Home

Knuf

Laatste logs

In Memoriam Hanny Ri…
Toespraak Marco.
Toespraak Roely &…
Toespraak Ria.
Toespraak Klaas.
Niks is meer "G…
(Voorlopig) Laatste …

Bloemschikken

Uitdaging

Stedenbezoek

Mail

ABC

Uitdrukkingen

Fotobewerking

Linken

Over mijzelf

Archief

Waarschuwing


Powered by Pivot - 1.40.7: 'Dreadwind' 
XML: RSS Feed 
XML: Atom Feed 

« It sil heve | Home | Proefdraaien »

Gekregen en weggooien dan?

Zaterdag 03 November 2007 om 00:00
De wijsheid uit het doosje voor deze vrijdag is:


Ik kan slecht iets weggooien en zeker niet als het planten of bloemen zijn die nog enigszins goed zijn. Zo heb ik een bloempotje staan met daarin een paar puntjes groen, die maar niet groter willen worden. Dat zijn stekken van stekken van stekken van ..... De eerste stekken heb ik ooit, in een grijs verleden, van mijn moeder gekregen. Die was dol op het plantje. Het is een vetplant, een pandaplant (Kalanchoe tomentosa), groen met een bruin randje aan de blaadjes. Zij had ooit daarover iets in de Libelle gelezen. Dat het zo'n gemakkelijk plantje was dat amper water nodig had. Toen wij een keer in een bloemenwinkel bij mij in de buurt waren en het zagen staan, heb ik het haar cadeau gedaan. Het plantje tierde welig en was binnen de kortste keren zo gegroeid dat ik er stekjes van kon plukken. Ook bij mij hadden ze het naar hun zin en groeiden tegen de klippen op. Zo erg, dat ik regelmatig de topjes eruit haalde en in nieuwe aarde weer opkweekte. Tot de laatste keer. Toen hadden ze er niet zo veel zin meer in en bleven maar heel pietepeuterig. Iedereen om me heen zegt, gooi de rotzooi toch weg. Maar dat kan ik niet, omdat het toch nog een beetje een band met mijn moeder is.


Hetzelfde geldt voor een scheut van een clivia die ik van haar kreeg. Ik ben niet zo heel erg dol op van die strakke clivia's, maar deze scheut vermeerderde zich enorm en de bladeren groeiden niet recht boven elkaar, maar schots en scheef, waardoor het een hele volle plant was geworden. Bloeien deed hij ook. Jammer genoeg altijd als wij met vakantie waren. Deze plant heeft de verhuizing echter niet helemaal goed doorstaan. Er kwam schimmel op. En vorig jaar heb ik alle scheuten op 1 na weggegooid. Die ene leeft nog wel, maar is niet helemaal florissant. Maar weggooien, nee dat kan ik niet.


Tweeënhalf jaar geleden kregen wij voor ons nieuwe huis een orchideeplant met leuke kleine orchideetjes. Toen de eerste stengel uitgebloeid was, stond ik op het punt hem weg te gooien, maar ineens zag ik een nieuwe stengel met dikke knoppen. En zo gaat dat nu al sinds wij hier wonen. Iedere keer denk ik dat het gedaan is, maar nee, er verschijnt weer een nieuwe stengel. Zo ook deze week. Als je vraagt hoe ik hem verzorg? Dat doe ik niet. Ik verwaarloos die plant, kwak er af en toe een scheut water bij en dat is het.


De bloemen vallen niet zo op. Ze zijn klein en niet kleurrijk, zoals vele andere orchideeën. Wel zijn het net engeltjes, mijn beschermengeltjes. Zo lang er maar steeds nieuwe stengels met bloemen aan komen, zal ik hem niet weggooien.

Waarom dit logje, zul je je misschien afvragen. Dat komt door dat orchideetje, klein en niet uitbundig. Vandaag hoop ik er een heleboel te zien. Van groot naar klein, van kleurloos tot uitbundig. Die zal ik vast en zeker op de foto zetten, niet alleen met mijn eigen toestel, maar ook met het toestel dat ik mag proberen. Ik verheug me er op en ben heel benieuwd hoe dat gaan zal en wat de resultaten zullen zijn. Bereid je maar vast voor op een bloemenlog. :-D

14 reacties

Muwhaha ook al bij mij orchideeen... Hoe zal dat dan bij Jan zijn, hihi.
Ik heb er zin in!

@: Wat dacht je van ........ orchideeën?! :-D
Ik heb er ook zin in!
Annemarie (Email) (URL) - 03 11 07 - 00:30

Oh hahaha helemaal niet herkenbaar hoor. Wel dus. Ik had hier voorheen een sterfkamertje voor planten. Echt. Bizar he? Daar kon ik ook geen afstand van doen al waren ze lelijk, dun, kaal,scheef etc. Pas als ze écht dood waren konden ze weg. Met moeite want wie weet zag ik het niet goed hahaha. Ik heb het trouwens vandaag nog moeilijk gehad. Ik had cyclamen op tafel staan. Die gingen dus naar de vensterbank (achter de hoge bank) omdat ze nog "te mooi" waren om weg te gooien maar geen gezicht op tafel. Vandaag heb ik ze weggegooid. Het condoleanceregister is bij deze geopend........hahaha


Ik wens je onwijs veel plezier. Mijn moesje was dol op de orchidee dus ik wil wel eens zien wat jij allemaal gezien hebt dan ;)

@: Ik weet bijna zeker dat ik hele mooie en grote zal zien (en ook wel op de foto zal krijgen).
Emmelinda (URL) - 03 11 07 - 00:47

Ik kijk al uit naar je bloemenlog :-)

Ik kan het ook niet hoor zomaar een plant weggooien. Meestal krijgt die tijdelijk een ander plekje en zie ik de plant weer wat opknappen dan kan die weer op de gewone plek bijv. Ik kan me ook echt heel zielig voelen als een plant waar ik van houd het begeeft.

@: De "speciale" planten probeer ik koste wat kost te redden.
Zakina (Email) (URL) - 03 11 07 - 08:09

Ik heb geen planten in huis! Eigenlijk om te voorkomen dat ik ze niet ga weggooien. Wat bij mij overigens al na een weekje moet, ik heb echt geen groene vingers!

@: Dus met een gegeven plant ben je niet blij.
Tes (Email) (URL) - 03 11 07 - 08:45

Ik ben benieuwd hoe het gaat verlopen

veel plezier!

@: Ik ook!
Natazz (URL) - 03 11 07 - 10:00

Voor mij geen planten in huis, dat werkt niet. En in de tuin staan alleen die planten hier willen staan. Ik heb regelmatig groene vingers maar dat komt niet van het tuinieren. Bloemen zijn wel prachtige fotomodellen, ik ben benieuwd naar je plaatjes...

@: Ik ben ook benieuwd hoe ze geworden zijn met de andere camera. Die zie ik morgen.
Sandra (URL) - 03 11 07 - 11:41

Ja ken dat wel dat moeilijk weg doen. Er kleeft vaak wel een herinnering aan vast. Ben benieuwd naar de komen foto's :D Fijne zondag! Groetjes Catje.

@: Ik zie ze morgen pas, dus ik ben ook heel benieuwd.
CoolC@t (URL) - 03 11 07 - 12:41

Kan me voorstellen dat het aan je hart gaat om die overblijfsels van plantjes weg te gooien en ik vermoed eerlijk gezegd dat ze ooit (als je maar veel geduld hebt) in volle wasdom terug gaan komen.

Heel veel plezier vandaag met je geleende camera! Ben benieuwd naar de resultaten!!

@: Ik heb geduld. Dus wie weet hoe ze ooit nog eens gaan groeien.
Belinda (Email) (URL) - 03 11 07 - 13:59

Ben dus heel benieuwd naar je logje met orchideeen :) ik vind ze prachtig om te zien en heb er altijd een voor de ramen staan in mijn hoge vaas.

Ik ben niet zo groenmens en vind het dus ook moeilijk om planten in leven te houden maar de orchidee dus niet hihi.
In ieder geval een heel fijn weekend.

@: De orchidee die houdt zichzelf in het leven, lijkt het wel.
Gisella (Email) (URL) - 03 11 07 - 15:12

hhahaha herken het ik kan ook geen bijna dode plantjes weggooien, knip ze dan helemaal klein enm probeer ze weer op te peppen, soms lukt het.
Off topic, denk dat ik inderdaad eerdaags maar eens een beschermd beestje los ga laten in het centrum ahahahah

@: Ik hoop dat het bij die 2 van mijn moeder echt gaat lukken.
OTR Dat is toch dé methode!!!
Leidse Glibber (Email) (URL) - 03 11 07 - 16:17

ik hou van plantjes die dankbaar reageren op een plensje water en aandacht
ze krijgen het nl niet zo vaak bij mij ;)
de Medinilla is er vast wel eentje voor jou
die beloont verwaarlozing ook met bloementrossen :)

@: Dat is inderdaad een plant met prachtige bloemen. Ik heb hem zaterdag nog bewonderd in de Orchideeën Hoeve.
seraka (URL) - 03 11 07 - 20:40

Ik kan je alvast verklappen, dat je een aantal fraaie plaatjes hebt gemaakt met de S2 IS. :-)

@: Ik ben zo benieuwd!
Jan K. (URL) - 03 11 07 - 22:20

Hahahahaha Hanny wat "herkenbaar"!!
Weet je hoe het hier gaat? Zodra een plant in de kamer er niet "geweldig" meer uit ziet en iedereen zegt "die mag je ook wel eens wegdoen" zet ik hem eerst nog in de keuken voor het raam! En als hij daar niet opknapt verhuist hij naar buiten in het tuinhuisje en pas daarna volgt de "groene bak".
Ik kan ook heeeeel slecht iets wegdoen!

Ik ben benieuwd wat er aan bloeiende planten komt!
Groetjes,
beuzeblaadje

@: De eerste 2 wil ik koste wat kost houden.
beuzeblaadje (Email) (URL) - 03 11 07 - 22:34

Hoewel ik niet echt groene vingers heb is een plantje wéggooien natuurlijk geen optie . ook bij ons staat de clivia van mijn ouders lekker wild door elkaar te groeien , nou ja , de stek van de stek of zoiets dan .
Ben benieuwd naar het bloemen log , ik wacht af , fijn weekend en liefs Riet

@: Ik ben ook benieuwd, want ik heb nog niet alle foto's. Die komen zondag.
rietepietz (Email) (URL) - 03 11 07 - 22:57


  
Persoonlijke info onthouden?

Emoticons /


 Kattebel:
Verberg email:

Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of email-adres in te typen.