Kaasmarkt
Zaterdag 20 Augustus 2011 om 00:00Het lijkt al weer lang geleden dat we in Alkmaar zijn geweest. Toch zat daarvan nog steeds iets in het vat. Vandaag bezoeken we de kaasmarkt. Al vroeg voordat de markt begint, worden de kazen van diverse kaasfabrieken uit de vrachtwagens geladen en keurig in rijen gelegd. Omdat het regende werd er meteen een zeil over gelegd, zodat de kwaliteit van de kaas niet verminderde.
Uiteraard waren de kaasmeisjes present. Je zou denken dat ze kaasblokjes uitdelen. Maar dat is niet zo. Alleen foldermateriaal. Daarvoor hoef je toch geen kaasmeisje te zijn, denk ik dan.
Voordat de bel om 10.00 uur geluid wordt door een gast, laat eerst een beiaardier de klanken van het klokkenspel over de markt klinken.
De eer om de bel te luiden, was deze dag weggelegd voor de burgemeester van Den Helder. En natuurlijk moest hij ook met een berrie lopen. Als je op de foto klikt is op het filmpje onder andere te zien hoe de kaasdragers met de kaasdragersdribbel lopen. Dat is een bepaald loopritme (ik vergelijk het een beetje met snelwandelen). Ze lopen als het ware uit de maat, op deze manier hangt de berrie het stilst.
Zodra de markt geopend is, wordt de kaas gekeurd. Dat gebeurt door de kaas te bekloppen, door met een boor er een stukje uit te halen dat tussen de vingers wordt verkruimeld, waarna er aan geroken wordt. En natuurlijk wordt de kaas ook geproefd.
Het kaasdragersgilde telt 30 mannen plus een kaasvader. Ze zijn verdeeld in vier groepen, de zogenaamde vemen, die elk hun eigen kleur hebben (rood, groen, blauw en geel). De kaasvader, die aan het hoofd staat van de vier vemen, is te herkennen aan zijn oranje hoed. Die kleuren zijn terug te vinden in de linten aan de strooien hoeden en de berrie. Ieder veem heeft zijn eigen weegschaal. Daarvan zijn er drie, zodat iedere week één veem 'vrij' heeft. Zij helpen dan de ingooiers en vervangen afwezigen van de andere vemen.
Over de prijs wordt onderhandeld door handjeklap.
Als de kaas gewogen is, wordt deze naar handkarren gebracht, waarop de ingooiers ze laden.
Als laatste worden de kazen met de handkarren naar de vrachtwagens van de transporteurs gebracht, waar ze 's morgens vroeg zijn uitgehaald. Het is de bedoeling dat om 12.30 uur de markt weer kaasvrij is.
Het was jammer dat het regende. De foto's zijn gemaakt vanonder een paraplu. De kwaliteit is nu niet bepaald 'je dat'.