Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Nieuwe bewoner | Home | Varen Schiedam »

Stadswandeling Schiedam 2

Dinsdag 07 September 2010 om 00:00

Schiedam kreeg grote bekendheid door de befaamde Schiedamse jenever. Rond 1880 waren er in de stad 398 branderijen en distilleerderijen gevestigd en de nodige glasblazerijen, kuiperijen, kurkfabrieken en 24 reusachtige molens. In de stad staan verschillende beelden die herinneren aan de ambachten die in de historie van de stad een belangrijke rol hebben gespeeld. Dit is 'De Kuiper', gemaakt door R.J. Donker in 1995.


Daar waar de Lange Haven overgaat in de Schie is een sluizencomplex. De sluisdeuren stammen uit 1778 en zijn in 1988 volledig gerestaureerd.


Op de vorige foto was het beeld al te zien. 'De Distillateur', gemaakt door Theo Stevens in 1992.


De Korenbeurs is een prachtig gebouw. Gebouwd van 1787 tot 1792 door Giudici. In de 'fronton' (in de bouwkunde de bekroning van een gevel, venster of ingang in driehoeks- of segmentvorm) zijn Neptunus en Mercurius te zien. De Romeinse goden van de zee en de handel. Tijdens onze fjordentocht in april heb ik Neptunus ook gezien, maar die zag er toen toch wel wat anders uit. ;-)


Een ander beeld is 'De Brandersknecht', gemaakt door Frits Henderickx in 1985.


Het Zakkendragershuisje ligt aan de Oude Sluis. In 1260 liet Vrouwe Aleida van Henegouwen een dam in de Schie leggen. Op die dam ontstond te midden van kreken en moerassen een nederzetting, die in 1275 stadsrechten kreeg: Schiedam. In 1316 wordt er voor het eerst gesproken over een Zakkendragersgilde en in 1699 beschikten de leden ervan over hun eerste Gildehuis. Het huidige dateert uit 1725. In 1798 werden alle gilden opgeheven. Het gilde van de Schiedamse Zakkendragers met de naam Sint Anthonisgilde bleef echter tot 1939 bestaan. Toen waren er nog maar zeven leden en werd het gilde opgeheven. In de toren van het Zakkendragershuisje hangt een klok waarmee vroeger de zakkendragers gewaarschuwd werden dat er een schip met bijvoorbeeld graan te laden of te lossen was. Een door klokgelui aangekondigde lading werd verplicht 'versmakt' in de 'smakbak', waarin twee grote dobbelstenen werden gegooid. Wie de hoogste ogen had, won het werk; er werd verdeeld naar gelang de aard en omvang van de lading tot een volledige ploeg van vijf man bezig was.


Vanouds zijn er veel distilleerderijen gevestigd in Schiedam. Door de distilleerderijen en jeneverstokerijen in de stad kreeg deze de bijnaam 'Zwart Nazareth'. Bekende namen voor met name jenever waren/zijn o.a.: 'De Olifant', 'Wenneker', 'De Kuyper' en 'Nolet', waar nu nog steeds de 'Ketel 1' jenever en wodka worden gestookt. Je ziet die namen terugkomen op reclameborden.


Of met fraaie sierletters aan de gevel.


Schiedam heeft de grootste molens ter wereld, meer dan 30 meter hoog. In de hoogtijdagen van de Schiedamse jeneverindustrie in de 19e eeuw, bevonden zich in en om de stad zo'n vierentwintig molens. Ze maalden granen voor de branders die moutwijn stookten en voor de bakkers in de stad. Van al deze molens zijn er nu nog maar zes van over, die bekend staan als de grootste molens ter wereld. Een van de Schiedamse molens die verdwenen, was molen De Kameel (1715-1868). Eind 2008 is na een lange periode van voorbereiding de herbouw van deze molen gestart.


Een van de redenen dat de molens zo hoog zijn, is op deze foto te zien. De distilleerderij is een hoog gebouw. Om genoeg wind te vangen, moesten de molens wel hoog gebouwd worden. Een andere reden was, dat in Schiedam ook veel vissers woonden, die hoge schuren hadden om hun netten te drogen. De achterste molen is molen De Noord (1803), in de Schiedamse volksmond 'de Noordmolen' genaamd, die met zijn 33.3 meter de hoogste molen ter wereld is. Het maalwerk is grotendeels intact. Op de plek van de voorste molen stond vroeger molen De Palmboom (1781). In 1993 werd deze molen, na een vergaande restauratie, als De Nieuwe Palmboom geopend. Daarbij opende het in de molen gevestigde Nederlands Malend Korenmolenmuseum haar deuren voor het publiek.


Het museum is echter op de hoger gelegen etages gevestigd en om daar te komen, was iets teveel van het goede voor mij. Daarom zijn we aan de voet van de molen in een milieuvriendelijke fluisterboot gestapt voor een rondvaart. Daarover morgen meer.



17 reacties

Mooi he Schiedam.
En vlak naast die molen heb je de jenerverfabriek, ben daar laasts geweest ivm mijn werk, was ook erg mooi om te zien.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 07 09 10 - 00:49

laasts is natuurlijk laatst hahahah
Leidse Glibber (Email) (URL) - 07 09 10 - 00:49

Mooi om zo aan jouw hand/fotocamera mee te mogen lopen.
Schiedam... het staat genoteerd...
Vrouwke (Email) (URL) - 07 09 10 - 06:27

Schiedam... mooi hoor.. gisteravond was er net een programma op 3 over jenever. Ook weer erg intressant.

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 07 09 10 - 07:20

Ik ben 1 of 2 keer in Schiedam geweest, omdat we daar met de bootreis aanmeerden. Maar ik lees nu pas meer van de geschiedenis!
Tes - 07 09 10 - 07:21

Mooi om die geschiedenis hier te lezen.
Wat waren er toen veel branderijen en distilleerderijen. Zouden ze in die tijd ook vaak zelf een borreltje genuttigd hebben, ze zaten er tenslotte bovenop.
Mooie kunstwerken.
De molens zijn echt heel hoog.
Die fluisterboot is een goed alternatief, je moet tenslotte niet overdrijven op zo'n dag.
Jetske (URL) - 07 09 10 - 08:15

mooi om mee te wandelen met jou hanny,
ik ben er nooit geweest, ik sta wel eens op een jeneverbes te knabbelen die ik onderweg tegenkom, dat heeft die geurt van jenever, en dan denk ik aan mijn vader, die nam elke avond 2 borreltjes, maar de drank zelf..
kan me niet bekoren....
je spreuk.... brrrr.

maak er een heer fijne dag van met of zonder regen....
leven moet je leven hé,
klaproos (Email) (URL) - 07 09 10 - 08:30

Heel indrukwekkend. Maar telkens als ik Schiedam zie en hoor moet ik denken aan genever en hoeveel die drank in gezinnen kapot heeft gemaakt. Dat werpt voor mij een schaduw over Schiedam, wat niet wegneemt dat de foto's schitterend zijn.
hanscke (Email) (URL) - 07 09 10 - 09:23

Wat een leerzame stadswandeling en leuk toch dat in de straatnamen een stuk geschiedenis en werkzaamheden van destijds terug te vinden zijn. Het zal er vroeger wel lekker geroken hebben naar al die mout en het stoken. Maar jenever en ander sterk spul zijn niet aan mij besteed. fijne dag nog
ada (URL) - 07 09 10 - 09:54

Wat leuk om met je mee te kijken en je uitleg is fantastisch !
Wij hebben kennissen die t.o. z`n molen, maar welke ????
Erge leuke boeiende mooie serie
marjolein vh pl. (Email) (URL) - 07 09 10 - 11:45

Dank voor deze mooie en educatieve rondleiding door Schiedam.
Vooral die hoge molens vind ik erg mooi.
Jan K. (URL) - 07 09 10 - 12:02

prachtige stadswandeling zo te zien, maar 'De Distillateur' heeft een beetje een 'zuur bekkie'.....;-)
Sandra (Email) (URL) - 07 09 10 - 14:49

Sowieso kun je beter varen dan lopen natuurlijk. ;-)
Veel te inspannend... Krijg je alleen maar spierpijn van :-S
Annemarie (Email) (URL) - 07 09 10 - 16:36

Wat een leuk en educatief logje. Erg interessante historie. De kop van die brandersknecht is schitterend.
tagrijn (Email) (URL) - 07 09 10 - 19:28

Prachtige stad zeg en zoveel te zien, bedankt voor alle informatie erbij.
Leuk. de beelden zijn mooi, hou daar wel van in zo'n mooie oude stad.
Nooit geweten dat het daar zo mooi was, Wenneker zat eerder ook in mijn geboorteplaats Roosendaal.
Mooi die molens, das al mooi om een kijkje te gaan nemen.
Ben benieuwd naar je boottochtje, gezellig.
groetjes,
Tiny (Email) (URL) - 07 09 10 - 20:12

Schiedam heeft een interesant geschidenis
en mooie gebouwen staan!
Goed dat ze die molens restaureren!
Gr.
P-TER
P-TER (Email) (URL) - 08 09 10 - 15:56

Leuk om deze site te bezoeken want ik ben vandaag weer even op fotosafari geweest in mijn mooie stad Schiedam. Heb weer leuke platen geschoten waar ik later ansichtkaarten van laat maken voor de verkoop. Binnenkort een bezoek aan mijn geboorte plek. Delfshaven waar ik voor hetzelfde doel heen ga.
Ga door met deze site, hij staat bij mijn favouriten.
Oscar (Email) - 19 08 11 - 22:29


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 



Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.