Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind'á
XML: RSS Feedá
XML: Atom Feedá

« Varen Schiedam 2 | Home | Druk »

De laatste uit Schiedam

Vrijdag 10 September 2010 om 00:00

Na de rondvaart met de fluisterboot was het de bedoeling Schiedam verder te voet te verkennen. Helaas zag ik dat niet zo zitten (zitten misschien wel, maar lopen niet). We zijn de stad dan ook niet verder in geweest. Niet naar de Grote Markt met het Stadhuis en de Grote of Sint Janskerk, niet naar het Proveniershuis en niet naar de Basiliek van de Heilige Liduina en O.L.V. Rozenkrans. Wat ik ook jammer vond dat we niet naar het Nationaal Co÷peratie Museum zijn geweest. De entree van het museum wordt gevormd door een buurtwinkeltje uit 1891, met vooral zoete koopwaar, waarachter een huiskamer uit de twintiger jaren, sober ingericht met meubilair, kolenkachel, droogrek, bedstee en stilletje. Achter het winkeltje is het museum waarin de opkomst, de bloei en de neergang van de Co÷peratie in Nederland gedurende meer dan 100 jaar te zien is. Op deze foto is het winkeltje te herkennen aan de rode markiezen.


Ook hebben we geen kijkje genomen bij H.N. Rose, de barometer- en klokkenspecialist. Deze verkoopt nog steeds kwikbarometers, hoewel sinds eind 2009 de productie van nieuwe kwikbarometers verboden is. De firma heeft nog veel modellen op voorraad. Bovendien restaureert men op ambachtelijke manier barometers, die daarna in de verkoop komen. Aan de gevel van het pand hangt een weerhuisje. Een typisch Schiedams huisje, als je ziet wat het mannetje en vrouwtje in de handen hebben. Het is op de foto niet heel goed te zien, maar het vrouwtje (= goed weer) staat buiten. En dat klopte helemaal. :-)


Het goede weer nodigde uit tot klussen. Bijvoorbeeld om de mast een verfbeurt te geven.


Is het een beetje lastig om iets onderhanden te nemen op de boot zelf, dan ga je 'gewoon' in een klein bootje staan en knap je zo het klusje op.


Een methode om je huis aan de buitenkant te versieren. Neem een paar oude (keuken)stoelen, geef ze een likje verf en hang ze aan de muur. Is weer eens wat anders en het is best decoratief.


Toch nog een stukje geschiedenis. Wat op deze foto te zien is, is een zogenaamde Boerenbak. Hierin werd de spoeling uit de moutbranderij, restant van het beslag na distillatie, klaar gezet voor transport naar de boeren als veevoer.


Op deze foto is de bak vanaf het water te zien. Daarvoor ligt een oude spoelingschuit, waarin de spoeling werd vervoerd naar de boeren.


In een parkje staat deze dieselmotor. Hij heeft voor aandrijving van het maalwerk tot medio 1972 dienst gedaan in de molen 'De Noord'.


Met een laatste spiegeling nemen we afscheid van Schiedam. We hebben zoveel nog niet gezien, dat we er vast nog eens terug zullen komen.


En natuurlijk zag ik in Schiedam ook een rijtje en daarmee eindig ik de logs over Schiedam. De komende dagen krijg ik het op mijn manier een beetje druk. Tijd om veel te vertellen en te laten zien, zal er niet zijn. Maar iedere dag meld ik me even. :-)Mijn inzending voor Thursday Challenge: (klik ?)klik voor de uitdaging
15 reacties

Knappe blogs Hanny. Ik keek mijn ogen uit, ben nog nooit in Schiedam geweest. Er is ook nog zoveel om te ontdekken in Nederland.
Pasula (Email) (URL) - 10 09 10 - 06:30

was weer erg mooi dat rondje Schiedam ..
leuke is dat je ook veel verteld over
plaatsen waar je niet was , trek de nieuwsgierigheid
aan , dus tijd om er zelf een kijkje te gaan nemen ;)
fijn weekend en groet uit Groningen .
lenie (Email) (URL) - 10 09 10 - 07:42

Ik heb genoten van je logs over Schiedam.
En zie `het` nu met total andere ogen
Bedankt voor deze mooie serie !!
Dag en fijn weekend toegewenst
marjolein vh pl. (Email) (URL) - 10 09 10 - 09:08

zo komt er een eind aan een mooie serie, hanny,
ik geniet,
van de kleur, en ook de geur:-)
de mout ruikt lekker hoor:-0

zouden de koeien niet halfdronken worden ???
klaproos (Email) (URL) - 10 09 10 - 09:57

Interessante informatie over de spoeling, ik had er nog nooit van gehoord. Ik zal de link die je geeft een andere keer eens goed doorlezen. Veel plezier de komende week.
Hendrika (URL) - 10 09 10 - 10:44

Die man in dat kleine bootje heeft wel lef om zo zijn grote boot te verven. En die stoelen aan dat huis, geweldig. wat een leuk idee. Een mooie serie uit schiedam was het leuk om te kijken en te lezen.
petra (Email) (URL) - 10 09 10 - 11:03

een zeer informatief bezoekje was het zeker.
Sandra (Email) (URL) - 10 09 10 - 11:17

Nogmaals (ik kreeg een rare spammelding). Bedankt voor je Schiedam promotie. Het was schitterend. Succes met je bezigheden en alvast een fijn weekend gewenst.
Annette (URL) - 10 09 10 - 11:49

Als je het ergens naar je zin hebt gehad is het altijd leuk om nog eens terug te gaan en nu heb je zeker meer dan een reden... en ik heb genoten van je bezoek aan Schiedam en al je uitleg erbij... Rustig aan dan breekt het lijntje niet en fijn weekend
ada (URL) - 10 09 10 - 12:15

Jij maakt van Schiedam een trekpleister!
Dit is gewoon prachtig Hanny!
Dit staat zeker in mijn agenda geschreven!
Gr.
P-TER
P-TER (Email) (URL) - 10 09 10 - 13:44

Het was toch een leuke uitstapje!
Ook al heb je niet alles gezien.
Heb je altijd een reden nog eens weer heen te gaan toch?
Chris (Email) (URL) - 10 09 10 - 15:23

Bij jouw "stadswandellogjes" krijg ik altijd het idee dat we ˇˇk eens nodig een dagje op stap moeten .Nederland heeft best veel mooie steden ,en dorpen niet te vergeten, waar ik nog nooit geweest ben !
Rietepietz (Email) (URL) - 10 09 10 - 15:50

Hoewel de rondgang door Schiedam sneller en anders eindigde dan in de planning lag, heb je toch weer een mooi kleurrijk en afwisselend logje van weten te maken.
Maak er een mooi weekend van!
Jan K. (URL) - 10 09 10 - 16:39

Zo'n huisje heeft mijn moeke ook nog in huis. Die komt van mijn oma. heerlijk jeugdsentiment.

Love As always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 10 09 10 - 21:34

Het was ook mijn conclusie en je schreef het zelf al, jullie moeten nog een keer terug om de andere dingen te bezichtigen.
Je laat ook nu weer mooie details zien. De foto met de spiegeling in het autoraam is heel mooi gevangen.
Fijn weekend.
Jetske (URL) - 10 09 10 - 21:35


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.