Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Stadswandeling Gouda | Home | Gouda deel 3 »

Gouda deel 2

Zaterdag 13 November 2010 om 00:00

We gingen op weg naar de Sint Janskerk. De toren zagen we al boven alles uitsteken.


Het was wel wat lastig om naar binnen te gaan. Maar het loonde de moeite.


De kerk is gewijd aan Johannes de Doper, de schutspatroon van Gouda. Zij is met 123 meter de langste kerk van Nederland. Gesticht als katholieke kerk, maar in 1573 toegewezen aan de protestanten. Duidelijk te zien aan het interieur. Sober. Aan de preekstoel hangen de, zoals ze hier in Friesland genoemd worden, ponkjes (collectezakjes aan een lange stok). Het leuke vond ik, dat ik deze ponkjes in een 'omlijsting' kon fotograferen. Een nieuwe opdracht voor de fotografiecursus.


Gouda staat bekend om zijn kazen, kaarsen en zeker ook door de gebrandschilderde ramen: de 'Goudse Glazen' van de Sint Janskerk. Meer dan 60 ramen telt de kerk. Toen wij de kerk binnengingen, heb ik goed gekeken of er ook een bordje hing dat je er niet mocht fotograferen, maar ik zag niets. Nu is het vrij lastig om gebrandschilderde ramen te fotograferen als er weinig licht doorvalt. En dat was net het geval toen wij binnen waren. Ik heb dus weinig ramen. Zeker ook omdat mijn camera daar niet zo geschikt voor is. Maar een paar foto's zijn redelijk gelukt. Bijvoorbeeld het middengedeelte van raam 23: De Voetwassing.


De kerk heeft een prachtig hoofdorgel, het Moreau-orgel.


Een ander raam dat redelijk op de foto is gekomen is raam 6: Judith onthoofdt Holofernes (in het rechter gedeelte iets boven het midden).


Het is een mooie, maar zoals gezegd sobere kerk. Hoewel sober, de ramen zijn prachtig. Zeker als de zon schijnt, moet het een feest zijn om ze te bekijken. Voor wie meer wil lezen over de gebrandschilderde ramen en de kerk, klik hier. Bij het verlaten van de kerk zag ik aan de binnenzijde van de deur een bordje verboden te fotograferen. :-S


We hadden prima weer tijdens onze wandeling op één klein buitje na. We konden gelukkig schuilen onder een erker. Toen we verder konden, druppelden de bladeren (die toen nog aan de bomen hingen) na in het water, waardoor mooie kringen ontstonden.


Het was tijd voor een lunch. Ik wilde graag een glas gepasteuriseerde melk bij mijn broodje, maar er was alleen gesteriliseerde melk en daar gruw ik eerlijk gezegd van. Ik bestelde daarom warme chocolademelk. Nu zal ik een geheimpje verklappen. Ik ben iemand die heel graag haar koekjes of biscuitjes sopt in haar kopje thee/koffie/chocolademelk. Het leuke was dat ik bij de beker chocolademelk een lepelkoekje kreeg. Ik had dit nooit eerder gezien, maar het is echt een koekje voor mij. Lekker soppen.


Toen wij weer genoeg energie hadden gekregen door de lunch, vervolgden wij onze stadswandeling. Daarover morgen meer.


14 reacties

Mooie kerk en (je bent er zelf ook al eens geweest) als je vlug kijkt lijkt de eerste foto een klein beetje op het Rapenburg bij ons.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 13 11 10 - 03:50

En jij heb je foto's moeten ze het maar duidelijker ophangen dat je geen foto's mag maken. Het is een prachtige kerk met zijn ramen en net wat je schrijft als de zon schijnt moet het een feest zijn.
Fijn weekend :-)
Gisella (Email) (URL) - 13 11 10 - 08:04

Misschien een sobere maar wel sfeervolle kerk zo te zien. Moet fantastisch zijn de ramen met de kaarsen verlicht te zien zoals je in je vorige log beschreef.
fijn weekend
ada (URL) - 13 11 10 - 09:15

wat een schitterende kerk is dat toch hanny,
dat licht zo door de ramen , een feest om te zien, ik ben weer erg happy vandaag :-)
klaproos (Email) (URL) - 13 11 10 - 09:25

Mooie rondtoer zo door die kerk. En ik ben blij dat je weer genoeg energie hebt voor de volgende tocht.

Love as Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 13 11 10 - 10:02

Ik bekijk en lees met gemengde gevoelens je logjes over Gouda wetende dat Mieke hier gewoond heeft voordat we trouwden. We zijn in de buurt van Gouda getrouwd. In Waddinxveen, een dorpje niet ver van Gouda.
Ik denk, nee ik weet zeker dat je nog hele mooie foto's uit Gouda voor ons in petto hebt Hanny! Dat kan haast niet anders want Gouda heel veel plekjes waar het fotograferen de moeite waard is.
Wat schreef je? Het bordje " verboden te fotograferen" hangt aan de binnenkant van de deur? Nou dan is het zeker voor buiten bedoeld!
Ik wacht met spanning op de volgende logjes.
Prettig weekend!
Chris (Email) (URL) - 13 11 10 - 10:03

ik ben er ook een keer geweest. tis best mooi en leuk daar.
fijn weekend. groetjes Rebecca.
rebecca (URL) - 13 11 10 - 10:20

Ik kom je even een fijn weekend wensen, wat een prachtige
plaats is Gouda! Ben er helemaal door verrast!! Dag!
Yvonne (Email) (URL) - 13 11 10 - 11:11

Je hebt een fikse hindernisbaan moeten overwinnen voordat je inde kerk was, maar dat was het zo te zien zeker waard. De gebrandschilderde ramen zijn prachtig.
Jan K. (URL) - 13 11 10 - 11:55

Dat niet fotograferen in kerken doen ze volgens mij omdat veel mensen met de flitser werken, zonder flitser mag het altijd is mijn ervaring. Dat ze in Gouda het bordje verkeerd ophangen, tja, daar kun jij niets aan doen. Konden wij weer meegenieten! Het doel heiligt (haha, woordspeling) de middelen ...
Hanny (Email) (URL) - 13 11 10 - 17:10

'k ben niet zo kerkelijk maar zulke ramen vind ik schitterend, die kleuren!
Sandra (Email) (URL) - 13 11 10 - 20:19

Het lijkt wel een vakantiekaart de eerste foto.
De ramen zijn prachtig Hanny van deze sobere kerk.
Mooi gefotografeerd de kringen in het water.
En de laatste foto jaaaaaaaaa die hebben jullie verdiend hoor
na deze dag.
Heerlijk met dit weer.
Fijne zondag
:) Aly
ajeetje (URL) - 13 11 10 - 20:43

Dat zijn wel hele lange stokken aan de collectezak. Dan valt het niet mee om niet een keer eentje voor het hoofd te stoten tijdens het collecteren. ;-)
Weer mooi gedaan voor je opdracht.
De gebrandschilderde ramen zijn indrukwekkend.
Soppen...och iedereen heeft wel iets aparts. ;-)
Jetske (URL) - 14 11 10 - 00:00

Als zo'n bordje op een deur zit ga je er toch van uit dat dat verbod voor aan de andere kant van die deur geldt? Dus mocht je buiten niet fotograferen, maar binnen wel. ;-)
Frans54 (Email) (URL) - 14 11 10 - 22:16


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.