Hoorn 3
Dinsdag 25 Oktober 2011 om 00:00Onze wandeling ging verder via het voetpad op de stadswal naar de Maria- of Kruittoren. Een verdedigingstoren. De naam dankt de toren aan het Mariaklooster, dat meebetaalde aan de verdediging van de stad. De toren werd ook gebruikt voor het opslaan van kruit. Later werd er ijs in bewaard dat in de winter uit de gracht werd gehakt. Het ijs werd vooral gebruikt bij de ziekenverzorging in het gasthuis, het ziekenhuis van die tijd.
Vanaf de stadswal heb je een mooi uitzicht op de stadsgracht.
Tijdens stadswandelingen kijk ik niet alleen naar wat in het boekje met de wandeling wordt genoemd. Ik zie veel meer. Het viel me bijvoorbeeld op dat men in Hoorn ook het fenomeen 'wild breien' kent.
Aan een voormalige school is een tegeltableau bevestigd. Eerst dacht ik dat het te maken had met Buisman aroma, de koffiestroop. Maar het slaat op het gebouw dat het Buismangebouw wordt genoemd en waarin zich atelierruimtes bevinden.
Dit gebouw is het Statenlogement. Het heeft een dubbele trapgevel uit de periode van de Hollandse renaissance. Hét logeeradres voor het College van Gecommitteerde Raden, de vertegenwoordigers van de zeven steden van West-Friesland en het Hollands Noorderkwartier.
Jan en ik waren inmiddels toe aan een lichte lunch. Door de vele marktkramen konden we niet direct een eetgelegenheid vinden. Wel zag ik een man bovenop een schoorsteen. Of dat nu een geschikte plaats was om te lunchen, daar had ik zo mijn twijfels over.
De polyester 'man' bleek te liggen op de Mariakapel, gemaakt door de kunstenaars Florean Gotke en Sabine Kapler. Hij is in 1999 geplaatst. Inmiddels is dit het Hotel Mariakapel, bedoeld als gastenverblijf voor kunstenaars.
Na de overheerlijke lunch vervolgden wij onze tocht door de mooie stad. Deze winkels zijn gevestigd in een gebouw dat nooit of te nimmer gebouwd was voor dit doeleinde.
Ze zijn te vinden in De Grote Kerk. Er zijn niet alleen winkels in ondergebracht, maar ook appartementen.
Dichtbij de kerk zijn twee prachtige poorten. De ene is het Kloosterpoortje. De beelden laten zien dat dit de toegangspoort was tot het Oude Vrouwenhuis.
Het andere poortje bood toegang tot de Admiraliteitsgebouwen. Links, rechts en onder het wapen staan de letters PpP (Pugno pro Patria). Dit betekent 'ik vecht voor het vaderland'.
Er zijn in Hoorn veel fietsen. Wil je de jouwe snel kunnen vinden in de massa, dan kun je hem op deze wijze 'versieren'.
Het Sint Jansgasthuis is het zoveelste schitterende gebouw dat in Hoorn te bewonderen is. Dit uit 1563 stammende gebouw heeft drie eeuwen lang dienst gedaan als ziekenhuis. Na 1840 werd het een legermagazijn en botermarkt.
Hoorn heeft niet alleen prachtige gebouwen. Ook sloopwoningen kun je er vinden.
En een bijzondere woning.
Morgen vervolgen we de tocht door Hoorn. De stad die tegen betaling van 1550 schilden - een munt ter waarde van € 1,20 - het fel begeerde stadsrecht kreeg.