Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Kaas | Home | Stadswandeling Alkmaa… »

Varen door Alkmaar

Maandag 15 Augustus 2011 om 00:00

Voor gisteren wenste ik jullie een stralende dag. Voor een deel van het land is die wens uitgekomen. Voor een ander deel absoluut niet. Hier bijvoorbeeld, kwam de zon pas tegen zessen tevoorschijn. Desondanks had ik toch een stralende dag. Een uitstralende dag welteverstaan. De oorzaak daarvan is waarschijnlijk het vaartochtje dat we vrijdag gemaakt hebben in Alkmaar. Van tevoren was niet gezegd dat er veel en diep gebukt moest worden om onder de bruggen door te komen. Bij één brug was er slechts 10 cm ruimte tussen boot en brug. Om maar zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten varen, staan de banken niet al te ver uit elkaar, wat inhoudt dat je er amper tussen kunt duiken. Zeker met mijn schouder is het lastig om weer omhoog te komen. Waarschijnlijk heb ik een verkeerde beweging gemaakt en is daardoor mijn heupbeen weer verdraaid. Gelukkig kan ik vandaag naar de fysiotherapeut en zal in de loop van de dag de uitstralende pijn wel weer verdwijnen. Ondanks deze ellende ben ik toch blij dat we het tochtje over de Alkmaarse wateren hebben gemaakt. Er was veel te zien. Als ik het goed heb, zijn we zes van deze ophaalbruggen gepasseerd.


Op een gegeven moment dacht ik dat we in Venetië terecht waren gekomen. Het bleek het 'Huis met de gondel' te zijn. Alleen de gondel ontbrak. Jammer, want de Rosella is de enige originele Venetiaanse gondel in de Benelux. De plek waar zij afmeert, wordt Fnidsen genoemd, een verbastering van Venetië.


Alkmaar heeft een roemruchte historie. In 1573 werd de stad tijdens een beleg door de Spanjaarden zwaar onder vuur genomen. Het verhaal gaat dat een kogel door het raam van het huis van mandenmaker Jan Arendszoon vloog en een stoel, waarop een meisje aan 't spinnewiel zat, verbrijzelde. Aangezien er van de zeven aanwezigen niemand gewond was geraakt, werd de kogel ter nagedachtenis aan dit kleine wonder op de gevel aangebracht. Het huis heet daarom 'Huis met de kogel'.


Het is gevaarlijk om door Alkmaar te varen. Want zeg nou zelf, als je langs dit huis vaart, schrik je toch wel even. Dreigende kanonslopen zijn op de gracht gericht. Volgens overlevering is dit huis gebouwd in opdracht van een gezagvoerder bij de admiraliteit van West-Friesland.


Als ik vroeger aan het varen was op de Friese wateren, wist ik dat een klompje (aan een hengel) gebruikt werd om bruggeld te innen. Op de rondvaartboot stond een klomp voor tipgeld.


12 reacties

Alkmaar is een geweldig mooie stad, alleen die bruggen he dat is een probleempje.
Zolang je last van je schouder hebt zou ik dan maar niet in Leiden in de boot stappen.
We hebben 87 bruggen waarvan er een stuk of twintig in een gemiddelde rondvaart voorbij komen en vaak moet je bukken.
Alhoewel je bij de boten van de Leidse Rederij wel genoeg ruimte hebt om te bukken.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 15 08 11 - 01:19

een heerlijk varen daar hanny,
mét mooie plaatjes van jou,.

moesten al die bruggen ook omhoog ganny?
klaproos (Email) (URL) - 15 08 11 - 08:12

Als het ophaal bruggen zijn, zullen we er dan een ophalen voor over de Vaart (even rustig over nadenken, we hebben de tijd nog wel even ;) )
Frans54 (Email) (URL) - 15 08 11 - 08:34

Vanaf het water is de beleving van een stad vaak heel anders. Leuk dat je zowel vanaf het water als lopend de stad voor ons hebt verkend.
Succes bij de fysio.
Ada (URL) - 15 08 11 - 08:50

Balen van die bruggen...
Komt vast weer snel goed met hulp van de fysio!!
Sterkte.
Annemarie (Email) (URL) - 15 08 11 - 09:32

Wat leuk om zo met je mee te varen over de wateren van Alkmaar. Daar ben ik al een tijdje niet meer geweest. Dat zou ook wel leuk zijn. Ik heb je verhaal gelezen. Leuk om weer eens wat meer van de plaats te weten.. alleen ben jij er nu niet zo goed aan toe geloof ik... dat is minder... hoop dat het gauw weer goed komt... ik weet wat voor een ellende het is als je pijn in je schouder hebt en houdt...de zon komt er nu wel door gelukkig... ik wens je een fijne dag en tot gauw...Agnès
Agnès (Email) (URL) - 15 08 11 - 10:39

Mooi om Alkmaar zo vanaf het water te kunnen bekijken. Als ik dat zo hoor over die lage bruggen, dan is het geen tochtje voor, want mij rug stribbelt vandaag ook weer akelig tegen.
Jan K. alias Afanja (URL) - 15 08 11 - 11:42

Alkmaar komt, door jou, ook op ons to-do lijstje !
Leuk die vaartocht
Ik heb met je meegenoten
marjolein vh pl. (Email) (URL) - 15 08 11 - 11:52

wat een geweldige reportage heb je weer gemaakt!! Ga snel nog even kijken wat Knuf de laatste dagen heeft meegemaakt!
astridvanbeers (Email) (URL) - 15 08 11 - 13:29

Is het al weer beter met je heup. Jammer dat je niet genoeg ruimte had, maar je hebt wel genoten, dat is belangrijk.

Love A salways
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 15 08 11 - 13:58

O ja , dat is waar ,je moet héél diep bukken onder sommige bruggen ,dat was ik alweer vergeten maar jouw verhaal haalt de boottocht weer hélemaal boven !
Ik hoop dat het snel weer beter gaat me je heup want dát is geen leuk souvenier van een dagje Alkmaar !
Rietepietz (Email) (URL) - 15 08 11 - 18:18

Leuk om Alkmaar te zien via jouw camera. Ik was er nog nooit. De fooien zijn karig, zo te zien. Ik snap nooit dat mensen daar kopergeld in durven te gooien. Want ze gooien er echt geen 20 in van 5 cent. En wat is nou een eurootje fooi?
Annette (Email) (URL) - 15 08 11 - 20:41


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.