Oudewater 1
Vrijdag 27 Mei 2011 om 00:00In de Kampioen, het tijdschrift dat je ontvangt als je lid bent van de ANWB, staat iedere keer beschreven wat 'de plek' is van een bekende Nederlander. Kortgeleden ging het artikel over Oudewater, 'de plek' van Johan Derksen, hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International. Het leek ons wel wat om daar een stadswandeling te maken. Helaas ligt het stadje niet aan een spoorlijn. Ons bezoek aan Middelburg bood de mogelijkheid om, via een kleine omweg, naar Oudewater te rijden om te wandelen in dit leuke stadje. Het stadhuis dateert van 1588. Op de voorgevel zijn de wapens van Oudewater, Delft en Alkmaar te zien. Deze steden sloten in de middeleeuwen een stedenverbond, waardoor de burgers in alle drie de steden rechten hadden. In dit stadhuis zijn de opnames gemaakt voor de televisieserie 'Swiebertje'.
De buste van Swiebertje, herkend door een tweetal lezeressen, kijkt uit op het 'cachot', waar hij als zwerver regelmatig werd opgesloten (de deur onder de trap).
Onderweg naar de VVV om het boekje met de wandeling op te halen, passeerden wij een bronzen beeld van een bank met daarop een echtpaar met vier kinderen. Rechtsvoor in het plaveisel (niet te zien op de foto) is een bronzen plaat met de tekst:
… een zoeker
naar het hart van mensen
die in het hart van holland leven
Herman de Man
1898-1946
aangeboden door
de stichting herman de man
uitgevoerd door ineke van dijk
2 april 1977.
Een eerbetoon aan Herman de Man, een schrijver die veel van zijn boeken situeerde in de streek waar hij opgroeide: Oudewater, Schoonhoven en op de rivieren Lek en de Hollandsche IJssel.
Grappig vond ik het meisje dat lekker achterstevoren over de leuning hangt.
In 1921-1922 werd (op een plek waar in de 19e eeuw de wallen afgegraven waren als een project voor werkelozen) naar ontwerp van de architect Jan Wils een complex huizen gebouwd dat bekend is als 'het Rode Dorp'. Jan Wils behoorde tot de kunstenaarsbeweging die bekend is geworden als 'De Stijl'. Mijn woonplaats kent ook zo'n complex woningen, de Papegaaienbuurt .
Oudewater ontstond in de 8e of 9e eeuw op het schiereilandje tussen de Hollandse IJssel en de oude loop van de rivier, de Lange Linschoten, oftewel 'het oude water'. Deze stenen boogbrug over de Linschoten maakte vroeger deel uit van de stadsomwalling. De muur liep over de brug heen en de onderdoorgang kon met een hek worden afgesloten.
Al in de 13e eeuw was hier een sluis in de Linschoten en die is er nog steeds.
In Oudewater zijn veel trapgeveltjes te zien. Vele met een bol afgewerkt.
Maar ook eentje met een draak.
De Linschoten wordt binnen Oudewater aangeduid als 'de Haven'. Aan de Kromme Haven staat een grote schuur, die enige decennia lang als een schuilkerk werd beschouwd. In werkelijkheid was daar al vanaf de 17e eeuw een wagenmakerswerkplaats, waar rond 1800 korte tijd een windhoutzaagmolen op was geplaatst.
In de Haven liggen diverse motorbootjes. Zo ook deze, die nodig een opknapbeurtje kan gebruiken. Gelukkig is het touwwerk nog goed. Hoe kan het ook anders in een plaats waar de touwindustrie floreerde. Morgen een kijkje in het touwmuseum.
mijn inzending voor Thursday Challenge: (klik ?)