Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

« Stadswandeling Dordre… | Home | Een hortensia en een … »

Nog wat los-vaste zaken in Dordt

Donderdag 07 Augustus 2008 om 00:00

Uit het grote aantal foto's van Dordrecht heb ik er nog een aantal gelicht om te laten zien. Los-vaste zaken, van alles en nog wat. Zoals bijvoorbeeld deze koffiebonen. Ben je net in de stad aangekomen, snak je naar een kopje koffie en word je geconfronteerd met deze bonen. Maar helaas, bij deze bonen was het vloeibare zwarte goud niet te koop.


Wij gingen naar Dordrecht om een stadswandeling te maken. Het had gemakkelijker gekund. Met paard en wagen la Gent of Brugge.


Deze foto is van een andere orde, serieus. Prachtig in al zijn eenvoud. Indringend. De zwartmarmeren kubus aan de gevel van het stadhuis is een gedenkteken voor de 221 joodse Dordtenaren die in Duitse con­cen­tra­tiekampen zijn omgekomen. In het Hebreeuws (op de andere zijde) en in het Nederlands is deze tekst uit de Thora gebeiteld.


Net zoals in de Grote of St. Bavo Kerk te Haarlem is ook in de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk een schitterend koorgestoelte te vinden. Ook hier zijn de koorbanken voorzien van kunstig hout­snijwerk.


Koorbanken werden vanaf de dertiende eeuw gebruikt door gees­te­lijken die in het koor de getijden (gebeden over de dag verspreid op een vast uur) zeggen of zingen. Meestal moest dat staande gebeuren. Daarom zijn de klapzittingen aan de onderkant voorzien van ge­beeld­houwde consoles (vooruitspringend deel ter ondersteuning), de zo­ge­naam­de misericordes, waarop geleund kan worden. De voorstellingen zijn niet alleen bijbels, maar er is ook heel geestig snijwerk, of er wor­den spreekwoorden en gezegden uitgebeeld. Wat hier uitgebeeld wordt? Geen idee.


Op dit punt in de stad komen drie grote rivieren (de Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede) en n kleine (het Wantij) samen. Papendrecht ligt rechts aan de overkant en Zwijndrecht links (tussen meerpaal en gebouw). Op de foto is links de ophaalbrug over de Wol­we­vershaven te zien waar de bruine vloot ligt afgemeerd.


In laatstgenoemde haven zag ik dit lijnenspel van landvasten om een bolder.


Wij zijn al meer dan drie jaar op zoek naar een naambordje voor op ons "nieuwe" huis. Tot nu toe hebben we nog niet iets gevonden wat we beiden mooi vinden. Maar waarom doen we zo moeilijk, vroeg ik me af bij het zien van dit bordje. "Gewoon" een plaatje met schoolbordverf en onze namen erop gekalkt.


Tot slot nog 2 foto's, die bijna in de categorie hersenkraker zouden passen. Maar ik maak geen uitsnede. Ik laat de voorwerpen in zijn geheel zien. Rarara, wat zijn dit. De oplossing staat onder de geluks­spreuk.

140 (hierna nog 5)Uit "Een doosje vol GELUK"Oplossing:

  • Op de eerste foto is een glazen (of perspex) intercom te zien. Heel apart en vol effect. Zo eentje ben ik nog nooit eerder tegengekomen.

  • Op de tweede foto moet het figuurtje een in blauw papier ge­wik­keld suikerbrood voorstellen. Vreemd (want puntig) suikerbrood. Zo ziet het suikerbrood (skerble) in Friesland er niet uit. Misschien in Zuid Holland wel.


16 reacties

Met deze logjes heb je me heel wat tips aan de hand gedaan voor een dagje Dordrecht dat in de planning zit de komende weken. Die kerk vind ik prachtig. Ga ik zeker zien.

@: In de kerk zou je alleen al een hele dag door kunnen brengen.
tagrijn (Email) (URL) - 07 08 08 - 00:13

Mooi weer, de haven ga ik als het goed is ook zien binnenkort. Ik kijk er al naar uit.

Love As Always
Di Mario

@: Veel plezier daar! Misschien je mijn voetstappen nog. ;-)
Di Mario (Email) (URL) - 07 08 08 - 04:07

die koffie moet ik ook nog ergens hebben; ik mag 'n boon zijn als ik nu nog weet waar.

@: Een snijboon?
f r e d (Email) (URL) - 07 08 08 - 08:00

Dort is prachtig :):)
Zo neem je ons overal mee naar toe :)

@: Als ik iets moois zie, wil ik dat graag met iedereen delen.
Gisella (Email) (URL) - 07 08 08 - 10:40

Dochterlief heeft een aantal jaren in Zwijndrecht gewoond. Toen ben ik een aantal malen in Dordrecht geweest. Een stad om verliefd op te worden. Als ik daar ooit zou wonen zou ik daar nooit meer weg willen, dat punt waar al die waterwegen samenkomen, adembenemend. Door jouw foto's zou ik er zo weer heen willen

@: Ik heb er ook absoluut geen spijt van dat we daar een stadswandeling hebben gemaakt.
hanscke (Email) (URL) - 07 08 08 - 13:51

Mooie serie! Dordrecht is een prachtige stad. Ik was er twee jaar geleden op Monumentendag: dat was genieten! Je raakt in die stad niet uitgefotografeerd: mooie doorkijkjes en overal prachtige details aan de huizen. Herinneringen komen boven als ik je foto's bekijk!

@: Een dag is eigenlijk tekort om alles goed te bekijken.
Hendrika (Email) (URL) - 07 08 08 - 17:50

Hoe men een lammetje bij de horens vat.....vreemde afbeelding.

@: Ik zag er een leeuw in.
Sandra (Email) (URL) - 07 08 08 - 18:26

Super mooi, vind de foto met de huifkar heel mooi, heerlijk die oude keien op de straat, niet lekker om op te rijden, maar wel mooi.
Als ik weer een keer naar Brabant ga, misschien toch Dordrecht toch eens aandoen, had dus echt geen idee dat het zo mooi was.
Mooie intercom, goed gepoets :-)
gezellige avond en groetjes.

@: Wij wisten het niet zeker, maar hadden een vermoeden. Gelukkig dat we gegaan zijn.
Tiny (Email) (URL) - 07 08 08 - 19:13

Je hebt de spreuk over Dordt wel geweld aangedaan met jouw mooie foto's Hanny. Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Als de stoomdagen weer in Dordrecht zijn, ga je er dan weer heen?

@: Wie weet. Maar dat is pas volgend jaar. Daar kan ik nu nog niets over zeggen.
Vedat (URL) - 07 08 08 - 19:49

daar zit een camera in toch? heb ik wel vaker gezien maar waar ook al weer? ach wat maakt het uit wat een heerlijke wandeling
en was het niet david die in een leeuwenkuil geworpen werd?
ps.
ik neem zo een wijntje! die knoop was zo mooi groen geworden door de jaren heen!

@: Daar heb ik ook aan gedacht. Maar ik weet het niet zeker.
amy (URL) - 07 08 08 - 20:30

Ik had het dus verkeerd geraden, ik dacht bij die eerste aan een deurbel.
En de tweede daar kon ik niets van maken.
Mooie kerk trouwens en leuk die paard en wagen door de straten.
Hebben ze hier in leiden een paar jaar gelden ook gedaan, alleen was vrij snel wer voorbij helaas.

@: Misschien moeten er in Leiden paarden en wagens ingezet worden om de trein te weren. ;-)
Leidse Glibber (Email) (URL) - 07 08 08 - 20:32

Sorry al bij de eerste foto ben ik afgeleid.. Je hebt niet eens een lekkere thee voor mij meegenomen?? Ik zie namelijk genoeg lekkers op hun site!

@: Weet ik veel welke smaak je nog niet hebt.
Annemarie (Email) (URL) - 07 08 08 - 20:38

En van de voordelen van het lezen en bekijken van diverse logjes is, dat je op virtuele wijze allerlei prachtige wandelingen maakt. Ik heb jouw stadswandeling met plezier gelezen en bekeken. Dat bevalt me veel beter dan zelf dat soort stadskuiers maken. :-)

@: Volgende week weer!
Jan K. (URL) - 07 08 08 - 21:11

Wat betreft jouw log is het "onverantwoord" om op vakantie te gaan. Ik mag nog wel een paar dagen vakantie nemen op al dat moois te lezen en te bekijken. Hoewel ik moet toegeven, gebiologeerd door als dat moois heb ik toch vanavond al gewoon verder gelezen en bewonderd.
In n woord prachtig, Hanny.

@: Ha, weer terug. Ik voel me gestreeld. Jij zult vast ook heel mooie foto's hebben. Die hoop ik straks te bewonderen (bij Jan K.).
Jetske - 07 08 08 - 21:37

Suikerbrood is Fries, dus waarom zal het er dan in Holland anders uitzien? Geen idee hahaha. Maar die bovenste foto, die wist ik wel... op meer plekken gezien.

Dit is weer een mooi logje, die koorstoelen, die paard en wagen... soms is het te veel om op te reageren, want doe dan iets te kort voor mijn gevoel met bepaalde foto's. Heerlijk logje weer... jammer dat Dordt er weer op zit

@: Het zou kunnen met het suikerbrood. Een echte Zeeuwse bolus is heel anders dan ze hier in de buurt als bolus verkopen.
Zakina (Email) (URL) - 09 08 08 - 07:49

Gelukkig heb je ons deze foto's niet onthouden want het zijn zker niet de minsten !Ik denk dat we toch cht een keer naar Dordrecht moeten !

@: "Gewoon" doen! Je kunt er leuk wandelen!
rietepietz (Email) (URL) - 10 08 08 - 16:20


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.