Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Varen door Alkmaar | Home | Rijpe appeltjes »

Stadswandeling Alkmaar deel 1

Dinsdag 16 Augustus 2011 om 00:00

Jammer genoeg werkt UPS toch niet zo snel en zweeft mijn laptop nog ergens. Gelukkig heeft de fysio mij weer een beetje opgelapt. De schade was wel groter dan gedacht. Niet alleen mijn heupbeen stond uit het lood, ook het heiligbeen. Gelukkig kan ik mij weer wat beter bewegen, maar ik doe het rustig aan om niets te forceren. Daarom heb ik wat meer tijd voor de pc en kan ik ook meer foto's laten zien uit Alkmaar, ook al is het wat behelpen op de pc van Jan. Nadat wij vorige week donderdag onze bagage in het hotel hadden afgeleverd, zijn we de stad ingelopen. We zijn halverwege de route begonnen, omdat het beginpunt bij het Waagplein is en we daar vrijdag de kaasmarkt zouden bezoeken en dan 's middags daarvandaan de rest van de route zouden verkennen. Zoals meestal het geval is, zie ik altijd dingen die niet direct in het boekje staan. Want neem nu dit huis. Het wordt niet beschreven, maar het is wel apart. Een manier om een oud huis te bewaren en toch uit te breiden. Of het mooi is, laat ik aan ieders smaak over.


Alkmaar heeft verschillende hofjes. Deze foto is gemaakt in het Hofje van Splinter. Het is in 1646 gesticht uit de nalatenschap van weldoenster Margaretha van Splinter. Het is opgezet voor acht ongehuwde vrouwen van goede familie die tot de armoede waren vervallen. Op tijd thuis, zondags naar de kerk en geen mannen over de vloer! Dat zijn al eeuwen de huisregels van het hofje, waar nog steeds alleenstaande dames wonen die zich nog altijd aan die regels houden! Tenminste volgens het boekje met de stadswandeling. Zou dat echt waar zijn? ;-)


Op de plek waar zich vroeger het podium en de kleedkamers van het Gulden Vlies bevonden en waar hij zijn eerste stappen op het toneel zette, daar staat het beeld van Rudi Carrell.


Alkmaar heeft veel leuke straatjes.


Een stukje geschiedenis. Naast de Grote Sint Laurenskerk staat een beeld gemaakt door Mari Andriessen van een man met een polsstok. Dit is Maerten Pieterzoon van der Mey. De dappere stadstimmerman die tijdens de strijd tegen de Spanjaarden enkele in zijn polsstok verborgen brieven uit de belegerde stad naar de Oranjegezinde gouverneur Diederick van Sonoy wist te smokkelen. Daarin werd verzocht het lage land rond Alkmaar onder water te zetten, wat ook gebeurde. De Spaanse troepen sloegen op de vlucht voor zoveel nattigheid.


Jammer genoeg voor ons vindt momenteel de afronding plaats van een restauratie van gewelfschilderingen in de Grote Sint Laurenskerk. De steigers worden afgebroken en daarvoor was het nodig het een en ander in te pakken in plastic om beschadiging te voorkomen. Zo ook het wereldberoemde Schnitgerorgel.


Het orgel is versierd met zogenaamde putti's (engeltjes). Omdat er insecten in het hout zijn aangetroffen, zijn de putti's verwijderd en staan ze nu achter een hek ter behandeling. Toen ik ze zag staan vroeg ik me af waarom engeltjes haast altijd worden uitgebeeld door wat vadsige jongetjes.


Er zijn verschillende soorten gewelfschilderingen in de kerk. Een grote schildering is het Laatste Oordeel, die ik helaas niet kon fotograferen, en verder zijn er kamversieringen te vinden. Het zijn laatgotische schilderingen op houten tongewelven. Deze zijn in Nederlandse kerken nauwelijks meer te vinden. Op de foto is een klein stukje van een kamversiering te zien.


Nadat wij de kerk verlaten hadden, ging onze wandeling onder andere verder langs het oude stadhuis. Nog steeds werkt een deel van de Alkmaarse ambtenaren in dit prachtige gebouw. Het is ook zeer in trek bij bruidsparen.


Weer een eindje verder kwamen we bij het Hof van Sonoy. Ik heb de naam van gouverneur Sonoy al laten vallen bij het beeld van de stadstimmerman. Deze gouverneur heeft enige jaren gewoond in dit voormalige St. Maria Magdalenaklooster. In 1591 kocht mr. Willem van Bardes het hof en hij liet de opmerkelijke achtkantige toren bouwen. Vermoedelijk had de toren de functie van uitkijktoren. Tegenwoordig is er een restaurant gevestigd, het Hof van Alkmaar. Het restaurant waar we de overheerlijke apfelstrudl hebben gegeten. Jammer genoeg konden wij deze niet buiten nuttigen, aangezien het te regenachtig was.


Het eerste deel van onze stadswandeling zat erop. Het werd tijd terug te gaan naar het hotel. Plots bleef Jan staan en wees op een venster van een restaurantje. Een ons welbekende naam. Vast en zeker verre familie.


Vandaag is de oudste dochter jarig. We gaan daar uiteraard op bezoek. Ik ben reuze benieuwd of vandaag de slang gevangen is. Het blijkt dat hij meegenomen is naar Nederland, want gisteren dook hij ineens weer op in de auto. Wie weet zien we hem nog. Als dat zo is, zal ik proberen er een foto van te maken.


11 reacties

Gefeliciteerd met de oudste dochter. En naar die slang ben ik wel benieuwd. Mooie stad trouwens zo Alkmaar. En dat huis is wel creatief gevonden.

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 16 08 11 - 06:45

wat mooi om t e zien hanny, en wat een zalige doorkijkjes, ik wist niet dat rudi van daar was...'
een mooie serie,
hou jij het recht en zonder pijn.
klaproos (Email) (URL) - 16 08 11 - 08:18

Van harte gefeliciteerd met je dochter en een hele fijne dag met z'n allen. Je foto's zijn weer prachtig en interessant. Rotbeen, dat heiligbeen, hé? Je kan van zo'n klein botje een hoop ellende hebben. Beterschap ermee!
Annette (Email) (URL) - 16 08 11 - 09:24

Ik blijf dat verhaal van die slang toch uitermate interessant vinden..
Mooie stad zo te zien Alkmaar.
Zul je trouwens net zien dat vandaag je computer komt als jullie weg zijn.
Annemarie (Email) (URL) - 16 08 11 - 09:26

Waarom die engeltjes altijd jongetjes zijn weet ik niet, over dat vadsig heb ik wel een vermoeden: zou dat niet een goed/welvarend leven symboliseren?
Frans54 (Email) (URL) - 16 08 11 - 09:53

Wat een verhaal...van die slang...brrrr
En van harte gefeliciteerd
Mooi tochtje door Alkmaar en de geschiedenis is leuk om te lezen.
Dag
marjolein vh pl. (Email) (URL) - 16 08 11 - 10:12

De wandeling door Alkmaar was duidelijk de moeite waard.
Wat het huis op je eerste foto betreft: als het aan mij had gelegen hadden ze daar geen vergunning voor gekregen.
Veel plezier tijdens de slangenjacht. :-)
Jan K. alias Afanja (URL) - 16 08 11 - 14:35

Gefeliciteerd met je dochter.
Ben benieuwd naar de slang :-)
Van die hofjes zou best weleens kunnen hoor.
Hier zijn de meeste hofjes tegenwoordig wel gemend bewoond maar er zijn er nog een paar waar echt alleen maar dames wonen.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 16 08 11 - 21:13

Die oude steden zoals Alkmaar, maar ook Haarlem hebben veel van die oude hofjes. Mijn vader heeft mij heel jong al geleerd daar oog voor te hebben doordat hij er zelf zo geïnteresseerd in was.
hanscke (Email) (URL) - 16 08 11 - 22:17

Wat is Nederland toch mooi! Super om dat zo te zien. Dat verbouwde huis vind ik prachig! mooie architectuur Daar houd ik van
staart (URL) - 17 08 11 - 00:26

Die aanbouw is bést vindingrijk gedaan ,met wat beter gekozen kleuren/materialen zou het een goed geheel kunnen vormen met de oude bebouwing .
Gefeliciteerd met de jarige dochter maar wat een vréémd souvenier namen zij mee ...bbbrr. ik hoop dat lastpak gevangen kan worden !
rietepietz (Email) (URL) - 18 08 11 - 09:39


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.