Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Oudewater 1 | Home | 'n Onverwachte logee »

Oudewater 2

Zaterdag 28 Mei 2011 om 00:00

Oudewater is bekend om zijn touwindustrie. Omdat het stadje niet zo groot is en de wandeling dus klein, besloten we dit keer om eens een museum te bezoeken, waarvoor anders de tijd ontbreekt. We hadden naar museum De Heksenwaag kunnen gaan, maar het  touwmuseum De Baanschuur  lokte ons meer. Buiten was al duidelijk dat we in de buurt van het museum waren.


Als eerste hebben we een filmpje bekeken over de hennepteelt en de totstandkoming van het eindproduct touw. Prachtige filmbeelden uit lang vervlogen tijden.


Van hennep wordt touw gemaakt. De hennepstengels worden afgesneden en te rotten gelegd in sloten en vaarten. De lange vezels die overblijven, kunnen tot touw worden gedraaid op lijnbanen. Hennep groeit op zwaar bemeste akkertjes, die meestal vlak bij de boerderij liggen. Vooral rondom Oudewater, Woerden en in de Lopikerwaard was vanaf de zestiende eeuw veel hennepteelt. Hennep groeit goed in de vochtige grond van deze polders. In deze kast zijn de verschillende stadia van de bewerkte hennep te zien.


Er zijn, nadat de hennep uit het water wordt gehaald, nog verschillende bewerkingen noodzakelijk, voordat de stengels tot touw kunnen worden gedraaid. Er moet onder andere gehekeld worden om de houtachtige deeltjes van de garens te scheiden.


Na de verwoesting door de Spanjaarden werd Oudewater snel opgebouwd. Er verschenen weer lijnbanen, die vaak in de straten van het stadje waren gelegen. Soms in een aparte baanschuur, maar vaak waren er jukken over de straten gezet, waar overheen de lange kabels werden gelegd. Aan het einde stond een groot draaiwiel, dat de kleinere kabels tot grote touwen samendraaide. De inwoners van het stadje heten tot op vandaag Geelbuiken, omdat de touwslagers gelige gedroogde hennepvezels om hun buik wikkelden. Ze liepen achteruit terwijl ze de vezels uittrokken waarvan de kleine kabels gedraaid werden.


Oudewater heeft nog steeds een touwfabriek. De touwfabriek, G. van der Lee, is zelfs het oudste nog bestaande familiebedrijf van Nederland. Het stamt uit 1545.


De scheepsindustrie heeft grote behoefte aan touw, in alle maten en soorten.


Ik ben gek op touw en kan genieten van de manier waarop het gemaakt is. Prachtig toch dit vlechtwerk.


Zelfs springtouwtjes zijn leuk om te zien.


Met creatief schiemanswerk zijn leuke hebbedingetjes te maken.


De hennepzaden konden worden uitgeperst tot olie. Dat gebeurde in oliemolens, waarvan er in de zeventiende eeuw negen in Oudewater stonden. Een ieder die dat wil, kan bij het verlaten van het museum wat zaadjes pakken om op te eten.


De touwindustrie bleef, ondanks de achteruitgang van de scheepvaart, nog lange tijd een belangrijke economische pijler in Oudewater. In het begin van de negentiende eeuw stonden er nog 49 touwbanen met 450 werknemers. Daarna vervielen steeds meer banen en schuren. Wil je meer weten over de historie van Oudewater en de touwindustrie klik dan  hier . Morgen ga ik weer verder met de wandeling.


14 reacties

Mooi die touwen, ik kan daar wel van genieten. Echt vakwerk.

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 28 05 11 - 07:39

Mooi zeg, en ik wist het niet dus zo heb ik meteen wat opgestoken. (had ik vroeger beter op moeten letten :-) )
Gisella (Email) (URL) - 28 05 11 - 09:05

weer wat bij geleerd wat een knoop kunst zeg heerlijk zo
wens je fijn weekendt toe
groetjes antony
antony (Email) (URL) - 28 05 11 - 09:58

wat leuk hanny, en .... gaat het zaad ook nog kiemen ??
klaproos (Email) (URL) - 28 05 11 - 09:58

Sommigen van de touwen zijn echt kunstwerkjes. Jammer eigenlijk dat steeds meer is vervangen door machinaal kunststof 'touw'
Fijn weekend
Ada (URL) - 28 05 11 - 10:29

Mooi educatief logje heb je ervan gemaakt, Hanny.
Ik kan me herinneren dat er vroeger in Drachten aan de Noordkade ook een lijnbaan zat, waar ik eens een excursie heb gehad. Jammer dat dergelijke zaken helemaal zijn verdwenen ...
Jan K. alias Afanja (URL) - 28 05 11 - 11:55

Prachtige plaats met vele gedenkwaardige elementen. Het touw leent zich ook prachtig voor je mooie fotoserie.
Een fijn weekend.
Jetske (URL) - 28 05 11 - 12:54

Een mooie reportage, en nog interessant ook.
Groet, Fokko
PS: bij de wandeling wordt veel gefotografeerd, dus we lopen niet zo hard.
We verdelen hem in een stuk van 5 km. (waarna iemand met een rolstoel afsluit, als ze mee gaat). De rest doet er dan nog een 7-9 km achteraan. Denk er nog maar eens over of het misschien toch te doen is voor je.
Fokkio (URL) - 28 05 11 - 17:04

Geweldig log dit. Heel leerzaam en de begeleidende fots zijn prachtig... het kan zo in een blad of op de site van het betreffende museum..of in een museumgids o.i.d. heel leuk gedaan....Agnès
Agnès (Email) (URL) - 28 05 11 - 17:06

Fasinerend!
Touw ligt al lang bij mijn favoritten
je moet je in de wolken gevoeld hebben!
Knappe reeks Hanny!
Gr.
P-TER
P-TER (Email) (URL) - 28 05 11 - 20:11

Ohh die sleutelhangers zijn leuk.
oh die mag ik neit meer kopen want ik heb er al 2... ;-)
Leuk inderdaad al dat touw. Interessant.
Annemarie (Email) (URL) - 28 05 11 - 21:53

Nooit geweten van alle touwslagerijen in Oudewater, ken het eigenlijk alleen vanwege de Waag dacht ik.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 28 05 11 - 23:25

Inderdaad: in de haven kunnen ze absoluut niet zonder touwen! Er zou geen schip meer vastgelegd kunnen worden. Ik zag deze week op de BBC een veiling waar ze zo'n dik touw (als trapleuning) verkochten incl. de houders voor een paar pond. Zonde, als je weet hoeveel werk het is om zo'n touw te maken. Maar dat heb je hier prima in beeld gebracht! Leuk, hoor!

p.s. Ik had gisteren ook opeens twee kleine bezoekertjes en het was vast net zo gezellig als bij jou! Kinderen zijn zo geweldig, hé? Fijne zondag, Hanny!
Annette (Email) (URL) - 29 05 11 - 13:46

Nooit geweten waar de naam "lijnbaan"vandaan komt !Daar zal waarschijnlijk niémand bij stilstaan die op de Rotterdamse lijnbaan aan het winkelen is ;-)
Mooi die gevlochten touwen ,jammer dat zo'n beroep langzaam uitsterft !
Rietepietz (Email) (URL) - 29 05 11 - 16:37


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 



Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.