Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Oh oh Den Haag | Home | In het doolhof »

Bij het Binnenhof

Zondag 14 Oktober 2012 om 00:00

We zijn onder de Mauritspoort of Buitenpoort of Grenadierspoort gelopen en ook onder de Binnenpoort of Middenpoort, langs de Ridderzaal en kwamen op het Binnenhof. Dit is de entree tot de Ridderzaal.


Op het binnenhof staat een prachtige fontein met bovenop een beeld van Willem II. Geliefd foto-object. Het liefst laten de mensen zich pontificaal voor de fontein fotograferen.


De fontein is speciaal voor het Binnenhof gemaakt, maar was eerst opgebouwd in Amsterdam. De fontein is een geschenk van de Haagse burgerij, als dank voor de restauratie van de voorgevel van de Grafelijke Zalen (Ridderzaal). Ik vraag me alleen af of de ontwerper,Pierre Cuypers, met de graatmagere waterspuwers iets wilde uitbeelden (bijvoorbeeld het uitmelken van de burgers, zoals ook momenteel dreigt te gebeuren).


Terwijl Jan lekker in het zonnetje op het Binnenhof bleef zitten, ben ik via de Stadhouderspoort naar het Buitenhof gelopen, want ik wilde naar de Hofplaats, om het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer te zien.


Voordat ik op de Hofplaats kwam, passeerde ik het kunstwerk ter nagedachtenis aan W. Drees, sociaal-democratisch politicus. Drees was enorm populair en overschreed de partijpolitieke grenzen, waarvoor hij de bijnaam Vadertje Drees kreeg. Als minister van Sociale Zaken legde hij al in 1947 met de Noodwet Ouderdomsvoorziening de grondslag van sociale wetgevingen. Vandaar ook de uitdrukking: Hij (in mijn geval zij) trekt van Drees. Tien jaar later loodste minister Ko Suurhoff zijn Algemene Ouderdomswet door het parlement.


Tegen het oude gedeelte van het Binnenhof op de Hofplaats staat de Grondwetbank. Op deze 45 meter lange, glad marmeren bank staat artikel 1 van de Grondwet geschreven. Het artikel verwoordt een norm waaraan in ieder geval de overheid zich tegenover de burger dient te houden: het gelijk behandelen van gelijke gevallen.
Artikel 1 Grondwet
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in alle gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
De bank wordt gebruikt om op te lunchen, maar ik heb ook wel gezien dat skaters er hun kunsten op vertoonden. De ronde uitstulping is de vergaderzaal van de Tweede Kamer.


Als bezoeker verlaat je het gebouw via de deur aan de rechterzijde van de foto. Door het zonlicht waren er prachtige weerspiegelingen in het glas te zien.


Het werd tijd om weer naar het Binnenhof te gaan. Maar eerst moest ik nog even bij de Hofvijver kijken. Voor ik daar was, moest ik langs koning Willem II.


Als ik een kunstwerk fotografeer, maak ik ook, als het tenminste aanwezig is, een foto van het informatiebord, zodat ik later weet wat ik heb gefotografeerd. Zo ook bij dit beeld van Willem II. Een groep duiven vond het belangrijk om er net voor langs te vliegen terwijl ik indrukte.


Aan de kopse westelijke kant van de Hofvijver staat het Museum de Gevangenpoort. De Gevangenpoort toont het verhaal van misdaad en straf door de eeuwen heen. Heel interessant om eens te bezoeken. Voor de poort staat de 'gevangenbewaarder'. ;-)


Een mooi plekje, de Hofvijver. Van oorsprong een natuurlijk duinmeer. Aan de rechterkant is het Torentje te zien. En, helaas, uitstekend boven de historische gebouwen 'New Babylon, een gebouwencomplex dat deel uitmaakt van de bebouwing rondom het Centraal Station in Den Haag. Het 'ingepakte' huis is het Mauritshuis, dat momenteel wordt verbouwd.


Via de Mauritspoort liep ik weer naar het Binnenhof, waar Jan op mij zat te wachten om naar ons afspraakje met Lutz Jacobi te gaan.


17 reacties

heerlijk hanny om zo door politiek den haag te gaan ,

een stuk prettiger dan hier vanaf de tv:-)
klaproos (Email) (URL) - 14 10 12 - 00:37

Heeft Jan, tijdens je afwezigheid, een ijsje gekocht bij dat stalletje, wat zo beroemd is? Het schijnt lekker te zijn. Je foto's zijn leuk om te zien, onderhoudend. Ik ben weer een stuk wijzer vandaag. Dankjewel!
Annette (Email) - 14 10 12 - 11:04

De boel verkent en het is veilig bevonden om naar binnen te gaan ;-)
Leuke, interessante rondgang door Den Haag.
Veel te zien, de doorkijkjes en spiegelingen vind ik de mooiste vandaag.
ada (URL) - 14 10 12 - 13:35

Mooie serie met zoals meestal weer knappe informatieve verbindende teksten. Met uitzondering van de nieuwe vergaderzaal zal ik veel van deze gebouwen en beelden eind jaren zeventig ook hebben gezien, maar daar kan ik me eerlijk niet zo gek veel meer herinneren. En veel fotograferen om herinneringen levend te houden, deed ik toen nog niet echt.
Jan K. alias Afanja (URL) - 14 10 12 - 14:33

Prachtig die foto met de weerspegelde huizen en je hebt een interessante wandeling gemaakt... jij komt nog eens ergens...Agnès
Agnès (Email) (URL) - 14 10 12 - 16:14

mooie impressie van politiek Den Haag Hanny...

New Babylon, vind ik wel een leuke naam...

en je laatste foto is bijzonder mooi

fijne zondagavond
willy (Email) (URL) - 14 10 12 - 17:41

Dat kunstwerk al ontelbare keren gezien op de foto, maar nog niet eerder opgevallen dat ze graatmager zijn.
De weerspiegeling in de ramen vind ik mooi.
De voorlangs vliegende duiven vind ik de foto iets bijzonders geven.
Op de laatste foto laat je mooi de overgang zien van het Buitenhof naar het Binnenhof
Jetske (URL) - 14 10 12 - 18:25

Den Haag is een stuk intressanter dan wat je dagelijks te zien krijgt op tv. ;-) de grondwet, hoevaak wordt die wel niet overtreden.

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 14 10 12 - 22:13

Schaamrood heb ik. Heel veel schaamrood op mijn kaken. Ik heb nog maar zo weinig van Den Haag gezien terwijl ik er nu al ruim acht jaar een aantal keren per jaar heen ga. Dochterlief en kleinkind wonend in het Staasliedenkwartier, zijn voor mij de grootste attractie. Het speeltuintje en de "Fred" ken ik op mijn duimpje, èn het hondenstrand bij Scheveningen.....Dat dan weer wel.
Maar er komen andere tijden. Kleinkind wordt groter waardoor ik misschien ook iets andere accenten kan gaan leggen
hanscke (Email) (URL) - 14 10 12 - 22:35

Prachtige omgeving daar he en jullie hadden mooi weer.
Off topic, waarschijnlijk gaat mijn site deze week verhuizen dus misschien even geen reacties en rommelige logs.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 14 10 12 - 22:39

Mooie afwisselende serie..ook weer wat aan geschiedenis gedaan ;-)
Fijn dat jullie er zulk mooi weer hadden, maakt de foto's nog mooier.
Tiny (Email) (URL) - 15 10 12 - 12:12

Hoewel we toch wel héél vaak Den Haag doorkruizen op weg naar Scheveningen komen we maar héél zelden in dit deel van Den Haag ! We kennen het gebied natuurlijk goed van vroeger , maar dr.Drees viel me pas dit keer op ,en dat terwijl hij al in '88 gemaakt is !
Op die bank mogen onze politicie nog wel wat uurtjes gaan zitten lezen want volgens mij hebben ze nog niet helemaal door wat gelijke behandeling in gelijke omstandigheden betekent ;-)
Rietepietz (Email) (URL) - 15 10 12 - 14:53

Op die binnenkoer heb ik ook nog rondgelopen,
maar niet verder zoals jij! :-)
Jij waagde je in het hol van de leeuw! ;-)
Gr.
P-TER
P-TER (Email) (URL) - 15 10 12 - 16:10

Het beeld van Drees ken ik niet, zijn beeltenis is heeeel herkenbaar.
Hendrika - 15 10 12 - 16:39

Wat een prachtige fontein zeg! Heb ik echt
nog nooit gezien, zelfs niet op tv. De entree tot de ridderzaal is ook heel mooi.
Mooie serie Hanny :-)

Groetjes, Helma
Helma (Email) (URL) - 15 10 12 - 20:14

Leuk gezicht daar overal!
Wat een geweldige uitnodiging is het toch.
Annemarie (Email) (URL) - 15 10 12 - 22:07

Geweldige uitzichten zeg..... mazzel toch ook wel het bijkomende goede weer ;-)
? M e l ? d y ? (Email) (URL) - 20 10 12 - 11:00


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.