Home

Uitdaging

Bloemschikken

Mail

Linken

Weer


Over mijzelf

Waarschuwing

« Doe een gok 2 | Home | Laat verjaardagscadea… »

Muur/ijzeren gordijn

Zaterdag 03 Maart 2007 om 00:08

Onze tuin is afgesloten met een muur. De vorige eigenaars hebben toestemming van de gemeente gekregen om deze te bouwen. Naar ik heb horen zeggen heeft dit tot veel protesten geleid. De gemeente heeft daarop de voorschriften voor het plaatsen van schuttingen en muren aangepast. En zo zitten wij nu ook achter een muur. Het is niet mijn favoriete tuinafscheiding, maar afbreken is ook niet direct een optie. Als de tuin wordt veranderd in de nabije toekomst, kan er vast ook een oplossing gevonden worden voor de kale witte muur met behulp van een paar klimplanten als clematis of iets dergelijks. De foto is woensdag genomen, omdat het plan was deze gisternacht op mijn log te plaatsen. Die dag had het stevig geregend. Zoals te zien is, is de afwatering niet alles. Ook een reden om de tuin op de schop te nemen.

Oost- en West-Berlijn werden gescheiden door een muur. Een heel klein stukje van deze muur hebben wij in huis. Gekregen van een goede vriend.

Het ijzeren gordijn was een fictieve scheidslijn tussen het communistische Oostblok en het kapitalistische Westen. Deze bestond uit mijnenvelden, tankgracht, prikkeldraad, wachtposten en torens. De muur die Oost- van West-Berlijn scheidde was onderdeel daarvan. Over deze muur en het ijzeren gordijn heeft Het Klein Orkest een prachtig lied gezongen.

(dubbelklikken dan start de muziek)

Mijn woonplaats kent ook een ijzeren gordijn. Het is een hekwerk dat 'to close to' heet en gemaakt is door Jan Merx.

Jan Merx is, in zijn eigen woorden, architect en contextueel beeldend kunstenaar. Onder het maken van beeldende kunst verstaat hij het ontwikkelen en realiseren van beeldend autonoom werk, waarin de paradox een grote rol speelt, voor een bestaande danwel geschetste ruimtelijke situatie. Hij is een veelzijdig kunstenaar: architect, beeldende kunst, literatuur, filosofie en geluid spelen een rol. Vaak is zijn werk tijdelijk van aard en heeft het dominante, provocerende en soms zelfs kinderlijke kenmerken.

Het ontwerp is gebaseerd op een doornhaag. Het hek bestaat uit een vlechtwerk van roestvrijstalen staven. De tuin erachter is een oude kloosterboomgaard die hoort bij het voormalige Franciscaner klooster, waarin eerst mijn voormalige dienst was en nu het museum Smallingerland is gevestigd.

De oplossing van "doe een gok 2" is een nootmuskaatrasp. Er is tweemaal een goed antwoord gegeven.




twaalf reacties

Het blijft een mooi kunstwerk die muur van Jan Merx! En ik snap jou ook wel dat je die muur van jou liever laat begroeien, past wel mooier bij je tuin.

@: Die muur van Jan Merx zou hier bij onze tuin ook wel staan, maar dan wel met allerlei klimplanten er tussen door. Liever zo’n muur, dan zo’n wit geval. Zoiets hoort eigenlijk in het warme zuiden thuis en niet zo in het koude noorden (is mijn idee). Maar ja, het was de keus van de vorige eigenaars.
quidam (Email) (URL) - 21 05 07 - 12:40

Ik vind die spijkermuur wel erg mooi, ik hou van dat soort objecten. Alleen niet echt handig om als hek te gebruiken, vooral uitdagend voor kinderen om erin te klimmen. En daar is het niet helemaal veilig voor vrees ik! Je tuin ziet eruit als ons voetbalveld, als je even niet kijkt, komt de Holland 8 een trainingsrondje roeien!

Groetjes van Tes

@: Is dus geen voetbalveld, maar een roeibaan.
Tes (Email) (URL) - 03 03 07 - 23:42

Ik vind die muur niet echt slecht staan in je tuin, maar vroeg me al reeds eerder af waarom jullie een muur hadden :-) Het is wat anders dan een Gamma-schutting hahaha. Maar hoe je het toch voor elkaar krijgt om van een muur naar de Duitse-muur te gaan en dan het ijzerengordijn (ook een apparte manier van schutting zeg maar hahaha). Heel leuk logje… eigenlijk van de hak op de tak maar toch met een rode draad :-)

@: Af en toe voel ik me opgesloten achter onze muur. Ik wil zo vaak weten wat zich daarachter afspeelt.
Zakina (Email) (URL) - 03 03 07 - 20:46

Ik vind jullie muur een stuk mooier dan dat ijzeren gordijn! Levensgevaarlijk al die uitpuilende stalen pennen! Kunstenaar of niet maar als daar per ongeluk iemand tegenaan valt dan heb je een boel ellende!

Ik had al zo het idee dat het een nootmuskaatrasp was :-)

@: Je was 1 van de 2 die het goed hadden!
Ik heb nog nooit gehoord dat er ongelukken zijn gebeurd met dat hekwerk. Gelukkig maar. Het staat in een heel rustig straatje.
Belinda (Email) (URL) - 03 03 07 - 14:49

Ik kan dat hek niet mooi vinden van die kunstenaar, lijkt me ook dat je je er naar aan kunt bezeren, je zult maar struikelen in de buurt van dat hek.
Een muur om de tuin vind ik zo erg nog niet, geeft wel veel privacy. ;-)
Ik zelf heb schuttingen en wil ze helemaal laten begroeien met hedera, lekker groen, ik hou ook niet zo van schuttingen.

@: Ik zou dat hek van die kunstenaar niet om mijn tuin willen hebben, of er zouden allemaal klimmers doorheen moet groeien. Met kleine kinderen in de buurt is het ook geen geslaagd idee.
Jalos (Email) (URL) - 03 03 07 - 14:35

Mooie links van Berlijn tot eigen tuin tot art in de woonplaats.
Apart trouwens dat kunstwerk, houdt mensen wel weg, ziet er scherp uit namelijk ;)

Fijne zaterdag!

@: Houdt mensen echt tegen. Maar of dat de bedoeling van de kunstenaar was, weet ik niet.
Cynthia (Email) (URL) - 03 03 07 - 13:26

Ik zou blij zijn met die muur van jou, lekker veilig.
De kunstmuur vind ik ook geweldig…..

@: Nou veilig?! Hij is zo hoog, dat een lenig iemand er zo opklimt. Het is in ieder geval wel een tijdremmer. Maar er moet wat groen tegenaan, dan vind ik het er beter uitzien. Clematis, kamperfoelie, klimroos, passiebloem of iets dergelijks.
quidam (Email) (URL) - 03 03 07 - 11:16

Nou Hanny, zo’n muur vind ik zo raar nog niet hoor. Deze is netjes en ik zie dit liever dan houten schuttingen eerlijk gezegd!

Grappig is die ‘doornheg’ wel vind ik, maar ik zou’m niet in mijn tuin willen zien…
Fijn weekend!

@: De doornheg houdt ongewenste bezoekers in ieder geval op afstand.
Richtsje (Email) (URL) - 03 03 07 - 11:04

Die muur zou mijn keuze ook niet zijn maar lelijk vind ik hem niet.

En dat “hekwerk” vind ik wel lelijk. Het zou in elk geval wel de dieven tegenhouden, ziet er niet echt vriendelijk uit. hahaha.

En heerlijk he dat nummer van het klein orkest. Harry Jekkers heeft een prachtig stem

Fijne zaterdag Hanny en waai niet weg. Hier gaat het flink tekeer.

liefs Natazz

@: Ik zou niet weten hoe ik moet wegwaaien. Het is hier windstil.
Natazz (Email) (URL) - 03 03 07 - 09:55

Toch vind ik die muur om je tuin niet misstaan

@: Hij kan “natuurlijker”.
paco painter (Email) (URL) - 03 03 07 - 07:48

Ik zat aardig in de richting inderdaad :-)
Maarre dat ding heb ik dus nog nooit zien staan.. Maar ach ik mis wel vaker dingen grinnik

@: Dat ding staat ook niet, maar hangt.
Annemarie (Email) (URL) - 03 03 07 - 00:25

wat leuk deze ochtend bij toeval mijn werk hier tegen te komen; graag contact hierover.
groeten, jan merx.

@: Mijn mail is onderweg.

Geplaatst door: jan merx | 8 mei 2007 om 7:08
Hanny (Email) (URL) - 31 07 07 - 22:51


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons / Textile

Spam is vervelend... En zo te voorkomen
 

  (Register your username / Log in)

Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.

Bezoekers

Linkdump




Archieven

Mei 2008
Apr 2008
Mrt 2008
Feb 2008
Jan 2008
Dec 2007
Nov 2007
Okt 2007
Sep 2007
Aug 2007
Jul 2007
Jun 2007
Mei 2007
Apr 2007
Mrt 2007
Feb 2007
Jan 2007
Dec 2006
Nov 2006
Okt 2006
Sep 2006
Aug 2006

Zoek!

Stuff

Powered by Pivot - 1.40.3: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed