Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

« Hoorn 2 | Home | Hoorn 4 »

Hoorn 3

Dinsdag 25 Oktober 2011 om 00:00

Onze wandeling ging verder via het voetpad op de stadswal naar de Maria- of Kruittoren. Een verdedigingstoren. De naam dankt de toren aan het Mariaklooster, dat meebetaalde aan de verdediging van de stad. De toren werd ook gebruikt voor het opslaan van kruit. Later werd er ijs in bewaard dat in de winter uit de gracht werd gehakt. Het ijs werd vooral gebruikt bij de ziekenverzorging in het gasthuis, het ziekenhuis van die tijd.


Vanaf de stadswal heb je een mooi uitzicht op de stadsgracht.


Tijdens stadswandelingen kijk ik niet alleen naar wat in het boekje met de wandeling wordt genoemd. Ik zie veel meer. Het viel me bijvoorbeeld op dat men in Hoorn ook het fenomeen 'wild breien' kent.


Aan een voormalige school is een tegeltableau bevestigd. Eerst dacht ik dat het te maken had met Buisman aroma, de koffiestroop. Maar het slaat op het gebouw dat het Buismangebouw wordt genoemd en waarin zich atelierruimtes bevinden.


Dit gebouw is het Statenlogement. Het heeft een dubbele trapgevel uit de periode van de Hollandse renaissance. Ht logeeradres voor het College van Gecommitteerde Raden, de vertegenwoordigers van de zeven steden van West-Friesland en het Hollands Noorderkwartier.


Jan en ik waren inmiddels toe aan een lichte lunch. Door de vele marktkramen konden we niet direct een eetgelegenheid vinden. Wel zag ik een man bovenop een schoorsteen. Of dat nu een geschikte plaats was om te lunchen, daar had ik zo mijn twijfels over.


De polyester 'man' bleek te liggen op de Mariakapel, gemaakt door de kunstenaars Florean Gotke en Sabine Kapler. Hij is in 1999 geplaatst. Inmiddels is dit het Hotel Mariakapel, bedoeld als gastenverblijf voor kunstenaars.


Na de overheerlijke lunch vervolgden wij onze tocht door de mooie stad. Deze winkels zijn gevestigd in een gebouw dat nooit of te nimmer gebouwd was voor dit doeleinde.


Ze zijn te vinden in De Grote Kerk. Er zijn niet alleen winkels in ondergebracht, maar ook appartementen.


Dichtbij de kerk zijn twee prachtige poorten. De ene is het Kloosterpoortje. De beelden laten zien dat dit de toegangspoort was tot het Oude Vrouwenhuis.


Het andere poortje bood toegang tot de Admiraliteitsgebouwen. Links, rechts en onder het wapen staan de letters PpP (Pugno pro Patria). Dit betekent 'ik vecht voor het vaderland'.


Er zijn in Hoorn veel fietsen. Wil je de jouwe snel kunnen vinden in de massa, dan kun je hem op deze wijze 'versieren'.


Het Sint Jansgasthuis is het zoveelste schitterende gebouw dat in Hoorn te bewonderen is. Dit uit 1563 stammende gebouw heeft drie eeuwen lang dienst gedaan als ziekenhuis. Na 1840 werd het een legermagazijn en botermarkt.


Hoorn heeft niet alleen prachtige gebouwen. Ook sloopwoningen kun je er vinden.


En een bijzondere woning.


Morgen vervolgen we de tocht door Hoorn. De stad die tegen betaling van 1550 schilden - een munt ter waarde van 1,20 - het fel begeerde stadsrecht kreeg.


10 reacties

Wat is dat mooi daar! Je ruikt daar gewoon de historie. Schitterende goed bewaard gebleven gebouwen. Is dat blauwe dak van het kruithuis origineel? Kan me dat bijna niet voorstellen.
tagrijn (Email) (URL) - 25 10 11 - 01:10

Geweldig mooi is het daag
Een echt oud Hollands vestingstadje.
Mooie dingen genoeg om er zn prachtige serie van te maken.
Dag
marjolein vh pl (Email) (URL) - 25 10 11 - 08:27

Prachtig dat we zo mooi mee mogen lopen. De eerste foto lijkt of de verdedigingstoren niet is afgemaakt. Maar prachtig om te zien.
Gisella (Email) (URL) - 25 10 11 - 08:41

echt een heerlijke wandeling hanny,
die had ik even nodig om wakker te worden :-)
klaproos (Email) (URL) - 25 10 11 - 08:56

Ik wandel gezellig met je mee langs al dat moois in Hoorn Hanny. Je komt eigenlijk ogen tekort. Het weer was jullie ook goed gezind.
Ada (URL) - 25 10 11 - 09:19

je hebt weer goed om je heen gekeken :-)
Sandra (Email) (URL) - 25 10 11 - 14:02

Wat moeten we ons in Drachten dan behelpen als we het vergelijken met een stad als Hoorn. Je schotelt ons weer fraaie details voor.
Die man op de schoorsteen is blijkbaar de uitvinder van het zogenaamde 'planking' ... ;-)
Jan K. alias Afanja (URL) - 25 10 11 - 14:09

Zo te zien, zeker een hele mooie stad om te bezichtigen.
Nu mis ik nog steeds de jongens, of staan die niet in Hoorn?
Die man daar op de schoorsteen, hihi, geweldig!
Annemarie (Email) (URL) - 25 10 11 - 20:13

Prachtige wandeling.
Valt mij op dat schijnbaar al die kruithuisjes in die toijd er hetzelfde uitzagen.
Wij hebben ook nog een kruithuisje langs de singel en die ziet er vrijwel exact hetzelfde uit.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 25 10 11 - 21:57

Jan K. was mij al voor, maar ik dacht ook gelijk aan "planking" toen ik de foto van de man op de schoorsteen zag. Die was er al vroeg bij, het zou jaren later pas een hype worden :-)
Tes - 26 10 11 - 09:27


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.