Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'
XML: RSS Feed
XML: Atom Feed

« Zwolle 2 | Home | Zwolle 4 »

Zwolle 3

Vrijdag 04 Maart 2011 om 00:00

Vol nieuwe energie vervolgden we na de lunch onze stadswandeling door Zwolle. Hadden voor de onderbreking de zuidkant verkent, nu voerde de route ons naar het noorden. Aan de Grote Markt staat de Grote of St. MichaŽlskerk. Deze kerk had oorspronkelijk een toren. Deze was zo hoog, dat hij kon wedijveren met de Dom van Utrecht. In 1669 werd de toren voor de derde maal getroffen door een blikseminslag en brandde af. Ruim dertien jaar lang heeft de ruÔne van de toren hier nog gestaan, totdat ook deze instortte. Van het carillon bleef alleen het brons over, dat Zwolle voor een veel te hoge prijs aan Kampen verkocht. Toen de Kampenaren dit doorkregen, besloten ze het bedrag in centen te betalen. Volgens het verhaal komt hier de naam Blauwvingers vandaan, de Zwollenaren zouden blauwe vingers hebben gekregen van het tellen. Niet alleen door dit gebeuren hebben de Zwollenaren deze naam gekregen. In 1521 hebben zij het vertrouwen in de landsheer opgezegd en Karel van Gelre binnengehaald. De naam Blauwvinger werd aan iemand gegeven die meineed pleegde.


Op de spits van de toren van het noorderportaal staat een beeld van de aartsengel MichaŽl, in de middeleeuwen de schutspatroon van de stad en patroon van de enige parochiekerk. Zoals in de vorige logs over Zwolle was te zien, heeft dit beeld een dubbelganger gekregen op het plein, de 'Glazen Engel'.


Toen wij verder liepen, kwamen we op de Ossenmarkt. Aan dit voormalige veemarktterrein ligt de Onze Lieve Vrouwe Basiliek met Peperbustoren. We hadden gehoopt dat deze kerk wel te bezichtigen zou zijn, in tegenstelling tot de andere die we op onze route waren tegengekomen, maar we moesten te lang wachten voordat hij geopend werd. Nog steeds vind ik het jammer dat ik in geen enkele Zwolse kerk naar binnen kon.


De toren is gebouwd in 1484 en zou in 1538 verhoogd worden met een achtkantige lantaarn. De aannemer, Simon Pinet, ging er echter met een aanzienlijk voorschot vandoor. Na een brand in 1815 werd de lantaarn in 1828 weer opgebouwd en voorzien van zijn huidige dakbedekking, die hem de naam Peperbus heeft verschaft. De beiaard omvat 51 klokken, waarvan vier klokken dienst doen als volslagluidklok. Gedurende onze gehele wandeling werden wij regelmatig opgevrolijkt door het klokkenspel.


We liepen langs een hek en daar doorheen hadden we een prachtig uitzicht op de achterkant het Stedelijk Museum Zwolle. Deze achterkant was oorspronkelijk de voorzijde van het pand.


Voordat we bij de voorkant kwamen, passeerden wij een straat, waar al voorbereidingen waren getroffen voor het komende carnaval.


De oorspronkelijke achtergevel is verbouwd tot voorgevel, waarbij de daksierlijst in rococostijl werd aangebracht boven de oudere gevel met speklagen van ware blokken Bentheimer zandsteen, met aan weerszijden de figuren van Poseidon en Amfitrite. De kroonlijst bevat de wapens van de families Ens, Podt en Helmich (voormalige bewoners van het pand) en het wapen van de stad Zwolle.


Naast het hoofdgebouw van het museum staat een klein pand (op de foto hiervoor net aan de linkerkant te zien en naar mijn idee ook horend bij het museum) met een fraai ornament op de gevel. Terwijl we daarnaar stonden te kijken, probeerde eindelijk de zon door de wolken te breken. Het bleef bij proberen. Het werd daarom niet warmer en het was daardoor ook de koudste stadswandeling die we tot dusver hebben gemaakt.


Doorlopend kwamen we langs het Hopmanshuis. In de volksmond noemde men het ook wel 'Het huis met de 99 vensters'.


En nog weer verder lopend kwamen we uit bij de Stadmuur. Maar daarover morgen meer.


Tot slot van deze log weer een stoeptegel.mijn inzending voor Thursday Challenge: (klik ?)klik voor de uitdaging
onderwerp: AUTO'S .....11 reacties

Heerlijk al die prachtige plaatjes van Zwolle, vorige zomer ben ik daar een weekendje met veel genoegen geweest en herken zelfs enkele plekjes van de foto's. Dank je Hanny!
Pasula (Email) (URL) - 04 03 11 - 05:54

Gekke mensen eigenlijk die zwollenaren, voorkant wordt achterkant. Spullen te duur verkopen, blauwe vinger... ;-) Maar.. de kerk die hebben ze vast zo wie zo op zondag open ;-)

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 04 03 11 - 07:21

Wat ligt er toch een geschiedenis op zo'n relatief klein stukje. Vooral het verhaal over de waar de namen vandaan komen vind ik erg leuk.
Fijne dag
Ada (URL) - 04 03 11 - 08:32

een prachtig wandelbaar log hanny,
mooi om eens door de stad te lopen...

peperbus ken ik wel :-)
klaproos (Email) (URL) - 04 03 11 - 09:09

en zo lopen wij heerlijk met je mee
Gisella (Email) (URL) - 04 03 11 - 10:23

Je hebt er wel weer een gedegen stuk werk van gemaakt met alle achtergrondinformatie bij de foto's.
Maak er een mooi weekend van.
Jan K. alias Afanja (URL) - 04 03 11 - 12:57

Zo door je weblog zie ik mooie dingen in een stad
die ik anders niet gezien zou hebben...
ank (Email) (URL) - 04 03 11 - 18:00

Je hebt mooie plekjes op de foto gezet.
Ken ze wel , maar de verhalen er bij niet.
Jammer is dat dat je in geen kerk kon, is vaak tegenwoordig.
Altijd mooi om er foto's te maken.
Mooie stad Zwolle, dat laat je duidelijk zien.
Gezellige zaterdag en groetjes.
O.T voelt idd goed een been zonder gips en hebt genoten van een uitgebreid voetbad, lekker hoor na 4 weken ;-)
Tiny (Email) (URL) - 04 03 11 - 18:40

je hebt je ogen weer goed de kost gegeven, mooie stad
Sandra (Email) (URL) - 04 03 11 - 19:55

Je vertelt er veel over, interessant.
ik ken iemand die vlak bij het "prachtige" klokkenspel woont, ahum.
En als afsluiting gegeten bij de Librije? Ik vind dat jullie wel 3 Michelinsterren toekomen. :-)
Jetske (URL) - 04 03 11 - 19:59

Ik zit hier heerlijk comfotabel bij de open haard jouw stadswandeling mee te maken , ik kan me voorstellen dat het wel lekker had geweest af en toe een kerk te bezichtigen ,al wŠs het maar om even uir de koude wind te zijn ;-)
Rietepietz (Email) (URL) - 05 03 11 - 17:54


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.