Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'á
XML: RSS Feedá
XML: Atom Feedá

« Leerdam 3 | Home | Onderzoek »

Leerdam 4

Zondag 22 Mei 2011 om 00:00

De lichtornamenten die ik deze log laat zien, hebben allemaal met glas en de glasfabriek te maken en minder met de geschiedenis van Leerdam. De historie van Leerdam is heel interessant, maar tegenwoordig is de stad toch met name bekend door het glas.


Het lichtornament met het logo van de glasfabriek is aangebracht op het voormalige glaswachtershuisje aan de rand van het fabrieksterrein boven een moza´ek. Dit moza´ek, ontworpen door A.D. Copier in 1928, is geplaatst ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de witglasfabriek. Het was niet goed mogelijk om het duidelijker op de foto te krijgen door het gaas waarachter het geplaatst is. Achter dit huisje ligt het oudste deel van de witglasfabriek.Op deze foto is een deel van het terrein van de glasfabriek te zien. Een fabriek waar machinaal glas wordt geproduceerd (Libbey) en de kristalfabriek Royal Leerdam Crystal, waar op ambachtelijke wijze Leerdam Unica en Serica worden geblazen. Ook is rechts achter het parkeerterrein de Kristalwinkel. Tijdens een stadswandeling komen we meestal tijd tekort om musea, winkels oid te bezichtigen. Zo ook tijdens deze wandeling.Op de Lingedijk, waaraan de fabriek gevestigd is, wordt reclame gemaakt voor de winkel en rondleidingen door de fabriek met een foto van mooi glaswerk. Een lolbroek heeft hier twee afwasborstels bij gehangen. Ik vond het wel een grappig gezicht.Tijd om weer terug te lopen naar de stad, na een blik op de Linge.Als je net onder het viaduct van de provinciale weg door bent, zie je dit panorama voor je. Links is de aanlegplaats van de rondvaartboten. Een rondvaart zat er dit keer door het tijdgebrek niet in.We hebben de route wat ingekort, want onze benen gingen protesteren. Onderweg kwamen we nog wel langs het Oude Raadhuis dat een klokkentorentje heeft met een windwijzer. Dat torentje is afkomstig van het vˇˇr 1833 aan de Markt gelegen stadhuis.We eindigden waar we begonnen waren op het Dokter Reilinghplein, waar de lichtkubussen staan. Op dit plein staat ook een carillon met 25 klokjes. Dit was een geschenk van de Leerdamse bevolking bij het afscheid van burgemeester L.J. den Hollander in 1979.


Leerdam, een stad met een lange geschiedenis. Leerdam, een stad waar, naar mijn idee, niet veel historie is te zien, omdat veel is afgebroken. Wel zijn er verwijzingen naar de historie. Desondanks hebben Jan en ik een heel plezierige stadswandeling gemaakt. Ik zou nog veel meer kunnen laten zien, maar er zit nog veel in het vat de komende dagen. Daarom was dit de laatste blog over dit onderwerp. Ik krijg het druk de komende dagen en zal daarom misschien niet kunnen reageren. Maar weet dan dat ik jullie niet vergeet. Voor vandaag wens ik iedereen een


12 reacties

Dank voor opnieuw een mooie virtuele stadwandeling. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit in Leerdam ben geweest, maar je hebt er in deze serie een aardig beeld van weten te schetsen.
Succes met alle drukte de komende dagen!
Jan K. (URL) - 22 05 11 - 01:21

leuk hoor, zo'n educatieve stadswandeling. Jullie ook een lekkere zondag!
Sandra (Email) (URL) - 22 05 11 - 08:55

Leuk om zo mee te lopen door Leerdam. Leuke en mooie fotos heb je gemaakt. Het lijkt net of wij dan ook echt aanwezig zijn daar. Fijne zondag verder nog.
Petra (Email) (URL) - 22 05 11 - 09:47

het was een zeer leerrijke wandeling ,veel van bij geleerdt
dankje
groetjes antony
antony (Email) (URL) - 22 05 11 - 10:05

Goeiemorgen Hanny, wat een mooi log dit en ik zie meteen dat je stijl wat veranderd is. Leerzaam weer en die afwasborstels vind ik ook een grappige toevoeging.

Ik ben alle logjes van mijn steden.punt.nl aan het overzetten... zijn er niet zoveel. Maar grappig, dat je bijna hetzelfde reageerd als 2 jaar geleden. Voor ik het logje van de mosterd plaatste las ik nog ff hoe je daar had gereageerd en zal je er heen gaan... nu 2 jaar later ben je nog steeds niet geweest. Dus pak die man van je bij de arm en ga er heen ;-) want ik wil nog steeds eens zien hoe jij zo'n log gaat maken :-)
Zakina (URL) - 22 05 11 - 10:33

Het is een optie om er een tweedaagse stadswandeling te maken met een overnachting. Zo kun je alles beleven.
Het is een gevarieerd log geworden wat een goede indruk geeft van de stad.
Succes met alle bezigheden de komende dagen.
Jetske (URL) - 22 05 11 - 14:06

Heb genoten van je log van Leerdam.
Mooi in beeld gebracht en volop informatie.
Je hebt goede reclame gemaakt voor Leerdam.
Groetjes en gezellige week weer. Rustig aan hŔ.
Ik begin aan miijn laatst werkweek, dan vakantie ;-)
Tiny (Email) (URL) - 22 05 11 - 16:39

Leerzaam daar in Leerdam dat is een ding dat zeker is. Jammer dat je de rondvaart niet kon maken.
Sterkte met de drukte van de komende dagen.
Ada (URL) - 22 05 11 - 16:42

Toch ziet het er op de foto's wel redelijk oud uit!
Mooi daar aan de Linge. :-)
Echt heel erg leuk.
Annemarie (Email) (URL) - 22 05 11 - 17:35

Ik ben er toch mooi weer geweest dankzij jou. Leuk daar, maar ik denk dat ik er niet zomaar heen zou gaan. Voor Shirel is het toch anders.

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 22 05 11 - 20:26

Ha Hanny,

Wel heel appart de glas moza´eken zijn wel heel mooi om te zien.
Morgen een nieuwe week, wat er gebeuren gaat weet ik nog niet precies, maar we gaan een beslissing over Tommy nemen. Oma
oma (Email) (URL) - 22 05 11 - 23:23

Mooie rondleiding heb je gegeven, moet er denk ik toch eens naartoe.
Off topic, is een beetje een hulp Sinterklaas he.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 22 05 11 - 23:56


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.