij hoort:

Eligius werkte bij een smid die zichzelf zo goed vond dat hij boven de ingang van zijn smederij het bord had laten plaatsen: ‘Meester boven de Meesters’. Op een dag komt iemand zijn paard laten beslaan, maar dit is zo wild dat niemand er raad mee weet. Dan komt Eligius er bij, snijdt het been er af, beslaat dat, en bevestigt het been dan weer aan de romp. Er is niets van een wond te zien. De smid is jaloers op Eligius, en ontslaat hem. Wanneer er weer een wild paard bij hem gebracht wordt denkt hij het kunststukje van Eligius te kunnen herhalen. Maar wanneer hij een been van het paard afsnijdt begint dat geweldig te bloeden. Niets helpt, tot Eligius komt. Hij zegt het been te kunnen genezen als de smid zijn bord ‘Meester boven de Meesters’ weghaalt. Als deze dat doet geneest Eligius het been van het paard.

Sint Eligius is de patroonheilige van de smeden.


De kapitein van de rondvaartboot was een heel aardige jonge vrouw. Het was haar eerste zelfstandige rondvaart nadat zij haar diploma had gehaald. Ze heeft het voortreffelijk gedaan. Voer rustig en zonder botspartijen onder de smalle bruggen en haar uitleg over dat wat er onderweg te zien was, was ook uitstekend. Alleen jammer voor haar dat er maar vier passagiers waren.


Toen de rondvaart was geëindigd, hadden wij nog een doel. Daarvoor moesten wij een klein eindje lopen. En terwijl wij liepen voer 'onze' rondvaartboot ons voorbij met alweer zeer weinig deelnemers.


De eigenaar van het Italiaanse restaurant ziet het zonnig in en heeft alle tafels en stoelen buitengezet. Ik betwijfel echter of er veel klandizie buiten kwam zitten gezien het wat grijze en koude weer.


Toen we de hoek rondden, kwam ons doel in zicht. De Domtoren.


Voordat we daar waren, liepen we nog een tijdje boven de werfkelders. Op de werven staan veel oude bomen. De gemeente is er zuinig op. Ze worden regelmatig gecontroleerd of ze geen gevaar gaan vormen voor mens en bebouwing. De boom op de eerste foto is wel heel bijzonder met zijn liggende stam. De boom die wij lopend passeerden had enorm grote takken. Geweldig mooi.


Morgen het laatste log over Utrecht. Rondom de Domtoren. Wij werden ingehaald door een wel heel leuke TWEE.


11 reacties

Zo vaak in Utrecht geweest maar die consoles zijn me nog nooit opgevallen. Maar ik zal het de volgende keer in de gaten houden.

Love As always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 15 03 12 - 07:18

genieten van dit logje hanny,
alsof ik er weer loop,
klaproos (Email) (URL) - 15 03 12 - 08:36

Misschien was het voor mevrouw de rondvaartbootstuurvrouw wel prettig dat er nog niet zoveel passagiers waren. Kon ze even rustig inkomen ;-)
Tes - 15 03 12 - 10:47

Gezellig zo met je mee te varen door de Oude Gracht tijdens dit uitstapje naar Utrecht, leuke herinneringen heb ik aan die stad.
ada (URL) - 15 03 12 - 20:17

Het is nou ook nog niet echt toeristenseizoen he?
Annemarie (Email) (URL) - 15 03 12 - 20:55

Leuk en leerzaam was je uitlegen over die consoles was extra leuk, nog nooit gezien en of gehoord.
Ik had zo met je mee willen varen :-)
Dag
marjolein vh pl (Email) (URL) - 15 03 12 - 21:07

Echt mooie rondvaart die je gemaakt hebt. En ben je de DOmtoren opgegeaan of was dat net even teveel van het goede.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 15 03 12 - 21:14

Utrecht is een van mijn favoriete steden in ons land. Mooi en heel gezellig. Vooral in de zomer als de werven bevolkt zijn met terraszitters. Mooi stuk over Egidius. Zou dat zelfde zijn als in "Egidius, waar best u bleven'? (De rest ben ik vergeten..., maar stond in een van de literatuurgeschiedenisboeken van school!)
tagrijn (Email) (URL) - 15 03 12 - 21:43

De grachten van Utrecht liggen wat dieper dan in Amsterdam waardoor de gevels minder in het zicht zijn, maar daar komt inderdaad weer iets anders zoals de werfkelders voor in de plaats. En in de zomer de vele terrasjes. Een koningshuisgezinde twee?
hanscke (Email) (URL) - 15 03 12 - 22:16

Leuk om zo eens wat meer te zien van Utrecht, want meer dan Utrecht CS, Hoog Catharijne en Muziekcentrum Vredenburg ken ik eigenlijk niet van Utrecht.
Jan K. alias Afanja (URL) - 15 03 12 - 23:38

Voor jullie natuurijk wél heel prettig dat het niet druk was op de boot , geen drietalige uitleg en geen rumoerige medepassagiers waardoor je beslist véél meer info meekreeg dan anders het geval zou zijn geweest!
rietepietz (Email) (URL) - 16 03 12 - 10:48


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.