De laatste uit Schiedam
Vrijdag 10 September 2010 om 00:00Na de rondvaart met de fluisterboot was het de bedoeling Schiedam verder te voet te verkennen. Helaas zag ik dat niet zo zitten (zitten misschien wel, maar lopen niet). We zijn de stad dan ook niet verder in geweest. Niet naar de Grote Markt met het Stadhuis en de Grote of Sint Janskerk, niet naar het Proveniershuis en niet naar de Basiliek van de Heilige Liduina en O.L.V. Rozenkrans. Wat ik ook jammer vond dat we niet naar het Nationaal Coöperatie Museum zijn geweest. De entree van het museum wordt gevormd door een buurtwinkeltje uit 1891, met vooral zoete koopwaar, waarachter een huiskamer uit de twintiger jaren, sober ingericht met meubilair, kolenkachel, droogrek, bedstee en stilletje. Achter het winkeltje is het museum waarin de opkomst, de bloei en de neergang van de Coöperatie in Nederland gedurende meer dan 100 jaar te zien is. Op deze foto is het winkeltje te herkennen aan de rode markiezen.
Ook hebben we geen kijkje genomen bij H.N. Rose, de barometer- en klokkenspecialist. Deze verkoopt nog steeds kwikbarometers, hoewel sinds eind 2009 de productie van nieuwe kwikbarometers verboden is. De firma heeft nog veel modellen op voorraad. Bovendien restaureert men op ambachtelijke manier barometers, die daarna in de verkoop komen. Aan de gevel van het pand hangt een weerhuisje. Een typisch Schiedams huisje, als je ziet wat het mannetje en vrouwtje in de handen hebben. Het is op de foto niet heel goed te zien, maar het vrouwtje (= goed weer) staat buiten. En dat klopte helemaal.
Het goede weer nodigde uit tot klussen. Bijvoorbeeld om de mast een verfbeurt te geven.
Is het een beetje lastig om iets onderhanden te nemen op de boot zelf, dan ga je 'gewoon' in een klein bootje staan en knap je zo het klusje op.
Een methode om je huis aan de buitenkant te versieren. Neem een paar oude (keuken)stoelen, geef ze een likje verf en hang ze aan de muur. Is weer eens wat anders en het is best decoratief.
Toch nog een stukje geschiedenis. Wat op deze foto te zien is, is een zogenaamde Boerenbak. Hierin werd de spoeling uit de moutbranderij, restant van het beslag na distillatie, klaar gezet voor transport naar de boeren als veevoer.
Op deze foto is de bak vanaf het water te zien. Daarvoor ligt een oude spoelingschuit, waarin de spoeling werd vervoerd naar de boeren.
In een parkje staat deze dieselmotor. Hij heeft voor aandrijving van het maalwerk tot medio 1972 dienst gedaan in de molen 'De Noord'.
Met een laatste spiegeling nemen we afscheid van Schiedam. We hebben zoveel nog niet gezien, dat we er vast nog eens terug zullen komen.
En natuurlijk zag ik in Schiedam ook een rijtje en daarmee eindig ik de logs over Schiedam. De komende dagen krijg ik het op mijn manier een beetje druk. Tijd om veel te vertellen en te laten zien, zal er niet zijn. Maar iedere dag meld ik me even.
Mijn inzending voor Thursday Challenge: (klik ?)