Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
.NL domeinnaam kopen in Nederland punt NL domeinnaam kopen en beschikbaarheid controleren
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Domein checken en online claimen

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« Amersfoort III | Home | Crisis, help... »

Amersfoort IV

Maandag 11 Mei 2009 om 00:00

In deze laatste log over Amersfoort gaat het voornamelijk om mooie gebouwen. En Amersfoort heeft veel prachtige bouwwerken. Bijvoorbeeld de muurhuizen. In drie daarvan is het museum Flehite gevestigd. We waren net iets te snel in Amersfoort, want het museum gaat pas 16 mei a.s. open.


Het witte huisje was vroeger een cafeetje. De zangers uit de Elleboogkerk kwamen hier tijdens de preek even een glaasje bier drinken.


Als je in het oude gedeelte van Amersfoort wandelt en je denkt de auto's en fietsers weg, dan waan je je in vroeger tijden. Maar zo af en toe is boven de bebouwing een modern pand te zien.


Maar tijdens onze stadswandeling in het historische gebied zie ik toch liever dit pand, gebouwd in de 16e eeuw. Hierin is het café In den Grooten Slock gevestigd..


Amersfoort heeft een hofje, Armen De Poth. Op het terrein De Poth was heel vroeger o.a. het pesthuis gevestigd. Ook een bakkerij en een uitdeelkamer voor het verstrekken van voedsel aan de behoeftigen van de stad. De wekelijkse voedseluitdelingen zijn in 1975 beëindigd. De woningen zijn nu bestemd voor de bejaarde inwoners van Amersfoort.


Jetske vroeg in een reactie op de vorige log wat een Kamperbinnenpoort in Amersfoort doet. De Kamperbinnenpoort, in het verleden Viepoort (veepoort) genoemd, is één van de weinige resterende verdedigingswerken aan de eerste stadsmuur, die rond 1300 werd gebouwd. Pas na de stadsuitbreiding en de bouw van de Kamppoort of Kamperbuitenpoort (naam afgeleid van de Kamp, het gebied tussen de eerste en de tweede stadsmuur aan de weg naar Zwolle) werd de naam van de Viepoort gewijzigd in Kamper­bin­nen­poort. De poort bestaat uit twee achtkantige torens die door een boog en weergang met elkaar zijn verbonden.


Nog een paar mooie muurhuizen.


Dit is de Plompetoren, gebouwd in de 13e of 14e eeuw. Wordt ook wel de Dieventoren genoemd. Vanaf 1554 tot het eind van de 19e eeuw werd de toren gebruikt als stadsgevangenis en als ambtswoning van de gevangenisbewaarder. De onderdoorgang is pas in 1942 gemaakt.


Het witte huis is het Huis met de Paarse Ruiten. Het dankt zijn naam aan het mangaan in het vensterglas, dat paars verkleurt onder invloed van het licht. Aangezien de zon zich amper liet zien tijdens onze stads­wandeling, waren de ramen niet echt gekleurd.


Tinnenburg is een versterkt muurhuis, gebouwd in de eerste stadsmuur. De aanzet van de boog van die poort is aan de zijkant van Tinnenburg nog te zien ("ingerestaureerd").


De Synagoge in Amersfoort is een vierkant gebouw met kleine raampjes, waarvan de aslijn oost zuid-oost is, in de richting van Jeruzalem. De tekst boven de ingang luidt: Want mijn huis zal heten een huis van gebed voor alle volkeren. Gelukkig stond deze vertaling in de gids met de stadswandeling. Naast de voordeur is een bel te vinden, waaronder een bordje is geschroefd met daarop de tekst: "sjabbesbel". Hiervan konden we nergens de vertaling lezen. We nemen aan dat dit iets met de sabbat te maken heeft (rustdag, niet mogen werken). Maar Di Mario kan vast vertellen wat dit precies betekent.


Als je Amersfoort bezoekt, dan moet je natuurlijk ook de Amersfoortse Kei bekijken. Je zou verwachten dat de kei ergens in het centrum een prominente plaats zou hebben. Dat valt tegen. Op een druk kruispunt staat hij een beetje verdekt opgesteld. Misschien nog uit schaamte over hoe de kei in Amersfoort is gekomen.

Aan de Amersfoortse Kei is onlosmakelijk de naam van Jonkheer Everard Meyster verbonden. Hij leverde de stad een grap, waar deze vele jaren om is uitgelachen en bespot: de Amersfoortse Kei. In de omgeving van de stad had Meyster deze forse zwerfsteen ontdekt. Hij wedde met zijn vrienden dat hij de burgerij van Amersfoort zo gek zou krijgen dat zij het gevaarte eigenhandig de stad in zou slepen. Met behulp van veel bier en verse krakelingen kreeg de grapjonker 400 Amersfoorters zo ver. Zij sleepten onder groot enthousiasme de Kei naar de Varkensmarkt. Het enthousiasme was echter van korte duur, want overal werden de "keitrekkers" belachelijk gemaakt met spotverzen en spotprenten. In 1672 begroeven de Amersfoorters de Kei op de Varkensmarkt. Pas in 1903 groef men hem weer op en stelde hem ten toon. Toen Amersfoort eenmaal over zijn schaamte vanwege de geschiedenis met de Kei heen was, besloot men van de nood een deugd te maken. Ieder jaar worden nu de Keistadfeesten georganiseerd onder het motto" "Amersfoort, Kei van een stad".

Zoals ik wel meer meemaak, zie ik van alles en nog wat in de kei. Dit keer laat ik het aan jullie verbeelding over, wat jullie erin zien.


Vandaag rij ik dus weer naar Zeeland. Ik ben zeer benieuwd hoe het dit keer zal zijn. Mijn vader staat vlak voor zijn verhuizing naar een appartement binnen een zorgcentrum. Er moet nog veel gebeuren voordat hij over kan. Hopelijk kunnen we zo veel mogelijk drukte bij hem weghouden, zodat de overgang niet nog zwaarder wordt dan hij al is voor hem.


DENK AAN DE SPAMCODE ALS JE REAGEERT!


25 reacties

Klopt het dat je die toren vanaf het spoor kan zien?
prachtig oud gedeelte in elk geval van de stad. :-)

OT; ik mis nog een bandje...

@: De Plompetoren kun je denk ik vanuit de trein niet zien. Wel de Onze Lieve Vrouwetoren. En ook de Koppelpoort.

OTR: Huh?
Annemarie (Email) (URL) - 11 05 09 - 00:14

Allereerst hoop dat het je vader gaat bevallen in zijn nieuwe appartement.
Ergens triest he, het wereldje wordt steeds kleiner voor ze.
Zag het bij de stiefvader van Hill, eerst eigen huis, dan verzorgingshuis en dan eindigen op een verzorgingskamer.
Triest eigenlijk we bouwen zoveel op en moeten het allemaal weer laten gaan.
Maar ja dat hoort (helaas) bij het leven.
Amersfoort is inderdaad echt mooi he.
Volgende keer moet ik er eens verder rondkijken zie ik al.
Leidse Glibber (Email) (URL) - 11 05 09 - 02:00

Die foto van dat grachtje vind ik heel erg mooi. De anderen ook, maar deze springt eruit.
Pasula (Email) (URL) - 11 05 09 - 06:37

Dat het voedseluitdelen pas kortgeleden is gestopt! En nu zijn er voedselbanken, dus het is weer begonnen denk ik. Die kei . . ik maak altijd grapjes dat het een tamme zwerfkei is, die blijft gewoon liggen. Ik zie er een voorovergebogen zittend figuur in (en dat zonder dat ik aan de kleurstoffen heb gezeten whaha). Groetjes!
Suzan - 11 05 09 - 07:18

heb al de logjes even bekeken en gelezen van Amersfoort , nooit geweest en nu ik weet hoeveel historie er nog te zien is helemaal verkocht !
want wat is het mooi , met zijn muurhuizen .
dat wordt een hele overgang voor je vader , ken het nog van mijn moeder.
een paar jaar geleden , hoop dat de overgang niet al te zwaar zal vallen .
lenie (Email) (URL) - 11 05 09 - 07:38

Ik ken de sabbatbel zo niet, die heb ik niet gezien in Israël. Daar worden juist bellen uitgezet met sabbat, want je mag dan geen knoppen indrukken. Dus misschien hebben ze er daar in Amersfoort een oplossing voor gevonden. Geen knoppen indrukken zie je bijvoorbeeld ook in de lift. Dan wordt hij in de sabbatstand gezet. En gaat hij gewoon de hele dag elke verdieping af zonder dat je op een knopje moet drukken.

Wel mooi dat je ook in Amersfoort wat hebreeuws hebt gevonden. En of het er ook echt staat... dat kan ik je niet vertellen. Dat moet ik echt aan Dinnetje vragen ;-)

Love As Always
Di Mario
Di Mario (Email) (URL) - 11 05 09 - 08:29

Wat ia A. mooi
Geweldig om te zien door jouw ogen :))
Die doorkijkjes...prachtig
@ We kwamen ook 2 x langs Elmau, maar zonder `Wilde Kaiser`.. dik in de regenwolken !
marjolein (URL) - 11 05 09 - 08:35

Wat een prachtige gebouwen , grachtjes en plaatjes heb je daar kunnen schieten, het lijkt er erg rustig moet ik zeggen...
Sandra (Email) (URL) - 11 05 09 - 09:51

Als afsluiter de beroemde kei, nou ik vond het maar een lullig ding, ik had hem veel groter verwacht. Hier in het dorp ligt er ook een, die is echt net zo groot maar goed misschien is het verhaal erachter wel zo beroerd daar.

Succes vandaag bij je pa, ik hoop dat je veel werk kan verzetten alvast

liefs Natazz
Natazz (URL) - 11 05 09 - 13:11

Bedankt voor dit stukje geschiedenis. Dus toch niets te maken met Kampen.

Succes met het regelen bij je vader. Het is een hele stap voor hem.
Jetske (Email) (URL) - 11 05 09 - 13:17

't blijft een kei van een kei........
f r e d (URL) - 11 05 09 - 14:39

Al die foto's van die mooie panden, weet je dat ik nu pas echt zie hoe mooi Amersfoort is. Tijdens de rijlessen, ja daar heb ik leren autorijden, heb ik daar niet veel van gezien.
hanscke (URL) - 11 05 09 - 16:03

Wat een pittoreske plaats, geweldig mooi ook! En al die oude pandjes, dat zie je hier niet! Tilburg heeft ook pas 200 jaar stadsrechten! Succes bij je vader, maar denk ook een beetje aan je zelf!!
Yvonne (URL) - 11 05 09 - 16:03

Prachtige serie weer.
Ik wist niet dat Amersfoort zoveel moois te bieden heeft.
Op deze manier kan ik nog wel van een stadswandeling genieten. :-)
Jan K. (URL) - 11 05 09 - 16:15

Ik heb het mysterie van de sjabbesbel opgelost denk ik. Het is een niet electrische bel. Op de Sjabbat mag men geen gas of electriciteit gebruiken, in religieuze en/of traditionele Joodse kringen. Vandaar de sjabbesbel, deze kan men dus ook tijdens de Sjabbat gebruiken.
Mooie foto's weer van historisch Amersfoort Hanny!
Hopelijk kunnen jullie de overgang voor je vader zo klein mogelijk maken.
groetjes,
Elmar
Elmar (Email) (URL) - 11 05 09 - 16:49

Ik moet toch nodig eens een keer naar Ameersfoort. Wat een prachtige stad is dat. Ik heb er 'een paar eeuwen' geleden in militaire dienst gezeten, maar lette toen blijkbaar meer op de schonen dan op de schoonheid van die stad.
tagrijn (Email) (URL) - 11 05 09 - 16:57

Hele mooi serie, zeker een stad om te bezoeken.
prachtig al de oude gebouwen.
Sterkte met je vader, zal zeker niet meevallen, hoop dat hij er snel kan wennen.
Groetjes.
Tiny (Email) (URL) - 11 05 09 - 20:56

Je weet zoveel rust en openheid in deze stad te maken met je foto's..
prachtig!
kruidje (Email) (URL) - 12 05 09 - 07:32

die middelste is net een aapje!

ot die rups? het cijfer 9

liefs
hartje (Email) (URL) - 12 05 09 - 07:49

Na een moeilijke tijd, zijn we er weer.
Fijne week.
Garfjeuh (Email) (URL) - 12 05 09 - 09:07

Wat schitterend mooi is A. toch ?
Je hebt er een geweldig mooie serie van gemaakt.
Dag
marjolein (URL) - 12 05 09 - 09:56

Jouw stadswandelloggen hebben altijd een effect op me van "daar moeten we toch ook eens heen " , meestal komt dat er toch weer niet van !
rietepietz (Email) (URL) - 12 05 09 - 13:49

Wat een leuke plaats is Amersfoort, zeg. Ik heb er nooit echt zo rondgekeken.
Vedat (URL) - 12 05 09 - 22:55

Di Mario weet het dus helaas niet van die bel, misschien kom je er ooit nog achter.

Nu ben ik al een paar keer in Amersfoort geweest, maar schijn toch het één en ander gemist te hebben. Die andere poort ken ik bijv. niet, alleen die die je vanuit de trein kan zien. Verder genoten van je tekst en uitleg... ach, zal vast wel weer ooit een keer naar A'foort gaan :-)

Hopelijk gaat het allemaal naar wens met je vader. Het zal wel wennen zijn voor hem.
Zakina (URL) - 13 05 09 - 21:11

Als Amersfoorter kan ik alleen maar beamen dat Amersfoort een mooie stad is.
En voor wie Amersfoort wil bekijken: Gilde Amersfoort (waarin ik actief ben) organiseert rondwandelingen (http://www.gildeamersfoort.nl) en onze zusterorganisatie de Waterlijn rondvaarten door de Amersfoortse grachten (http://www.amersfoort-rondvaarten.nl)
Johan Volkers (Email) - 23 05 09 - 22:51


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 



Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.