Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

« Afscheid van Sleat | Home | Gouda deel 2 »

Stadswandeling Gouda

Vrijdag 12 November 2010 om 00:00

Jan en ik hebben een voordeelurenabonnement van de NS met 7 keuzedagen waarop we 'gratis' mogen reizen, waar we ook maar naar toe willen. Iedere twee maanden mogen we een dag op stap en nog een keer een extra dag naar keuze. Doen we dat niet, dan vervalt de mogelijkheid. Wij moesten vr 15 november nog een keer op stap. De 'gratis' reisdag gebruiken wij in het algemeen voor een stadswandeling. Met de trein arriveer je meestal niet ver van het centrum van een stad. De VVV is meestal in het centrum gevestigd. Dus togen wij afgelopen woensdag door de winkelstraat naar de Markt van Gouda, om bij de VVV een boekje met een stadswandeling te kopen. Gouda, de stad van de kazen. En dat laten ze goed zien. Er hangt geen sfeerverlichting in de winkelstraat, er hangen Goudse kazen.


D blikvanger op de Markt is het stadhuis. Natuurlijk hadden we eigenlijk 14 december a.s. moeten gaan. Dan zal het oude centrum verlicht worden door brandende kaarsen. Vanaf 19.00 uur zullen 1.500 kaarsen branden achter de ramen van het beroemde stadhuis op de Markt. Ook de panden er om heen worden verlicht door honderden kaarsen. Maar als we dit willen zien, dan wordt het wat moeilijk om dezelfde dag weer met de trein terug te gaan.


De beelden op de voorgevel zijn pas in 1960/1961 geplaatst. Op de onderste rij staan Karel de Stoute, Filips de Goede, Filips de Schone en Maria van Bourgondi. Daarboven Floris V en Jacoba van Beieren.


De torentjes vind ik prachtig.


Het stadhuis is schitterend. Maar stel je eens voor hoe al deze ramen eruitzien met daarachter brandende kaarsen. Dat moet fantastisch zijn.


Op veel huizen in het oude centrum is een blauw-wit schildje aangebracht, het zogenaamde monumentenschildje. Niet ieder huis dat zo'n schildje heeft, is een monument. Het is een internationaal erkend herkenningsteken, aangebracht op grond van het Verdrag van 's-Gravenhage van 1954, inzake de bescherming van cultuurgoed bij een gewapend conflict. Uiteraard heeft dit huis ook een schildje.


Lopend door Gouda passeer je regelmatig water. Dat leverde woensdag veel mooie en leuke plaatjes op.


Van de meer dan twintig hofjes die Gouda ooit telde, zijn er maar drie over. Helaas zijn ze niet te bezichtigen. Het zal niet moeilijk zijn om te raden hoe het hofje achter deze poort heet. Het Swanenburghshofje. Dit hofje is eigendom van de diaconie en wordt gebruikt als opvang voor mensen die tijdelijk geen eigen woonruimte hebben.


Aan de zijgevel van het Stedelijk Museum Catharina Gasthuis hangt een mooie gaper. Toevallig viel mijn oog erop.


Boven de ingang van het Willem Vroesenhuis, een oudemannenhuis gesticht door Willem Willemszoon Vroesen den ouden in 1555, hangt een fries, die in 1614 vervaardigd is door de stadsbeeldhouwer Gregorius Cool, die daarvoor 227 gulden en 15 stuivers ontving. Op de afbeelding zijn drie regenten te zien, die zich bekommeren om het lot van vijf oude mannen. De spreuken 'Spartam-Nacti' ('Sparta bereikt of verworven') en 'tempora-labuntur' ('de tijd verglijdt') staan symbool voor de functie, die dit gebouw gedurende zo lange tijd in Gouda heeft vervuld. Pas in 1977 verliet de laatste oudemannenhuisbewoner het monumentale pand. Helaas is de binnenplaats niet te bezichtigen.


Tijdens onze wandeling kwamen we regelmatig een fotograaf met gevolg tegen. Altijd leuk om een andere fotograferende persoon op de foto te zetten. Waarmee deze professional precies bezig was, weet ik niet. Had ik natuurlijk 'gewoon' moeten vragen. Maar vermakelijk vond ik de pose van zijn 'fotomodellen' wel.


Zag ik afgelopen zondag in Sleat leuke uithangborden. Ook in Gouda zag ik er een. Gouda de stad van de Goudse Glazen. Daarover morgen meer.mijn inzending voor Thursday Challenge: (klik ?)klik voor de uitdaging
onderwerp: HERFST .....15 reacties

Wat een lekkere wandeling weer. Ik moet af en toe wel denken aan Leiden, waar ik ook heb gewoond. Dat ademt een beetje dezelfde sfeer uit.
Enne, over die kaarsen achter die ramen: je zou van tevoren maar al die ramen moeten lappen, da's een klus, zeg!
Hanny (Email) (URL) - 12 11 10 - 07:00

Leuk tochtje weer, ik zit hier weer te genieten. Die bordjes zijn internationaal blauw wit.... en hier thuis hebben ze ze weer blauw geel. Hoezo een eigen lijn. ;-)

Love As always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 12 11 10 - 07:12

pracht tochtje was dit weer Hanny ,
zo kom ik nog ergens ;)
ook even afscheid van Sleat genomen ,
de fotograaf is wel erg creatief bezig ..
geweldig om dit te zien , hihihihihi
een fijn weekend gewenst !
lenie (Email) (URL) - 12 11 10 - 09:11

wahhaha
die fotograaf met zijn modellen is wel enig om te zien ja:-)

een mooie reportage hanny,
ik kan der weer tegen :-)
klaproos (Email) (URL) - 12 11 10 - 09:11

Daar kom je je dag wel door Hanny Gouda heeft een prachtige oude binnenstad met veel gerestaureerde panden. Ik heb fijn met je mee gelopen en genoten van je toelichting erbij. Ben ook gek op stadswandelingen alleen doe het veel te weinig.
groetjes
ada (URL) - 12 11 10 - 09:28

Mooie en leerzame wandeling weer. Het was ook nu weer fijn om hem vanuit de verwarmde woonkamer mee te kunnen maken, terwijl de wind om het huis huilt.
Maak er een mooi weekend van!
Jan K. (URL) - 12 11 10 - 11:49

Die oude steden zijn mooi in de herfst en voorjaar (zonder teveel blad, voor doorkijkjes)
Eigenlijk zou ik ook weer eens terug moeten, ziet er mooi uit

@ Je vertrekt toch niet van Rotterdam h Als we er zijn, komen we zwaaien bij H. v. H.
marjolein vh pl. (Email) (URL) - 12 11 10 - 11:59

@ Moet je wel even de datum en tijd doorgeven...super !!
marjolein vh pl. (Email) (URL) - 12 11 10 - 12:23

Gouda vond ik een mooie plaats om te bezichtigen. Ik was er vorig jaar, tijdens de zomermaanden. Toen was het wat drukker dan op jouw foto's. Er was ook een markt op het plein voor het stadhuis waardoor ik dit prachtige gebouw niet goed kon fotograferen. Dat evenement in december lijkt me wel wat. Maar dat zal er niet van komen. Gouda ligt wat te ver om er voor een dagje naartoe te gaan.
Daisy (URL) - 12 11 10 - 14:50

een echte stadswandeling dus!
Sandra (Email) (URL) - 12 11 10 - 17:34

Mooi zo'n oude plaats, ben er ooit geweest,maar de hele dag regen dus niet veel gezien toen.
Gelukkig had je mooi weer en mooie foto's kunnen maken, gezellig hoor zo'n plein en allemaal oude straten met geveltjes.

Gezellig weekend en groetjes
Tiny (Email) (URL) - 12 11 10 - 19:31

Gouda ben er zelf nog nooit geweest, maar jij geeft ons een kijkje hoe het daar is. Zelf denk ik dat wij eerdaags maar eens naar Alkmaar moeten ook zo'n heerlijke stad.
Gisella (Email) (URL) - 12 11 10 - 19:48

Lijkt me een mooie stad.
Het stadhuis met al die brandende kaarsen is vast een prachtig gezicht.
Als je onder het bruggetje doorvaart moet je wel heel diep bukken. ;-) Mooie weerspiegeling.
Jetske (URL) - 12 11 10 - 20:34

Ah, nu snap ik waarom je steeds in andere steden verzeild komt. Goed idee. Als ik over enkele jaren ook vrij ben lijkt me dit een uitstekend voorbeeld om te volgen. Ik ben twee keer in Dordrecht geweest. De weg langs het water herken ik.
hanscke (Email) (URL) - 12 11 10 - 22:41

In een grijs verleden ook geweest. Mooie stad!
astridvanbeers (Email) - 13 11 10 - 00:01


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.